Optimizarea spațiului repezintă o provocare pentru toți atunci când vine vorba de amenajări. Mai ales că nu toți ne permitem să apelăm la serviciul unui designer de amenajări.
Dacă sunteți de părere că spațiul reprezintă o problemă doar în rândul perosanelor care locuiesc la bloc, atunci vă înșelați. Cu aceeași problemă se confruntă și persoanele care locuiesc la casă, mai ales cei care au spațiu limitat și o curte foarte mică. Fiecare colțișor contează, iar dacă tot au șansa să se bucure de o mică grădină, atunci trebuie optimizat cu mare atenție spațiul.
Curtea este asociată în mod special cu un loc în care să îți poți parca mașina, să poți fac un grătar în week-end cu prietenii și în care să te poți relaxa atunci când simți nevoia de câteva clipe doar pentru tine. Toți cred că visăm la un mic colțișor în care să ne reculegem după o zi obositoare de muncă și unde să ne bucurăm de prospețimea a celor mai frumoase și parfumate flori de gradină!
Pentru a crea un efect deosebit curții poți apela la o iluzie optică și anume amenajarea de mici terase pe mai multe nivele. Pentru a evita însă efectul de aglomerație alege să folosești plante mici. . Dacă spațiul nu îți permite să plantezi prea multe flori, atunci le poți planta în jardiniere cu ajutorul cărora să înfrumusețați spațiul din jurul casei, gardul sau foișorul. Eu chiar recomand plantarea florilor în jardiniere deoarece acestea sunt mult mai ferite de dăunători cum sunt de exemplu coropișnițele.
Mie îmi place stilul minimalist. Un gazon verde, pe marginea gardului Thuya, iar în foișor câteva flori decorative plantate în jardiniere. Pentru mine este suficient cât să îmi creeze o stare de bine.
Mare atenție atunci când alegi mobila de grădină. Aceasta nu trebuie să îți umple întreaga curte și să îți ocupe inutil spațiu. Dacă nu ai loc pentru un foișor din lemn atunci te poți bucura de un leagăn mic sau o masă rotundă din sticlă și 5-6 scaune în jurul ei decorate cu perne mici. Comandă mobilier de grădină care să satisfacă nevoile tale dar care să se potrivească spațiului. Acesta nu trebuie să ocupe mai mult de 25% din spațiul grădinii.
Pentru un efect rustic, elementele de decor trebuie să fie din lemn sau piatră. Evitați acei pitici de grădină care din punctul meu de vedere sunt hidoși, ocupă inutil spațiul și sunt și destul de costisitori.
Dacă doriți o grădină minimalistă, modernă, atunci puteți folosi elemente de mobilier din mase plastice, însă mare atenție la calitate si design. Sper că nu doriți ca mobila din grădina voastră să arate la fel cacea de la birtul din sat.
Nu uitați de spațiul pentru grill. E păcat să locuiți la curte și să nu alocați un mic spațiu și pentru acesta. Carnea și legumele preparate la grătar nu sunt doar gustoase ci și sănătoase. Nu trebuie să construiți un grătar prea mare că nu gătiți pentru tot cartierul.