Se apropie cu pasi repezi perioada de toamna, septembrie marcand o noua etapa in ceea ce priveste ingrijirea gradinii. Pe langa curatenia generala ce se realizeaza este vorba despre aplicarea de ingrasaminte pentru ca urmatorul an solul sa fie roditor.
In magazinele de specialitate vei gasi ingrasaminte ambalate, special concepute pentru a fi folosite in gradina, la flori, gazon, la pomi fructiferi. Aparte de acestea, te poti ocupa personal de a realiza ingrasamant organic. Un magazin online produse fitosanitare este Nuoricum.ro; aici vei gasi o varietate de produse, ingrasaminte in forma lichida sau solida, implicit cele cu eliberare lenta, substraturi si turba, pesticide, ghivece etc.
La pomii fructiferi – aplicarea de ingrasamant se va realiza dupa ce in prealabil a fost sapat un mic sant de jumatate de metru in jurul tulpinii. Este de preferat ingrasamantul organic, curat, uscat. Atentie, acesta nu trebuie sa aiba oua de insecte in el.
La tufele de trandafiri – acestea sunt o alegere populara in gradini. Pentru ingrijirea acestor tufe aplicarea de ingrasamant de toamna ar trebui sa urmeze acelasi principiu. Aparte insa de ingrasamant organic, poti pune si cel solid, din comert, recomandat pentru continutul sau de minerale speciale pentru trandafiri. In acest caz insa trebuie sa tii cont specific de cantitatile ce corespund cu suprafata, astfel incat sa nu folosesti mai mult decat ar trebui. Chimicalele in exces vor afecta planta.
La bulbi – in gradina cu bulbi de flori, narcise, zambile, lalele etc., bulbii se scot si se separa astfel incat cei mici care nu au la fel de multe sanse sa se dezvolte sa se separe de cei mari si vigurosi. Ingrasamantul aplicat pentru ei poate fi vorba despre turba si gunoi, iar daca solul este argilos se poate adauga si nisip curat si fin pentru ca radacinile sa fie bine sustinute. Ulterior, bulbii sunt replantati si acoperiti cu pamant si strat de compost afanat.
Pentru gazon – in acest caz vorbim de aplicarea unui strat de ingrasamant in toamna tarzie, pentru a ajuta gazonul sa reziste conditiilor de inghet. In acest caz ingrasamantul trebuie sa fie sarac in azot intrucat nu trebuie stimulate vegetatia. De asemenea, ingrasamantul in cauza ar trebui sa fie bogat in fosfor si potasiu.
De ce ingrasamantul organic este indicat
In mod special in toamna este recomandat a folosi gunoi de grajd pentru soluri. Acesta ofera dupa descompunere jumatate din substantele organice necesare, in mod special azot si fosfor. Aparte de acesta specialistii spun ca omul strangator va avea un strat benefic de ingrasamant organic pentru toamna – de-a lungul anului, atunci cand strangi frunzele uscate, buruienile, paiele sau alte resturi vegetale acestea pot fi depozitate. Cand va ploua acestea vor forma un compost numai bun de folosit.
Desigur ca ingrasamantul natural este indicat, doar ca este nevoie si de timp mai mult pentru a te ocupa de aceasta resursa. Alternativa ramane de fiecare data ingrasamantul chimic. Daca te preocupa ideea de cantitate in raport cu o cultura cauta informatii detaliate despre care este maxima admisa.