9 idei de renovare pentru pereţi! Ieftin şi uşor de pus în practică…

3

Când vine vorba de finisaje sau renovarea unei locuinţe, totul trebuie să fie perfect astfel încât utilul să se îmbine cu plăcutul. Simţul estetic diferă de la un individ la altul, iar majoritatea îşi doresc să apeleze la metode cât mai rapide şi practice, indiferent de costuri. Însă dacă poţi face asta cu un buget redus, cu atât mai bine. Când vine vorba de pereţi, lucrurile sunt şi mai dificile. Însă vestea bună este că dacă te-ai plictisit de vechea zugrăveală, poţi oricând face modificări sau poţi însufleţi pereţii cu noi elemente decorative menite să scoată din anonimat încăperea.

Pereţi drepţi? Ce e de făcut!

Primul pas este îndreptarea pereţilor cu ajutorul plăcilor de rigips. Acestea sunt foarte subţiri, sunt rapid şi uşor de aplicat pe perete şi nici nu sunt scumpe. Placile de rigips îşi asigură confortul unor pereţi perfect drepţi, oferă izolaţie termică şi fonică, iar pereţii pot fi mai apoi decoraţi după bunul plac. Prinderea lor se va face cu ipsos, un adeziv special pentru lipirea plăcilor de rigips de suprafaţa peretelui.  După montarea plăcilor de rigips pe perete se va aplica glet de finisaj pentru a acoperi denivelările de la îmbinări şi se va şlefui bine.

Vopsea lavabilă diferite culori

După îndreptarea pereţilor, se poate da cu amorsă apoi cu vopsea lavabilă. Sfatul meu este să evitaţi culorile prea aprinse, sau cel puţin nu pe toţi pereţii. Eu prefer alb deoarece este mult mai elegant, oferă luminozitate încăperii, este mult mai uşor de întreţinut şi asortat cu mobila. Plus la asta o încăpere vopsită în alb sau culori deschise este relaxantă spre deosebire de o încăpere în care predomină culorile aprinse. Devine obositor, iar ce e mult strică!

Stickere decorative pentru pereţi

Pentru un strop de personalitate poţi aplica peste vopseaua lavabilă diferite stickere decorative. Cele mai interesante sunt cele cu mesaje motivaţionale. Însă poţi transforma dacă vrei peretele sau o parte din perete într-un câmp de flori. Stckerele pot fi aplicate pe peretele perfect drept şi vopsit cu vopsea lavabilă.

Tapet

Tapetul rămâne în continuare foarte popular datorită numeroaselor modele şi a faptului că este foarte uşor de aplicat. Mai mult decât atât, dacă ţi se pare destul de dificil să vopseşti pereţii cu lavabil, sau culoarea nu îţi place, tapetul este varianta salvatoare. Recomand însă ca şi acesta să nu fie aplicat pe toţi pereţii, mai ales dacă vorbim de un model destul de încărcat vizual.

Fototapet

Dacă doreşti un peisaj pe unul din pereţi, atunci fototapetul reprezintă cea mai bună alegere. Astfel vei aduce un colţ de natură la tine în cameră. Ideal ar fi ca acel perete să rămână liber,  iar restul pereţilor să fie vopsiţi într-o singură culoare, preferabil în ton cu tapetul, Pentru fototapet, trebuie să ţii cont şi de mobila din cameră. Aceasta trebuie să fie cât mai simplă, pentru ca efectul fototapetului să aibă un impact vizual cât mai plăcut!

Panouri 3D din poliuretan

Sursă foto: decororbit.com

La mare căutare sunt şi panourile 3D din poliuretan, recomandate în special de designerii de interior. Panourile sunt cu adevărat o inovaţie în acoperirea şi decorarea pereţilor. Disponibile în diverse modele, aceste panouri sunt uşor de manipulat şi montat, iar designul în relief oferă încăperii un aer modern. Se prind cu ajutorul adezivilor din ipsos, profilelor metalice sau conexpandurilor direct pe perete. Avantajul acestor panouri constă în faptul că pot fi aplicate pe mai multe tipuri de suprafeţe cum ar fi tavanul, piese de mobilier, obiecte decorative, pardoseli, uşi etc. Ca model, poţi opta pentru panouri decorative din fibră de sticlă. Poţi crea astfel iluzia că acel perete este realizat din cărămidă, lemn, piatră neturală sau alt element din natură cu un puternic impact vizual.

Ardezia flexibilă

Sursă foto: artsaics.com

În mare trend este şi ardezia flexibilă. Aceasta este o foiţă de piatră groasă de câţiva milimetri şi care poate îmbrăca aproape orice tip de suprafaţă. Designerii de amenajări interioare recomandă ca ardezia flexibilă să fie montată în special în baie sau bucătărie deoarece creează o barieră perfecta împotriva umidităţii, este uşoară, rezistentă şi are un preţ mult mai mic decât faianţa. La fel de bine poate îmbrăca şi anumite piese de mobilier sau pereţii beciului. Însă poate fi aplicată pe orice perete din casă direct pe placa de rigips. Efectul este surprinzător de plăcut, mai ales dacă vine în ton cu un mobilier potrivit.

Lambriu

Dacă ai decis să foloseşti lambriul ca element de decor pentru pereţi, atunci nu mai ai nevoie de rigips carton. Sau cel puţin nu tot peretele. Lambriul este folosit în special în zonele montane, mai ales că este un bun izolator termic. Bineînţeles că preferabil este să optaţi pentru lambriu de lemn, mai ales dacă doriţi să oferiţi încăperii un aer rustic. Trebuie să ştiţi că pe piaţă există şi lambriu din PVC, diferite modele şi culori. Acesta din urmă este mult mai ieftin, însă nu oferă acelaşi confort termic ca lambriul din lemn. Depinde de voi ce preferinţe aveţi.

OSB

Sursă foto: rusholding.biz

Când vine vorba de plăcile de OSB vă gândiţi în mod sigur la materiale de construcţie. OSB-ul este folosit în funcţie de grosime ca perete despărţitor între camere datorită faptului că este rezistent la cutremure, dar şi un bun izolator termic şi fonic. Însă dacă ai deja o casă gata construită, poţi folosi placaj mai subţire şi ca izolaţie termică şi îl poţi prinde direct de perete. Vestea bună este că nu mai e nevoie de plăci de rigips pentru îndreptat pereţii. Vestea şi mai bună este că poţi lăcui placajul şi îl poţi lăsa aşa, în forma brută. Prima dată am văzut o cameră decorată cu OSB la o pensiune din Republica Moldova. Era atât de frumos aranjată încât am aplicat asta şi acasă. Am scos faianţa din bucătărie de pe peretele liber şi am aplicat o placă de OSB lăcuită. Efectul este WOW, iar confortul termic mult mai ridicat. Bineînţeles că poate fi aplicat pe orice perete din orice cameră.

Cărămidă nefinisată

Sursă foto: pinterest.es

Dacă îţi plac elementele vintage, atunci un perete din cărămidă nefinisată este tot ce ai nevoie. Îţi poţi decora astfel balconul sau după caz camera de zi. Pentru un efect wow, încearcă să nu faci abuz. Mizează pe un stil modern, minimalist şi cu elemente de decor cât mai puţine. Într-o locuinţă în care toţi pereţii sunt de un alb imaculat, un perete din cărămidă nefinisată atrage instant atenţia. Îl poţi asorta cu un raft de cărţi din lemn masiv şi nişte policioare pe care să aşezi câteva flori. Dacă locuieşti la casă, ideal ar fi să îţi construieşti şi un şemineu pe acel perete. Garantat în iernile friguroase nu vei mai dori să pleci din faţa şemineului.

Poţi combina elementele de mai sus după bunul plac, însă un lucru rămâne regulă de aur! Pune accent pe un singur element şi caută să nu faci abuz, deoarece ce e mult strică.

3 COMENTARII

  1. rigips am si eu si l-am ales din aceleasi motive: pretul mic si usurinta montajului. Dar parca m-am plictisit de peretii mei, desi le-am tras nicste dungi frumoase acum 3 ani. Eu ma gandesc sa pun niste tapet pe 2 pereti ai dormitorului. Mi se pare mie ca asigura o atmosfera mai calda.

    • Macar poti face schimbari. Eu am vopsit totul alb si pentru hol o sa iau stikere cu mesaje motivationale, pentru leaving fac comanda de un stiker personalizat cu un anumit logo pe care o sa il lipesc deasupra biroului, iar pentru dormitor probabil ceva vesel… sau vad eu cum le arajez. 😀 Am idei marete!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.