Cand vorbim de incaltaminte dama, primele tipuri de pantofi care ne vin in minte sunt, desigur, pantofii cu toc. Insa ceea ce nu stiati probabil este ca pantofii cu toc, nu au fost un tip de incaltaminte femei, ci, initial, au fost purtati de barbati. Povestea pantofilor cu toc inalt de la origini pana astazi este, cu adevarat fascinanta!

Daca acum tocul inalt de la incaltaminte dama este sinonim cu feminitatea, farmecul si eleganta, pe vremuri lucrurile nu erau deloc asa, intrucat nu doamnele sau reginele purtau tocuri, ci soldatii, aristocratii si chiar regii.

Nascuti in urma cu peste 2.000 de ani, pantofii cu toc au fost purtati de actori in Grecia Antica in timpul spectacolelor de teatru. Cu cat pantoful era mai inalt, cu atat era mai important rolul pe care il juca, asa ca a purta pantofi cu toc de 10 cm era considerata o adevarata onoare. Mai tarziu, soldatii persani ii purtau pentru a sta pe cal, in sa, mult mai usor. Pantofii cu toc inalt sunt apoi „exportati” in Europa de soldatul Shah Abbas (care la acea vreme conducea cea mai mare cavalerie din lume) care este remarcat de aristocratii europeni tocmai pentru incaltamintea sa, care este considerata un simbol al puterii si masculinitatii.

Intre sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de-al XVII-lea, tocurile inalte au inceput sa fie purtate si de femeile din clasa mijlocie europeana superioara in versiunea „chopine”. Acesti pantofi, la moda mai ales in Venetia, erau atat de inalti incat atingeau chiar si 54 de centimetri, cerand astfel aristocratilor sa aiba intotdeauna un ajutor alaturi care actiona ca suport, pentru a preveni orice cadere. Scopul tuturor acestor „ridicari” era de a indicat un statut social.

Un alt moment de cotitura pentru tocuri a avut loc in 1673, cand regele Ludovic al XIV-lea a facut prima pereche de pantofi cu toc si talpi rosii, dedicata utilizarii exclusiviste in randul nobilimii.

La mijlocul erei victoriene, pantofii cu toc au devenit din ce in ce mai comuni in randul femeilor, in timp ce barbatii, incet, i-au abandonat.

Azi sunt priviti ca un simbol al feminitatii si senzualitatii, idee care a fost consolidata inca din anii ‘40 si ‘50 odata cu aparitia modei pin up. Nasterea cinematografiei, a vedetelor de la Hollywood si a divelor precum Marilyn Monroe a facut apoi restul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.