Atunci când ți-ai propus să îți renovezi apartamentul, să te înhami cu multă răbdare. Și clar să ai un plan financiar bine pus la punct și ți-ai făcut minuțios calculele, întotdeauna să ai și ceva bani în plus special alocați tot pentru renovări, deoarece din experiență vă spun: întotdeauna apar cheltuieli neprevăzute, mai ales dacă renovezi un apartament vechi unde mereu apare câte ceva de reparat.

Do it – doar dacă știi!

Știți spotul acela făcut pentru conștientizarea pericolelor atunci când se apelează la improvizații? Ei bine sunt valabile peste tot! Nu doar în ceea ce privește siguranța în unele cazuri (unde obligatoriu apelezi la specialiști) ci și în privința costurilor cu manopera (nu știi cât valorează un meseriaș bun decât atunci cât dai peste unul prost). Iar no nu le putem ști pe toate, iar ce nu știm este important să le lăsăm în sarcina celor care știu să își facă bine meseria. Atenție însă! Fă un contract, altfel te trezești că îți dărâmă baia acum și o termină peste 9 luni.

Măsoară de câte ori crezi că e nevoie și nu te grăbi să cumperi orice!

Noi când am băgat apartamentul în renovare și am dărâmat baia am observat că sunt probleme la țevile de scurgere ale blocului. Cine credeți că a schimbat? Asociația? Nu are bani, că mereu sunt datornici pe scară. Iar ăia nu-și plătesc nici apa de o trag la WC, ce să vorbim de alte reparații? Iar dacă stăteam în baza Asociației de locatari nu se repara nimic în veci, apoi toată munca cu renovarea era în zadar. Așa că a trebuit să investesc în coloana de scurgere a blocului și să schimb și țevile de la instalația termică, fiind în continuare racordați la sistemul de termoficare public. Probleme cu căldura nu avea, doar că instalația fiind veche trebuia schimbată. Ba s-a spart la vecinul de la doi, ba s-a înfundat la parter (adică la mine)… Numai probleme. Așa că a trebuit să schimb toată instalația, inclusiv coloana principala care ar fi trebuit să o schimbe Asociația.

Așadar. Dacă doriți să renovați un apartament trebuie să luați în calcul tot: instalație termică, sanitară, electrică – acestea va trebui să le faceți înainte de finisaje. Apoi turnat șapă dacă este cazul (nu aveți idee ce diferențe mari de nivel erau la noi) și așteptat să se usuce. Pentru a grăbi puțin procesul, puteți cumpăra și un dezumidificator. Își face bine treaba!

Cum fiecare bănuț contează, trebuie să stabiliți exact ce vă doriți, să întocmiți un plan, iar mai apoi să măsurați cu atenție fiecare suprafață. Nu uitați. Și cel mai bun meseriaș măsoară de trei ori și taie o dată. Așa că stabiliți clar unde montați faianța de exemplu, măsurați și comandați întotdeauna mai mult cu 3-4 plăci. Vor fi pierderi și din tăieturi dar și din eroare umană. Sau pur și simplu sunt plăci care pot ceda atunci când sunt tăiate. Asta este valabilă și pentru gresie, parchet, izolație, plină.

Pentru un spor de confort izolează-ți bine locuința atât termic cât și fonic cu materiale de calitate înaltă care au trecut testul de ignifugare și care nu permit nici formarea mucegaiului. Rezultatele se vor vedea în timp, chiar și financiar dacă o să avem parte de ierni grele. Ai grijă ca geamurile termopan să ofere o bună izolație termică și fonică. Cele pe care le-am schimbat erau atât de proaste de auzeam tot ce se întâmpla afară, iar cei de afară auzeau și când strănutam. 😀

Montează un aparat de aer condiționat eficient și de bună calitate. O să fie un ajutor real mai ales dacă ai probleme cu umiditatea. În plus poate i folosit ca sursă suplimentară, sigură și comodă de încălzire, mai ales dacă sunt avarii la sistemul public de termificare. Vara, atunci când este caniculă, mai ales dacă locuința este întreptată spre est sau vest, aerul condiționat va face minuni.

Folosește doar produse și materiale de calitate. Nu doar meseriașii trebuie să fie pricepuți ci și produsele folosite trebuie să fie de calitate superioară. Altfel o să îți pară rău mai târziu când vor începe să apară diverse probleme.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.