Pielea este un înveliș neîntrerupt care (gură, nasă, et și care continuă la nivelul marilor orificii, etc.) cu o semimucoasă (parțial cheratinizată) și care, în interiorul respectivelor cavități, devine o mucoasă propriu-zisă. Suprafața pielii nu e uniformă, pe ea fiind prezente orificii, cute și proeminențe. Pielea este în același timp unul dintre organele vitale ale organismului uman, fiind pentru acesta o adevărată barieră naturală față de mediul exteror. Pielea protejează copul de viruși, bacterii sau leziuni mecanici, contribuind în același timp secretarea unor produse finale ale metabolismului și îndeplinește de asemenea un important rol de termoregulație, execută funcțiile de respirație, conține rezerve energetice, leagă mediul înconjurător cu tot organismul.
Fiind cel mai mare organ uman, acesta nu este ferit de boli. Pentru bacterii pielea nu reprezintă un mediu propice pentru dezvoltare, fiind sărac în nutrienți pentru acestea. Însă dacă pielea suferă anumite leziuni, atunci bacteriile găsesc un mediu propice de a pătrunde în interiorul organismului sau de a produce infecții. Cu toate acestea pielea se regenerează foarte ușor.
Există numeroase afecțiuni ale pielii care apar pe parcursul vieții. Cele mai frecvente sunt erupțiile cutanate, inflamațiile, infecțiile, pruruitul. Cauzele sunt vaste și pot fi de natură externă sau internă. Printre acestea enumerăm alergii, expuneri prelungite la soare fără protecție solară, dezechilibre hormonale sau probleme cu imunitatea. Multe dintre problemele de care suferi în interior se reflectă și la nivelul pielii așa că mare atenție la orice modificare.
Cele mai frecvente 5 afecțiuni ale pielii
Cancerul de piele
Cancerul de piele este cea mai gravă afecțiune dermatologică fiind una și dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Tipurile comune de cancer de piele apar în special în zonele cele mai expuse razelor ultraviolete precul zona capului, fața, gâtul, brațele, palmele. Protecția împotriva razelor ultraviolete este esențială.
Dermatita
Dermatita este o inflamație a pielii care se manifestă printr-o erupție însoțită de un aspect uscat, umflat și roșu. Trebuie subliniat faptul că aceasta nu este contagioasă, iar erupția poate avea mai multe cauze. Cele mai frecvente tipuri de dermatită sunt: iritațiile, eczema, mătreața.
Există mai multe tipuri de dermatită, însă cele mai frecvente sunt:
- dermatita atopică. Aceasta este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă prin uscarea pielii pe anumite porțiuni precum și prin mâncărimi intense. Scărpinatul intens provoacă roșeață și umflături, iar în cazuri grave pielea crapă și secretă fluid. Când plaga începe să se vindece, se formează o crustă solzoasă în regiunea afectată. Dermatita atopică apare atât în rândul adulților cât și în rândul copiilor. Copiii cu dermatită atopică, astm, deficiență de atenție (ADHD) sau tulburări din spectrul autist pot avea probleme cu somnul. În aceste cazuri medicii pot recomanda administrarea de suplimente de melatonină pentru un somn mai lung și mai odihnitor.
- dermatita alergica de contact apare în uma contactului cu anumite substanțe cosmetice, parfumuri sau metale. După cum îi spune și numele, aceasta este o reacție alergică la contactul cu anumite substanțe. Tratamentul constă în hidratarea intensă a pielii cu anumite creme.
- eczema dishidrotică apar cel mai des pe mânini și picioare și se manifestă prin mâncărimi intense și bășici mici.
Acneea
Probabil și tu te-ai confruntat cu probleme cauzate de acnee. Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni de piele, iar problemele sunt mai mult de ordin estetic. Dar crează și un disconfort la nivel local în cazul în care apar inflamații. Acneea se formează în momentul în care canalele pielii care fac legatura între pori și glandele sebacee se înfundă. Acestea devin un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care favorizează înfecțiile.
Urticaria
Urticaria este o reacție alergică și se manifestă prin apariția de umflături mici și roșiatice însoțite de mâncărimi, înțepăuri sau senzații de arsură. Aceasta apare ca răspuns la o reacție alergică prin contactul cu anumite substanțe, în urma unor înțepături de insecte, din cauza consumului de anumite alimente la care aveți intoleranță sau sunt expirate sau și mai grav reacție alergică la anumite medicamente. Urticaria poate avea dimensiuni diferite, poate să apară brusc sau la un anumit interval de timp și poate dura de la cîteva ore la câteva zile.
Psoriazisul
Psorioazisul este o afecțiune a pielii care presupune o creștere rapidă și exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat aparitia unor plăci tegumentare îngroșate și albicioase. Acestea sunt localizate în mod spcial la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor, picioarelor și în partea inferioară a spatelui.