Cum poţi prelungi durata de viaţă a unei baterii auto?

4

Durata de viaţă a unei baterii auto în medie este de 4-5 ani. Însă există baterii auto care nu depăşesc 2 ani, sau din contră, vă poate ţine şi 10 ani. O mare importanţă o are calitatea ei, dar şi modul de utilizare.

Dacă doreşti să prelungeşti durata de viaţă a unei baterii auto, trebuie să ţii cont de următoarele criterii:

Evită pornirile dese

Fiecare pornire presupune un consum de energie. Cu cât o vei porni mai rar cu atât o vei solicita mai puţin. Dacă de exemplu trebuie să opreşti maşina doar pentru 5 minute, atunci poţi lăsa motorul pornit dacă nu trebuie să pleci sau dacă mai rămâne cineva în maşină. Mai ales dacă afară este frig şi ai nevoie de căldurică în maşină, sau e caniculă şi ai nevoie de răcoare.

Evită distanţele scurte

Distanţe scurte înseamnă porniri dese. Dacă ai de parcurs o distanţă mică cu maşina, mult mai uşor şi sănătos este mersul pe jos sau cu bicicleta. Nu numai că prelungeşti durata de viaţă a bateriei, dar reduci şi cheltuielile legate de combustibil, eşti mai prietenos cu mediul înconjurător şi îţi îmbunătăţeşti condiţia fizică. Dacă ai job-ul la 2-4 km de casă mai bine faci mişcare. O să vezi că e mult mai rentabil.

Menţine curăţenia

Mizeria de pe bornele bateriei poate bloca trecerea curentului prin cabluri. Din acest motiv, bornele trebuiesc curăţate periodic cu ajutorul unei perii sau a unor substanţe speciale. Vă dau un pont. Foarte utilă este şi ungerea cu miere de albine.

Menajează bateria în sezonul rece

În perioada de iarnă, mai ales dacă este ger iar, maşina este parcată afară şi nu obişnuieşti să circuli cu ea în această perioadă, ideal ar fi să iei bateria în casă. Dacă circuli cu ea, iar temperaturile sunt cu mult pe -, dacă spaţiul din jurul ei îţi permite poţi înfăşura bateria cu un material termoizolant.

Evită descărcarea completă a bateriei şi încărcările frecvente cu redresorul

Redresorul este foarte util, însă nu trebuie să faceţi abuz de el deoarece în timp, acesta reduce destul de mult durata de viaţă a bateriei. Pentru a evita descărcarea completă a bateriei ai grijă să nu uiţi luminile aprinse, iar dacă eşti plecat o perioadă mai lungă de timp fără maşină, deconectează bornele.

Nu uita că pe lângă aceste criterii foarte importantă este şi calitatea bateriei. Optează de fiecare dată pentru mărci cunoscute pentru care ai o garanţie. Eu am pe maşinile mele baterii auto Boch şi fiecare funcţionează perfect în condiţiile în care le am de mai bine de 8 ani!

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. asta stiu si eu ca pornirile repetate cu redresor sau cu energie de la alta masina cam distrug bateria auto. Mai multe nu stiu ca la mine sotul se ocupa de intretinerea masinii si a consumabililor.

  2. …da am inteles!…totul bine dar cu incarcatul prin redresor citeodata,,,hai ca ai ziso!!!!….dragul meu tocmai faptul ca o incarci citeodata cu redresorul o mentine in viata!…rulind cu auto mai ales cu faruri sau alti mari consumatori, bateria nu prea mai este asa incarcata si in timp pornirile o extenueaza!!!…caci curentul pt utilitati vine din baterie nu din alternator care este un tip de perpetum mobile …si pornirile la fel… inainte sa declari ceva gindeste ce spui si incerca sa intelegi bateria ce este!!!..sint foarte multe de scris aici,…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.