Sistemul fiscal din România a suferit în permanenţă fel de fel de modificări legislative, menite să pună şi mai mult în încurcătură orice persoană care doreşte să investească timp şi bani în noi afaceri.
Chiar dacă în România nu se plătesc cele mai mari taxe şi impozite din Europa, la noi banii aduşi de contribuabili la bugetul de stat nu se văd investiţi în nimic. Avem aceleaşi drumuri obosite şi găurite, aceleaşi spitale pline de igrasie şi cu echipamente de pe vremuri demult apuse, iar în unele localităţi, avem aceleaşi şcoli scorojite, cu bucăţi din tavan gata să cadă pe elevi şi cu WC în fundul curţii. Demn de un stat european în prag de 2018. Însă nu mai avem nimic… industria e la pământ, iar cei de la conducere au decis să îi lase pe străini să ne administreze resursele, bineînţeles omul de rând nealegându-se cu nimic… doar cu salarii mici, taxe mari şi beneficii 0.
Din lipsa unor locuri de muncă bine plătite şi care să asigure familiei un nivel mai bun de trai, mulţi au ales să plece din ţară. Fără grijă, nici acolo nu sunt câinii cu covrigi în coadă. Cel puín nu pentru migrani.
Alţii, mai curajoşi, cu spirit de iniţiativă şi un anumit buget, au ales să-şi pună pe picioare propriile afaceri şi să încerce să răzbată prin hăţişul legislativ pe care cei aleşi caută să îl modifice de la un an la altul creând astfel un haos total. Un bun exemplu este pilonul II de pensie care a fost implementat în 2008, altul ar fi asigurările obligatorii pentru locuinţă care în realitate de fapt nu asigură nimic deoarece în cazul unui dezastru natural nimeni nu va despăgubi sute de mii de persoane pentru că nu vor fi fonduri pentru toţi, trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator care vor fi implementate începând cu ianuarie 2018, modificările periodice de TVA etc.
Astăzi o să vă prezint două obligaţii pe care le are orice persoană juridică.
Ce este impozitul pe profit, cum se calculează şi cine are obligaţia să îl plătească?
Impozitul pe profit reprezintă o taxă reglementată prin intermediul Codului Fiscal şi datorată de persoanele juridice române sau persoanele juridice străine care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul unui sediu permanent sau a mai multor sedii permanente.
Impozitul pe profit se calculează astfel: veniturile totale – cheltuielile totale înregistrate conform reglementarilor contabile – veniturile neimpozabile şi deducerile fiscale + cheltuielile nedeductibile.
Cota de impozitare este de 16% şi reprezintă o obligaţie fiscală pentru:
- toate persoanele juridice, excepţie făcând:
- cultele religioase care obţin venituri prin intermediul valorificării obiectelor de cult necesare practicării activităţilor religioase, chirii pe spaţii de cult, venituri obţinute pentru construcţia sau consolidarea lăcaşelor de cult, acţiuni specifice acţiunilor non-profit etc.
- veniturile obţinute în domeniul educaţiei de către unităţile de învăţământ preuniversitar, instituţiile private de învăţîmânt superior acreditate sau autorizate
- venituri obţinute de către asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice în anul curent sau anii anteriori pentru reparaţii sau pentru îmbunătăţirea utilităţilor pe scara de bloc.
- veniturile obţinute de către organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale, patronale din cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor, donaţii, veniturile din dividende, dobânzi bancare, din diferenţe de curs valutar, dobânzi obţinute de casele de ajutor reciproc, venituri obţinute ca urmarea a obţinerii unor fonduri publice nerambursabile, încasări din taxele de înscriere la evenimente de strângere de fonduri, tombole care au ca scop evenimente caritabile, venituri obţinute de asociaţiile non profit din reclame sau închirieri de spaţii publicitare
- toate persoanele juridice străine care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul unui sediu permanent pe teritoriul României, care au locul de exercitare a conducerii efective în Romania, care deţin sediul social pe teritoriul ţării noastre şi sunt infiinţate potrivit legislaţiei europene.
Impozitul pe profit se declară trimestrial până pe data de 25 a lunii următoare prin intermediul formularului 101. Tot până atunci se face şi plata.
Impozitul pe profit poate fi declarat şi trimestrial sau anual anticipat prin intermediul formularului 100. Plata pentru impozitul pe profit anual se face până la data de 25 februarie a anului următor celui pentru care este realizat calculul impozitului.
Protecţia muncii! Ce este şi care este cadrul legal.
Protecţia muncii reprezintă un sistem de măsuri luate pentru a controla riscurile de vătămare şi îmbolnăvire a lucrătorilor ca urmare a activităţii sale profesionale. Astfel, orice angajator are obligaţia de a face un instructaj anual, de a înştiinţa angajatul care sunt riscurile la locul de muncă şi ce trebuie să facă pentru a evita anumite accidentări, de a oferi echipament de protecţie pentru cei care lucrează în condiţii speciale. În acelaşi timp angajatorul are obligaţia de a trimite anual angajatul la o clinică specializată în efectuarea de analize care să determine faptul că angajatul este apt de muncă.
Protecţia muncii este definită de Legea 319/2003, Art 5, litera (n) astfel: „ansamblul de activităţi instituţionalizate având ca scop asigurarea celor mai bune condiţii în desfăşurarea procesului de muncă, apărarea vieţii, integrităţii fizice şi psihice, sănătăţii lucrătorilor şi a altor persoane participante la procesul de muncă”.
Aceste măsuri sunt mai mult decâ utile atât pentru angajaţi cât şi pentru angajator, atât timp cât normele de protecţie a muncii sunt respectate.
Mai multe detalii despre protecţia muncii găsiţi pe calculatorvenituri.ro!
Ca sunt multe taxe, mari sau mici, problema este ca fiecare ministru vine cu modificari.