Vom începe cu o regulă de aur: Cea mai bună metodă de apărare împotriva paraziților intestinali este o igienă corectă.
Infestarea cu paraziți intestinali reprezintă o problemă comună cu care ne confruntăm cel puțin o dată în viață. Este important să știm care sunt cele mai des întâlnite forme de infecții cu paraziți intestinali în organismul uman pentru a putea recunoaște simptomele și, bineînțeles, să urmăm un tratament adecvat.
În organismul uman se pot întâlni următoarele tipuri de paraziți: giardia, oxiuri, limbrici și tenii. Bineînțeles că există mult mai multe feluri, însă acestea sunt cele mai comune forme și necesită investigații și tratament, având diverse simptome.
- Giardia – afecțiune numită și Giardioza – este frecventă în toate colțurile lumii, dar este mai frecventă în zonele cu acces limitat la apă sau atunci când igiena este precară. Acest parazit poate fi contactat cu ușurință și din bazine de înot, fântâni sau lacuri care nu au un sistem corespunzător de filtrare, reprezentând o adevărată sursă de infecții.
De asemenea, grădinițele, școlile și centrele de îngrijire pot fi un mediu prielnic pentru acest tip de paraziți, din cauza faptului că spălatul mâinilor nu se face atât de des cât ar fi necesar sau chiar deloc.
Parazitul Giardia poate fi întâlnit atât în intestinul organismului uman, cât și în cel animal, modificând întreaga funcție a acestuia și provocând crampe abdominale, flatulență, diaree, greață, pierderea poftei de mâncare.
- Oxiurii – oxiuraza – sunt paraziți intestinali care folosesc organismul uman pentru a trăi și pentru a se reproduce. Infestarea cu acest tip de parazit este asimptomatică în momentul în care afecțiunea este blândă, la început. Simptome precum somnul deranjant, stări de greață, dureri abdominale, scădere în greutate sau iritabilitate apar în momentul în care infecția ajunge să fie moderată sau severă. Abia în acel moment, persoana în cauză observă că este ceva în neregulă și începe să își pună întrebări legate de aceste lucruri anormale care se întâmplă în organismul său.
- Limbricii – viermi cilindrici paraziți- sunt întâlniți în intestinul omului sau al animalelor. Poate ajunge până la 25 cm și trăiește, în principal, în intestinul subțire, loc în care femela își depune și ouăle. Simptomele infestării cu acest parazit sunt: febra ridicată, starea de oboseală continuă, urticarie, dureri abdominale și o stare generală proastă.
- Tenia – este un parazit intestinal cu formă plată care seamană cu o panglică. Nu poate trăi decât în intestinul uman sau animal. În fiecare zi suntem predispuși la infestarea cu acest tip de parazit din cauza următoarelor situații: – consumul de carne care nu este preparată corespunzător – carne crudă;
- contactul cu materiile fecale ale animalelor;
- consumul de apă contaminată.
Simptomele sunt aproape inexistente atunci când nu există complicații, persoana în cauză poate trăi ani de zile cu acest parazit în organism fără să își dea seama de acest lucru. De aceea, este indicat ca analizele de specialitate să fie întotdeauna la zi.
Menționarea și prezentarea pe scurt a celor mai frecvente forme de infestare cu paraziți intestinali a fost făcută cu scopul de a trage un semnal de alarmă. În momentul în care ne confruntăm cu aceste probleme, trebuie să cerem ajutor de specialitate.
În ceea ce privește tratamentul, ideal ar fi să fie unul bazat pe ingrediente 100% naturale, cum ar fi siropul 100% natural Wormex, care să nu afecteze alte organe ale corpului în lupta cu acești paraziți. De asemenea, este indicat ca și ceilalți membri ai familiei să fie văzuți de către un medic și să urmeze tratamentul necesar, întrucât riscul ca și aceștia să fie infestați este unul foarte ridicat.