Trandafirul – floarea milenară veșnic nemuritoare

1

Cum poate un trandafir dăinui veșnic? Trandafirul prin propria sa existență o face. Dar dacă vrei un trandafir care să trăiască o viață, alege unul criogenat.

Trandafirul criogenat – un simbol al iubirii nemuritoare

Criogenarea trandafirilor este o modalitate de conservare a acestora și de păstrare a frumuseții și a celor mai prețioase amintiri cât mai mult timp. Oferă un trandafir criogenat ca simbol al dragostei eterne și cu siguranță vei aduce multă bucurie alături de el. Acesta este natural, delicat și va trebui păstrat cu grijă.

 

Este un dar unic ce va rezista de la 2 la 25  de ani în funcție de cum va fi păstrat. Un dar nobil ce merită a fi oferit cuiva cu adevărat special.

Un pont. Alege un buchet de trandafiri criogenați mai ales ca aranjament floral pentru masa mirilor la nuntă. Dacă buchetul miresei va fi aruncat și prins de o viitoare mireasă, trandafirii criogenați vă vor aminti mereu de cea mai frumoasă zi din viața voastră.

 

 

 

 

 

 

Ca să înțelegi de ce trandafirul este floarea preferată în rândul celor criogenate vă invit să vizualizați materialul de mai jos.

Scurtă istorie a trandafirului

Fără dubii una dintre cele mai frumoase și iubite flori este trandafirul. Nu degeaba este denumită și floarea simbol a iubirii în toate formele sale: puritate, pasiune, gelozie, respect, suferință sau chiar moarte.

Gingășia și parfumul trandafirului dăinuie încă din antichitate. Primele culturi de trandafiri își au originile în China antică și sunt datate încă de acum 5000 de ani. De aici s-au răspândit ulterior în India și Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, oamenii de știință au dovezi conform cărora fosile ale trandafirilor există de peste 35 de milioane de ani.

Trandafirul apare prima dată menționat pe un vechi papirus sumerian. Regele akkadian Sargon I a adus în urma unei expediții mai mulți butași pe care i-a plantat mai apoi în grădina sa, înmulțindu-i. Fără îndoială trandafirul a existat ulterior și în Grădinile suspendate ale Semiramidei, un colț de rai al Mesopotamiei. Ulterior Confucius preciza că în China existau peste 600 de cărți despre îngrijirea trandafirilor.

În Europa trandafirul a ajuns cel mai probabil prin intermediul negustorilor fenicieni și greci. Conform unor dogme vechi Alexandru cel Mare este însă cel care a adus trandafirul în Europa în urma războiului cu Persia alături de multe alte comori. Herodot însă era de părere că trandafirul a fost adus prima dată în Grecia antică de către regele Midas.

Trandafirul între pace și război

Sursă foto: Wikipedia

Simbol al păcii și iubirii, trandafirul poartă pe umerii săi povara „Războiului de 30 de ani”, cunoscut și sub numele „Războiului celor două roze”. În Evul Mediu, trandafirul devenise simbol al blazonului mai multor familii de nobili. Printre acestea se numără și două familii rivale cu același strămoș comun, respectiv regele Edward al III-lea al Angliei.

Casa de Lancaster avea ca simbol trandafirul roșu, iar trandafirul alb era simbol pe blazonul Casei de York. Motivul războiului a fost detronarea regelui Richard al II-lea al Angliei de către Henric al IV-lea duce de Lancaster. Acest război civil a redus semnificativ importanța puterii aristrocrației din cauza numărului semnificativ de victime din rândul nobililor, ceea ce a dus la creșterea puterii monarhice și fondarea dinastiei Tudorilor având ca blazon o combinație între Roza Roșie a Casei de Lancaster și Roza Albă a Casei de York.

Legendele trandafirului

În jurul acestei flori s-au țesut diferite legende. Chiar și în mitologia românească se spune că trandafirul după ce a fost creat de Dumnezeu, diavolul i-a dat spini pentru a fi evitat de oameni. Din cauza spinilor acestuia, la creștini trandafirul reprezintă un simbol al patimilor lui Iisus. Așa se explică faptul că trandafirul roșu semnifică martiriul.

O altă simbolistică este legată de sărbătoarea de Rusalii, care are la bază comemorarea zilei stramosilor la romani, sărbătoare numită Rosalia deoarece trandafirul era considerat floarea spiritelor.

Conform unei legende hinduse Brahma (creatorul lumii) și Vishnu (protectorul lumii) s-au contrazis în privința frumuseții trandafirului. Vishnu susținea frumusețea trandafirului, în timp ce Brahma considera lotusul cea mai frumoasă floare, fără ca acesta să fi văzut vreodată un trandafir. Aici este un nonsens. Creatorul lumii ar fi trebuit să-și cunoască opera, dar nu intrăm în amănunte. Ce e drept, după ce Vishnu i-a arătat floarea, Brahma a fost de acord cu acesta.

În mitologia greacă, trandafirul a fost creat de către zeița florilor Chloris. Aceasta găsind în pădure trupul neînsuflețit al unei frumoase nimfe a cerut sprijinul zeilor pentru a o transforma în ceva la fel de frumos. Astfel Afrodita i-a oferit frumusețea, Dionysos i-a oferit în dar dulceața nectarului, Zephyr a suflat departe norii astfel încât Apollo să-i poată oferi strălucirea, iar în cele din urmă Ares zeul războiului, i-a dăruit spinii, astfel încât floarea să îşi poată apăra frumuseţea.

Altă legendă spune că trandafirul a apărut ca un suras al lui Cupidon, iar spinii ar fi, de fapt, săgețile metamorfozate ale zeului copil.

În ceea ce privește culorile, există multe legende și în acest sens. Se spune că trandafirul a fost la început alb. Culoarea roșie a apărut după ce zeița Jupiter a surprins-o pe Afrodita scăldându-se înconjurată de trandafiri albi. Astfel i-a colorat în roșu.

Trandafirul galben, simbol al geloziei se învârte în jurul altei legende. Profetul Mahomed simțind că soția sa Aisha este necredincioasă îi cere arhanghelului Gavril ajutorul. Acesta îi spune că atunci când se va întoarce acasă să arunce din mână obiectul pe care îl are în acel moment. Dacă acesta își va schimba culoarea înseamnă că soția i-a fost necredincioasă. Aisha și-a întâmpinat soțul cu un buchet de trandafiri albi. Mahomed îi cere să îi arunce din mână, iar imediat ce au atins apa lacului, trandafirii au devenit galbeni.

La romani, trandafirul reprezenta floarea cererilor în căsătorie. Iubitul presăra la ușa alesei petale de trandafir, iar dacă acestea erau măturate atunci cererea era respinsă. Dacă nu, urma să se stabilească logodna. Tot la romani, trandafirul roșu era considerat floarea funerară a femeilor, pe mormântul acestora fiind presărate flori de trandafir zdrobite ca simbol al durerii. Acest cult a fost preluat și de greci și egipteni. În schimb celții asociau trandafirul alb cu pacea și fericirea în lumea de dincolo, drept urmare sădeau pe mormintele celor dragi trandafiri albi.

 

Specii de trandafiri

Conform cercetărilor există peste 30.000 de specii de trandafiri. În Europa sunt 5 clase  de trandafiri de grădină: Gallica, Damask, Alba, Centifolia și Moss. Cu o paletă incredibil de vastă de culori trandafirul este nelipsit din florării și reprezintă cele mai populare flori mai ales în rândul îndrăgostiților.

Cea mai rară specie de trandafir este trandafirul negru de Halfeti. Numele este dat de localitatea din Turcia în care acesta este crescut. În timpul primăverii acesta este roșu închis, dar în timpul verii culoarea se transformă în negru. Culoarea este una naturală și se datorează compoziției solului și a pânzei freatice din regiune.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.