Igiena orală este foarte importantă pentru întrg organismul, nu doar pentru dinți. Să vă dau un simplu exemplu. Dacă vă dor gingiile sau dacă s-a spart o măsea nu mai puteți mesteca alimentele corect. Înghițind bucăți nemesteate bine, suprasolicităm stomacul. Deci acesta va avea de suferit. Fiecare părticică din corpul nostru este importantă și trebuie îngrijită corespunzător și tratată cu respect. De aceea igiena orală este obligatorie nu opțională.
Din păcate la consumul de pastă de dinți, românii ocupă rușinosul prim loc de la coadă conform statisticilor europene. Sunt persoane care nu s-au spălat niciodată pe dinți, persoane care se spală pe dinți doar atunci când merg undeva și persoane care se spală pe dinți când își aduc aminte. Ce să mai vorbim de vizita la stomatolog. Mulți merg la doctor abia atunci când au o urgență. Din păcate aceste proaste obiceiuri duc distrugerea danturii, iar asta trage după sine și alte probleme de sănătate.
Importanța unei rutine zilnice în ceea ce privește igiena orală la adulți este vitală. Acest aspect nu trebuie neglijat încă din copilărie, de la primul dințișor. Dacă vrei să ai o dantură sănătoasă trebuie să conștientizezi faptul că prevenția este mult mai ușoară, importantă și puțin costisitoare decât tratarea unei probleme.
Spălatul pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi, ideal după fiecare masă principală ar trebui să fie o regulă de aur pentru toată lumea. Și foarte important. Dimineața întotdeauna te speli pe dinți înainte de a mânca sau a bea cafeaua.
La fel de importantă este și vizita la stomatolog măcar o dată pe an la un control de rutină. Iar orice mică problemă apare să fie înlăturată de timp cu ajutorul medicului.
Cum te speli corect pe dinți?
Nu doar spălatul zilnic pe dinți este important ci și spălatul corect. Dacă tehnica folosită nu este cea corectă este ca și cum ai face treba pe jumătate. Adică aproape degeaba. Pentru că nu vei obține rezultate.
Periuța de dinți
In primul rând trebuie să știi că o periuță de dinți electrică este mult mai eficientă decât o periuță de dinți clasică. Indiferent dacă vorbim de periuțe de dinți pentru adulți sau periuțe de dinți pentru copii. Asta deoarece o periță de dinți electrică poate realiza între 7.000 și 30.000 rotatii pe minut spre deosebire de o periuță de dinți clasică ce nu face mai mult de 500-600 rotații pe toată durata periajului. Și dacă tot am adus în discuție timpul, pentru un periaj corect, periuța electrică trebuie folosită aproximativ 2 minute, iar cea clasică 4 minute. Ai grijă și la duritatea perilor periuței de dinți. Cele mai recomandate sunt periuțele cu o duritate medie a perilor. Foarte important! Periuța de dinți sau capul periuței de dinți trebuie schimbat o dată la 3 luni.
Pasta de dinți
Nici alegerea pastei de dinți nu ar trebui neglijată. În primul rând chiar organismul tău o alege pe cea potrivită deoarece efectele se văd de la primele utilizări. Totuși, atunci când alegi pasta de dinți trebuie să ții cont de anumite criterii. O pastă de dinți trebuie neapărat să aibă o compoziție aprobată de Ministerul Sănătății. Acest aspect îl găsești pe etichetă. În același timp, o pastă de dinți eficientă trebuie să aibă în compoziția sa fluor și compuși antibacteriani pentru o curățare completă a întregii cavități bucale. Acești compuși contribuie la întărirea smalțului, evitarea formării cariilor și prevenția paradontozei.
Persoanele care se confruntă cu hipersensibilitate dentară pot folosi o pastă de dinți special creată pentru o astfel de afecțiune. Dacă vrei să ai dinți albi folosește pastă de dnți pentru albirea dinților. Însă evită pasta de dinți abrazivă deoarece aceasta poate distruge smalțul dinților.
Tehnica de periaj.
Întotdeauna de sus în jos. Adică de la baza dintelui de lângă gingie către vârf. Periuța de dinți trebuie înclinată până la un unghi de de grade și nu trebuie apăsat prea tare.
Foosește cu încredere ața dentară și apa de gură pentru o igienă orală completă.