Timpul a devenit cel mai mare dușman al omului modern. Trece atât de repede pe lângă noi, iar când realizăm asta deja este prea târziu.
Timp de calitate versus cantitate
Să stabilim mai întâi ce înseamnă timp de calitate. Timpul de calitate oferit copilului tău, este acel timp pe care îl acorzi efectiv acestuia, concentrându-te 100% asupra lui și activităților întreprinse împreună.
Mulți dintre părinții cu un program foarte încărcat la locul de muncă se folosesc des de acest tertip, folosind drept scuză faptul că dacă nu reușesc să petreacă mult timp alături de cel mic, puținul timp este unul de calitate. Greșit. Este insuficient. Oare o oră poate fi comprimată în 10 minute? Oare în cele 10 minute poți face tot ce a-ți face într-o oră? Sigur că nu.
Pe de altă parte avem părinți care chiar dacă nu au un loc de muncă stabil, sunt atât de mult prinși de treburile din gospodărie încât chiar dacă au timp, nu știu să îl folosească. Copilul nu va ține minte lipsa prafului de pe bibliotecă, el va ține minte timpul petrecut împreună.
Calitatea și cantitatea – la fel de importante.
Activități casnice
Sunt două aspecte esențiale și de ambele trebuie ținut cont: calitate și cantitate. Pentru a le bifa concomitent tot ceea ce trebuie să faci este să îți implici copilul în o parte dintre activitățile casnice. Puteți face asta gătind împreună, făcând curat împreună, mergând la cumpărături împreună. Iar toate aceste activități văzute ca un pachet de bază dintr-un joc. Jucați-vă mai ales în timp ce gătiți sau faceți curat. Vor fi clipe memorabile ce vor rămâne veșnic întipărite în mintea și sufletul copilului tău. În plus, implicarea în astfel de responsabilități duce la responsabilizarea copilului.
Joacă-te!
Cine a zis că ești prea matur pentru a te juca de-a v-ați-ascunselea, de a asambla împreună un puzzle sau un lego? Niciodată nu ești prea bătrân pentru astfel de activități. Cumpără jocuri de societate care să implice toată familia. Mai ales că aici poți găsi o gamă variată de jocuri pentru copii pentru toate vârstele.
Lecții împreună
Alocă timp lecțiilor. Bineînțeles că singur trebuie să își facă temele, dar unde are nevoie de ajutor, caută să îl oferi tu, nu un meditator. Implică-te cât mai mult în această activitate, pentru că un copil îți acordă ție toată încrederea. Nu unui străin. Asta mai ales atunci când este mic. Verificați împreună fiecare temă și discutați orice nelămurire.
Aer liber
Ieșiți în parc la o simplă plimbare. Sau organizați o expediție cu bicicletele, mergeți la pescuit, la un spectacol sau într-un parc de distracții.
Toate acestea implică timp, iar lista poate continua. Însă fac parte dintr-un plan care implică ambele aspecte. Timpul trebuie oferit atât calitativ și cantitativ. Depinde de voi cum vă manageriați fiecare moment.