Cine stabilește standardele de frumusețe?

2

Frumusețea este subiectivă. Ea se află în ochii persoanei care privește. Frumsețea poate fi veșnică. Viața însă nu. În infima fărâmă de timp petrecută în această lume, măcar să trăim frumos, nu se ne ascundem în spatele vanității și să învățăm să ne iubim atât pe noi ci și pe cei din jur așa cum sunt ei.

Sunt urât/ă?

    • – Mamă, sunt urât?
    • – Nu puiul meu. De ce mă întrebi asta?
    • – Așa mi-a spus Ștefan O.

Discuție între mine și băiatul meu. O să spuneți că orice cioară își laudă puiul. Da, așa este. O să spui că pentru o mamă copilul său e cel mai frumos din lume. Da, așa este. Și de ce nu ar fi? E ceva greșit în asta? Pentru mine chiar este cel mai frumos copil din lume. Cum îl văd alții e fix problema lor. Dar chiar dacă nu ar fi al meu nu e un copil urât.  Urât este că un copil de grădiniță gândește așa. Din start i s-au impus din familie niște standarde, pentru că al meu copil nu a spus despre nimeni că ar fi urât. Niciodată!

O să credeți că un adult este mai matur în acest sens? Nici pe departe.  Adulții crează standarde și cei cu influență le impun.

Frumusețea – un cuțit cu două tăișuri!

Pe de o parte este cel care privește. Dacă a fost crescut după anumite standarde va încerca să se limiteze la ele. Pe de altă  parte sunt persoane care nu se simt confortabil cu propriul aspect, asta în mare parte influențați de standardele impuse de cei din prima categorie.

Nu există oameni urâți

Fizic vorbind. Nu există oameni urâți. Doar oameni pe care viața i-a purtat prin anumite etape. O cicatrice spune o poveste. O semipareză ascunde o boală.

Privește-te bine în oglindă. Azi poate că arăți așa cum ți-ai dorit. Dar nu știi ce îți rezervă ziua de mâine. Nu îți place ce vezi? Zâmbește și mai privește o dată. Acum îți place? Acceptă-te pe tine, zâmbește iar carisma îți va umbri așa zisele defecte din imaginația ta.

Dar din păcate există oameni neîngrijiți. Igiena este esențială. Iar dacă aceasta este  însoțită de alegeri potrivite în materie de make-up, coafură sau îmbrăcăminte, atunci deja barierele impuse de societate au fost sfărâmate.

Operații estetice?

Da, dar doar dacă sunt necesare. Nu am înțeles niciodată nevoia unor femei de a se deforma efectiv doar pentru că nu au buzele suficient de voluminoase, sânii suficient de voluploși sau fundul suficient de bombat. Nici bărbații care prefera o astfel de păpușă din plastic în detrimentrul unei femei adevărate.

Sport și alimentație sănătoasă.

Sportul și sănătatea sunt esențiale în dezvoltarea armonioasă a unui corp. Ambele contribuie la mentinerea unei greutăți corespunzătoare cu înălțimea și care conform standardelor, reprezintă un criteriu de frumusețe. În același timp și odihna joacă un rol important. Lipsa ei duce la apariția cearcănelor.

Un make-up face întotdeauna minuni.

Cine stăpânește arta machiajului poate transforma total orice chip. Bineînțeles că alegerea unor produse cosmetice potrivite este esențială. Un fond de ten de calitate va ascunde micile imperfecțiuni de pe față,  un ruj îți va contura perfect buzele, un mascara îți va oferi mai multă senzualitate în privire iar un creion contur îți va oferi mai multă expresivitate. Dacă totul este completat de o coafură care să te avantajeze, atunci orice discuție legată de standarde de frumusețe este irelevantă.

Privește din nou în oglindă? Tot nu îți place. Atunci nici un make-up artist și nici un medici esteticiean nu te poate salva. Mergi la un psiholog, poate ai nevoie de o consiliere.

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Foarte bun articolul, este foarte nepoliticos sa-i spui cuiva ca este urat, cu atat mai mult unui copil. Copiii sunt foarte sensibili si pot dezvolta depresii puternice dupa genul acesta de experiente.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.