Vitaminele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului uman. Vreau să atrag atenţia încă de la început că acest articol este scris cu scop informativ şi nu pentru a vinde ceva. De reţinut este faptul că principala sursă de vitamine necesară organismului este reprezentată de alimentaţie, iar orice exces de suplimente alimentare poate crea un dezechilibru în organism. În cazul în care în urma analizelor s-a constatat că există un anumit deficit de vitamine, adresaţi-vă medicului!
Vitamina A
Vitamina A este face parte din grupa vitaminelor liposolubile, are un rol foarte important în organismul uman şi se regăseşte atât în regnul vegetal, sub formă de provitamină, cât şi în regnul animal. Vitamina A este absorbită de organismul uman sub formă de retinol, având numeroase beneficii precum: îmbunătăţirea vederii, asimilarea calciului în organism, îmbunătăţirea aspectului general al pielii, unghiilor şi părului, formarea globulelor albe, îmbunătăţirea sistemului imunitar, sprijin pentru sistemul digestiv şi reproducător.
Vitamina A se regăseşte sub două forme:
- Sub formă de retinoizi sau vitamina A preformata. Aceasta se regăseşte în peşte gras, ficat, ouă sau produse lactate. Astfel, un consum echilibrat de lapte nedegresat, unt, smântână, brânzeturi sau ouă este foarte important pentru un organism care prezintă deficit de vitamina A.
- Sub formă de carotenoidele (de exemplu beta-carotenul, care este în acelaşi timp şi cea mai activă formă de vitamina A). Carotenoidele sunt substanţe inactive (provitamine), acestea fiind transformate de către organism în vitamina A. Această provitamină este absorbită de organism din legumele şi fructele bogate în beta-caroten. Cea mai bogată sursă de beta-caroten este spirulina, care se regăseşte sub formă de supliment alimentar. Însă există multe alimente bogate în carotenoide cum ar fi: morcovul, ardeiul gras, varză, spanac, salata verde, pătrunjelul, mazărea, broccoli, sparanghel, cătină, măceşe, caise, avocado, portocală, grepfrut, lămâie, mango, kiwi, spirulină, fasole, linte etc.
În caz de deficit de vitamina A, o parte din aceste alimente nu ar trebui să lipsească de la nicio masă!
Complexul de vitamine B
Complexul de vitamine B este format dintr-o serie de vitamine, dintre care opt solubile în apă şi absolut esenţiale pentru organism!
- Vitamina B1 (tiamina) – este importantă pentru prevenirea problemelor cardiace, un bun adjuvant în probleme digestive, neutralizează gazele şi balonarea, elimină durerile de la nivelul picioarelor, slăbiciunea de la nivelul muşchilor, contribuie la prevenirea alcoolismului, combaterea stresului, a depresiei şi a problemelor de concentrare. Tiamina se găseşte în alimente precum: ouă, ficat, inimă, rinichi, legume verzi, nuci, fructe de pădure, cereale şi germeni de grâu.
- Vitamina B2 (riboflavina) – are efect benefic asupra ochilor, pielii, unghiilor sau buzelor. O întâlnim în alimente precum: carne, ficat, lapte, cereale integrale, pâine, paste, lapte, legume verzi.
- Vitamina B3 (niacina) – joacă un rol important în eliberarea energiei din nutrienţi. În acelaşi timp, niacina reduce nivelul colesterolului, previne declanşarea pelagrei şi apariţia arteriosclerozei. O întâlnim în alimente precum: ficat, ton, somon, carne de pui, seminţe, fasole uscată, mazărea uscată, cereale integrale. Excesul de vitamina B3 dăunează ficatului.
- Vitamina B5 (acidul pantotenic) – este responsabilă de metabolizarea grăsimilor, a carbohidraţilor şi a proteinelor în organism. O întâlnim în cantitate mică în alimente precum: carne, ouă, cereale integrale dar şi în legume.
- Vitamina B6 (piridoxina) – combate retenţia de apă, este un bun adjuvant în absorbţia şi sintetizarea aminoacizilor în organism, întăreşte sistemul imunitar, contribuie la formarea de celule sangvine noi, fiind benefică pentru persoanele care prezintă afecţiuni cardiovasculare. Carenţa de vitamina B6 duce la probleme precum: ameţeli, anemie, greaţă, convulsii, pietre la rinichi. Vitamina B6 o întâlnim în leguminoase, pâine, cereale integrale, peşte, carne de pui, ficat, spanac, avogado, banane.
- Vitamina B7 (biotină) – contribuie la eliberarea energiei din carbohidraţi şi lupta împotriva sintetizării acizilor graşi. Se regăseşte în alimente precum carnea de pasăre, peşte, lactate, fructe, legume, ovăz, oleoginoase (nuci, migdale, fistic).
- Vitamina B9 (acid folic) – se implică în prevenţia defectelor congenitale, menţinerea funcţiei creierului, sintetizarea hemoglobinei şi tratarea anemiei. Este recomandat în special femeilor însărcinate datorită faptului că previne apariţia unor afecţiuni congenitale la făt, dar şi datorită nenumeratelor beneficii pe care le aduce în organism. Surse bogate în acid folic: carnea organică, bananele, nucile, legumele verzi, cerealele integrale. De reţinut că alimentele bogate în vitamina B9 îşi pierd din proprietăţi dacă se prepară la temperaturi mari sau în exces.
- Vitamina B12 (cobalmina) – este ideală pentru buna funcţionare a sistemului nervos sau digestiv. Ajută la sintetizarea celulelor roşii, iar deficitul de Vitamina B12 duce la apariţia anemiei. În acelaşi timp, carenţa de cobolmină poate provoca indigestie şi metabolism încetinit. Alimente bogate în vitamina B12: carne de pui sau de vită, ficat, peşte, ouă, lapte, brânză.
Este foarte important să beneficiaţi de un regim alimentar sănătos astfel încât să acoperiţi tot necesarul de vitamine pentru organism fără a apela la suplimente, însă, dacă anumite vitamine nu sunt asimilate corect de organism, cereţi ajutor de specialitate.
Eu citesc, dar nu reusesc sa retin toate astea. Cred ca mi-ar trebui un soi de tabel pe care sa-l tin la indemana atunci cand gatesc sau cand merg la cumparaturi. B-urile sunt foarte importante pentru sanatatea psihica si atacurile mele de panica au nevoie de ele.
Un articol foarte bine documentat!
Nici nu stiam ca exista atatea vitamine in celebrul complex de vitamine B. Super articol!