Ne putem bucura de faptul că medicina a evoluat însă din păcate pentru majoritatea oamenilor de rând accesul la tratamente reprezintă o barieră greu de trecut. Prețul de acces pentru unii este enorm. Sau în alte cazuri ajung prea tarziu. De aceea este recoamnadat să mergem regulat la controale medicale. Pentru că o problemă de sănătate depistată din timp este mai ușor de tratat.
Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Există un zid greu de dărâmat. Zid creat tot de oameni, un zid al lipsei de timp și a deficitului bugetar. Aceeași problemă. Totul costă, iar de cele mai multe ori enorm pentru membrul unei familii cu doi copii și un salariu mediu pe economie sau și mai rău. Minim. Nici cei care au salarii mari nu își permit anual să facă toate controalele. Asta nu din cauză că nu își permit ci din cauza lipsei de timp. Corporațiile vor roboți sănătoși, nu oameni. Așa că nu permit accesul la „revizii” prea des. Un cerc vicios din care ieșim doar dacă încercăm să respectăm programul de masă, mâncăm sănătos, facem sport, evităm consumul de tutun și alcool, megem regulat la medic și foarte important dacă începem noi toți să avem grijă și de natură, nu numai de noi.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cauzatoare de morte în România
bolile cardiovasculare
În ultimii ani, România a reușit să ocupe un loc sumbru în ceea ce privește mortalitatea cauzată de afecțiuni ischimice. Cele mai frecvente sunt afectiunile cerebro-vasculare, cardiopatiile ischemice, hipertensiunea arteriala și infarctul miocardic acut.
tumorile maligne
Majoritatea celor care depistează că au cancer ajung la medic mult prea târziu. În cele mai mute cazuri în ultimă fază când nu se mai poate face nimic. Din păcate cancerul nu cruță. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt: cancerul la sân, cancerul de col uterin (în cazul femeilor), cancerul de prostată (în cazul bărbaților), cancerul pulmonar.
diabetul
Diabetul este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită, o boală cronică caracterizată creșterea nivelului glucozei în sânge peste limitele considerate normale. Mortalitatea cauzată de diabet și complicațiile sale este foarte mare. Cauze: alimentația, sedentarismul, moștenirea genetică.
afecțiune hepatice
Și bolile hepatice se numără printre cele ma întâlnite boli. Hepatita B ocupă un loc îngrijorător în topul celor mai frecvente afecțiuni. Cunoscută și boala mâinilor murdare, nedepistată la timp și netratată poate cauza deces. Și mai grav decât virusul hepatitei B este Hepatita C. Aceasta se transmite în mod special prin transfuziile de sânge, ace sau instrumente chirurgicale nesterilizate, instrumente folosite la saloanele de manichiură nesterilizate, ace folosite pentru tatuaje, piercing-uri, ace folosite de consumatorii de droguri sau chiar și sex neprotejat. La nivel mondial exista aproximativ 70 de milioane de persoane infectate cu HCV. Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu Hepatită de tip C nu manifesta simptome specifice bolii (conform statisticilor – 80% dintre persoanele infectate) și ajung la medic mult prea târziu.
afecțiuni neurologice
Bolile neurologice sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și nervilor din tot corpul. Afecțiunile sistemului neurologic au un spectru foarte larg. Creierul, coloana vertebrala si nervii sunt cei trei piloni ai sistemului nervos, care sustin functionarea intregului corp. Chiar si cea mai mica problema aparuta la nivelul unei zone a sistemului nervos ne poate afecta mersul, vorbirea, vederea, respiratia, memoria sau capacitatea de invatare. Însă anumite afecțiuni neurologice cauzează moartea. Printre acestea se numără și AVC (accidentul vascular cerebral).
afecțiuni ale aparatului respirator
Nici la acest capitol nu stăm prea bine. Poluarea, fumatul excesiv, persoanele care muncesc într-un mediu ridicat de toxicitate fără protecție corespunzătoare sau cele care trăiesc în locuințe insalubre sunt cele mai expuse la riscul de a dezvolta afecțiuni ale sistemului respirator. Cele mai frecvente boli sunt tuberculoza, astmul bronsic. Chiar dacă nu se află în topul afecțiunilor care cauzează moartea, număru persoaneor afectate este într-o îngrijorătoare creștere, iar netratate la timp si riscul de deces crește.