fintech

Considerată a fi una dintre cele mai inovatoare alternative financiare moderne, tehnologia Fintech a revoluționat sectorul creditelor nebancare la nivel internațional.

Fintech se definește drept conglomeratul de programe computerizate sau alte tehnologii create pentru a sprijini dezvoltarea serviciilor financiare. Lansată sub forma unor acceleratoare, companiile start-up Fintech care s-au dezvoltat în cadrul acestei industrii au reușit să ofere o multitudine de idei revoluționare din punct de vedere financiar, ceea ce a rezultat într-o piață din ce în ce mai înfloritoare în anumite puncte ale domeniului financiar. Astfel, creditele nebancare au câștigat teren în defavoarea celor bancare, apărând numeroase soluții pentru accelerarea acordării împrumuturilor pe termen scurt și a creditelor de nevoi personale.

Cum au revoluționat companiile Fintech industria creditelor nebancare la nivel mondial?

Piața tradițională de creditare a început să se schimbe radical odată cu apariția companiilor Fintech. Acestea au lansat pe piață instrumente financiare și software capabil să analizeze într-un mod rapid solicitările clienților. Astfel, timpul de așteptare necesar acordării unui împrumut cu o valoare scăzută s-a micșorat de la 7 zile lucrătoare (termenul băncilor) până la maxim 24 de ore (cât durează analizarea unei cereri adresate unei companii nebancare). Piețele internaționale cu un mare potențial în ceea ce privește asimilarea unor astfel de oportunități (precum India, Indonezia sau Vietnam – așa cum precizează portalul tien24) au raportat o schimbare a orientării clienților.

Dat fiind faptul că firmele Fintech oferă una dintre cele mai bune rate de automatizare a solicitărilor, îndreptându-se către facilitarea a numeroase avantaje pentru clienți, aceștia apelează acum la împrumuturile nebancare în dauna celor bancare (în India, valoarea acestora a ajuns până la aproximativ 3 miliarde de dolari în ultimii 6 ani). Companiile Fintech din sectorul împrumuturilor nebancare au crescut nivelul competițional și s-au poziționat pe primul loc în topul creditelor accesate de către persoanele cu venituri mici și medii. Drept urmare, în România și-au făcut apariția companii de creditare rapidă care le oferă clienților lor:

  • Credite pe termen scurt care se obțin online în maxim 24 de ore;
  • Număr redus de documente și, în foarte multe cazuri, acordarea împrumutului fără adeverință de salariu;
  • Lărgirea paletei de venituri acceptate de către creditor;
  • Eliminarea etapelor de verificare prin intermediul unui dosar voluminos care trebuie depus personal la unitatea de creditare;
  • Posibilitatea accesării unor credite rapide cu dobândă 0%;
  • Virarea banilor online, direct în contul sau pe cardul bancar al solicitantului;
  • Acordarea de împrumuturi persoanelor cu venituri mici.

Nici nu este de mirare că, începând cu anul 2010, atunci când și-a făcut apariția pe piața financiară companiile Fintech, nivelul investițiilor în acest tip de companii a crescut de la 1,8 miliarde de dolari până la 15 miliarde de dolari în anul 2015. Iar mare parte din investiții se concentrează pe zona dezvoltării afacerilor financiare dedicate creditării nebancare, a afacerilor personale și a micilor afaceri (73%). Companiile de creditare nebancară beneficiază de avantajul utilizării în favoarea lor (și a clienților lor) a tehnologiei mobile care permite accesarea din doar câteva click-uri a unui credit nebancar online.

Companiile de creditare de tip Fintech (pe cele mai bune le găsiți pe Monily) au reușit să-și crească portofoliul de clienți în întreaga lume. Creditarea rapidă este pe placul clienților cu venituri mici nu doar fiindcă le oferă posibilitatea de a obține bani mult rapid decât o fac la o bancă, ci și pentru că:

  • Din momentul în care și-au creat un cont online, solicitantul nu mai trebuie să completeze noi formulare și cereri pentru o solicitare ulterioară – procedura automatizată, simplificată și care economisește timp;
  • Solicitantul poate accesa sumele de bani de care are nevoie în mai multe etape, fiecare împrumut rambursat oferindu-i posibilitatea de a obține o dobândă mai avantajoasă;
  • Poate obține un împrumut fără să plătească dobândă (se acordă numai o singură dată și doar atunci când clientul este la prima solicitare);
  • Clientul nu este întrebat ce face cu banii, creditorul neavând nevoie de justificarea sumei.

Disponibile într-o varietate de forme, creditele rapide girate și susținute de către companiile Fintech se bucură de încrederea clienților din România. Peste 85% dintre clienții care au participat la sondajele online efectuate de către companiile de împrumuturi rapide s-au arătat încântați de condițiile și modul în care pot fi obținuți banii. Previziunile specialiștilor financiari indică faptul că, până în anul 2020, companiile care acordă credite nebancare vor ajunge la o sumă record, la nivel mondial, pe aproximativ 290 de miliarde. De aceea, viitorul este al companiilor Fintech care vor continuă să impulsioneze piețele financiare din întreaga lume!

Un comentariu la „Fintech – tehnologia care a revoluționat sectorul creditelor nebancare la nivel mondial!”
  1. cum nu sunt fan al creditelor de niciun fel, indifrent ca sunt bancare sau nebancare, evident ca nu stiam aceste lucruri. Uite ca e bine totusi ca le-am aflat pentru ca nu se stie niciodata cand am nevoie. Ma crezi ca nici macar nu banuiam ca exista institutii care sa acorde credit fara dobanda?

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.