Jocurile video fac parte din viaţa cotidiană a oamenilor moderni indiferent de vârstă, sex şi statut social. Copiii le consideră amuzante, adolescenţi captivante iar adulţii le găsesc că fiind că un mod plăcut de petrecere a timpului liber. Controversele legate de efectele jocurilor asupra dezvoltării fizice şi psihice sunt numeroase, scepticii le văd că fiind un inamic de temut pentru evoluţia omului, însă cercetătorii au descoperit, în urma unor studii riguroase, că jocurile video au efecte benefice asupra comportamentului, a sănătăţii psihice şi fizice. În rândurile următoare vom afla cum ne influenţează jocurile video şi de ce este bine să le alocăm măcar câteva minute în fiecare zi. Așadar, vizitează un service laptop sau un centru de reparații a PC-urilor, pentru că vei avea nevoie de un calculator „sănătos”.

Au efecte terapeutice asupra persoanelor cu boli neuro degenerative şi tulburări de spectru autist

Studiile realizate de cercetătorii din statul american Utah au dovedit că jocurile video au efecte benefice deosebite asupra copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, datorită sentimentelor de siguranţă şi putere pe care le oferă. Se pare că terapiile tradiţionale sunt mai eficiente când sunt completate de metode ce implică şi jocuri video.

Aceleaşi studii au demonstrat că şi persoanele în vârstă care suferă de diferite forme de depresie sau alte afecţiuni neurodegenerative, precum boala Parkinson, au de câştigat pe urma acestora. În opinia specialiştilor nivelele şi planşele propuse prin intermediul jocurile video, îmbunătăţesc anduranţa şi dezvoltă jucătorilor spirit de luptător pentru că îi pun în situaţii limită, în care trebuie să supravieţuiască cu resurse limitate.

Îmbunătăţesc abilităţile motorii ale copiilor  preşcolari şi şcolari

Jocurile  simple recomandate copiilor preşcolari şi celor din ciclul primar nu doar că sunt distractive, amuzante şi interactive ci sunt şi un mod eficient de a îmbunătăţi coordonarea şi favorizează dezvoltarea musculaturii. Conform cercetărilor efectuate de specialiştii australienii, copii nu trebuie privaţi de jocurile video interactive, mai ales de cele care presupun mişcare, în plus acestea sunt şi distractive, deci reprezintă un mod plăcut de a petrece timpul liber.

Reduc stările de anxietate, stres şi depresie

Ritmul alert de viaţă la care sunt supuşi copii, adolescenţii şi adulţii din societatea modernă este principalul factor de instalare a stărilor anxioase. Câteva minute petrecute în faţa monitorului ajută la alungarea gândurilor mai puţin plăcute şi a sentimentelor de tristeţe, favorizând relaxarea nervoasă.

În plus îndeplinirea sarcinilor propuse prin intermediul acestora aduce satisfacţie personală şi sentimente de mulţumire, ce îmbunătăţesc, pe termen scurt, stima de sine şi starea de confort.

Îmbunătăţesc abilităţile de concentrare şi memoria vizuală

Chiar dacă încă sunt mulţi care blamează jocurile video, considerându-le un pericol pentru sănătatea fizică şi psihică, studiile realizate de specialişti au scos la iveală că acestea au efecte surprinzătoare asupra dezvoltării memoriei vizuale şi a abilitaţilor de concentrare.

Conform cercetărilor, persoanele care petrec zilnic câteva minute în fața jocurilor, observă mai rapid detaliile de dimensiune mici şi dezvoltă o altă percepţie asupra lucrurilor şi a evenimentelor, de altfel aceştia văd mai rapid şi mai uşor specificaţiile de culoare şi dezvoltă capacitatea de a repera tonurile de gri pe termen lung.

Studiile au demonstrat că jucătorii activi au simţul vizual mai ascuţit şi privirea mai ageră, dar şi faptul că în timpul derulării acestora organismul produce o mai multă dopamină şi adrenalină, neurotransmiţători care favorizează formarea reţelei sinaptice.

Sunt esenţiale pentru luarea deciziilor

Din aceleaşi cercetări, reiese că cei ce folosesc jocurile video ca metodă de divertisment pot lua decizii bune mai  rapid. Fie că vine vorba de decizii simple, fie că vine vorba de hotărâri importante, persoanele care obişnuiesc să joace jocuri video stabilesc mai rapid priorităţile şi fac alegerile mai repede, faţă de ce ce nu au acest obicei.

Atât jocurile de logică, cât şi cele de acţiune ce implică de multe ori agresivitate au rol stimulator asupra sistemului nervos, de aceea nu trebuie eliminate din viaţa de zi cu zi.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.