De ce trebuie să ții cont atunci când alegi o pompă submersibilă

1

Pompa submersibilă are rolul de a aduce apa din puț sau fântână la suprafață. Aceasta se montează pe fundul puțului și va împinge apa la suprafață.  O poți folosi atât pentru alimentarea cu apă a locuinței cât și pentru irigarea terenului. Față de hidrofor, pompa submersibilă are avantajul de a fi mult mai silențioasă, are o presiune mai mare, este ușor de instalat, este mai fiabilă, rezistă la îngheț în timpul iernii dacă este montată corespunzător și oferă un consum de energie mai mic.

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi o pompă submersibilă

Debitul de refulare

Debitul de refulare reprezintă cantitatea de metri cubi de apă pe care pompa o va aduce la suprafață într-o oră. Dacă doriți să alimentați cu apă doar pentru consum o locuință cu un număr mai mic de persoane, atunci o pompă submersibilă cu un debit de 1-2 m3/h este suficient. Trebuie ținut cont și de scopul pe care îl ai atunci când utilizezi o astfel de pompă. Dacă folosiți apa și în scop menajer, pentru a uda grădina sau pentru a întreține gazonul, atunci valoarea debitului de refulare ar trebui să crească.

Gradul de puritate al apei

Există pompe submersibile pentru apă curată și pompe submersibile pentru apă murdară. Pentru ce se folosește fiecare, este lesne de înțeles. Cert este că trebuie să ții neapărat cont de gradul de puritate al apei, altfel riști să deteriorezi rapid pompa dacă o folosești necorespunzător. Pompele submersibile pentru apă curată sunt mult mai sensibile și trebuiesc utilizate în cazul puțurilor cu apă curată destinată consumului.

Pompele utilizate în ape cu impurități cum sunt lacurile, iazurile sau cele utilizate pentru a scoate apa din locunțe în timpul inundațiilor sunt mult mai fiabile. Acestea sunt prevăzute cu filtre speciale pentru impurități. Pot fi folosite și în ape tulburi, pline de noroi. Filtrele vor împiedica impuritățile să ajungă la motor. În același timp, trebuie luat în calcul și dimensiunile impurităților din apă.

Nivelul apei și distanța față de locuință.

Este clar că apa nu poate fi găsită peste tot la aceeași adâncime. Poți fora un puț de 6-7 metri la o distanță de maxim 10 metri de casă, caz în care este suficientă o pompă de tip hidrofor. Sau poți fora un puț de peste 10 metri la o distanță mai mare de casă. Pentru un  Cu cât puțul este mai adânc, cu atât vei avea nevoie de o pompă cu o putere mai mare. Indicele de presiune după care se calculează eficiența pompei trebuie sa ofere o presiune de minim 1 bar pentru fiecare 10 m adâncime. În cazul distanței față de sursa de alimentare cu apă, o pompă eficientă trebuie să ofere o presiune de 1 bar la fiecare 100m.

Trebuie luat în calcul și faptul că dacă sursa de apă se află la o adăâncime mai mare de  metri, atunci va trebui să achiziționezi pompă submersibilă cu ejector (tub Venturi). Dacă și distanța parcursă de la fântână până la locuință este mai mare de 20 de metri, atunci indicată este o pompă submersibilă multietajată cu turbină.

Foarte importante sunt și materialele din care sunt realizate aceste pompe submersibile, dar și garanția oferită. Așa ca ia în calcul și asta înainte de a cumpăra un astfel de dispozitiv.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.