zambeste, dinti frumosi, coroanele dentare

Anumite probleme de natură stomatologică pot impune necesitatea optării pentru o coroană dentară. Aceasta este o lucrare protetică prin care este acoperit – sau, mai precis, învelit – un dinte.

În ce situații poate fi indicată coroana dentară?

  • Atunci când dintele nu mai poate fi tratat prin obturații (adică prin plombe, cum sunt denumite în termeni populari);
  • Când se dorește salvarea unui dinte care a devenit fragil după ce a fost afectat de o traumă dentară ori o carie mai mare;
  • Când dintele a avut deja o plombă mare, care necesită înlocuire (pereții dintelui devin tot mai subțiri, așadar mai puțin rezistenți);
  • În cazul unui dinte fracturat;
  • În cazul unui dinte cu aspect inestetic (de exemplu, pentru dinții foarte galbeni);
  • În cazul unui dinte care are „nervul scos”, adică la care a fost efectuat un tratament endodontic, întrucât scoaterea nervului face ca dintele să-și piardă din rezistență;
  • În cazul unui implant dentar, coroana fiind cea care îl va „îmbrăca” pe acesta.

Ce rol au coroanele dentare?

  • Rol estetic

Evident, cel mai important rol pe care îl au coroanele dentare este, fără doar și poate, cel estetic! Foarte mulți oameni se abțin să mai zâmbească în public din cauza problemelor dentare cu aspect urât, așadar primul efect pe care coroana dentară îl are asupra unui pacient este cel de a-i reda acestuia încrederea de a zâmbi din nou!

  • Rol funcțional, asupra masticației și pronunției

Însă rolul estetic nu este singurul rol al coroanelor dentare. De asemenea, acestea au o mare contribuție asupra masticației, ajutând ca ea să fie realizată confortabil, fără îngreunări sau dureri, precum și asupra pronunției cuvintelor, având, așadar, un rol și asupra funcției fonetice.

  • Rol de a conserva și proteja dintele natural

Nu în ultimul rând, coroana dentară mai are și rolul de a păstra dintele natural, chiar dacă acesta a suferit o traumă dentară, întrucât, fără aplicarea tratamentului corect și fără folosirea unei astfel de lucrări, dintele ar putea fi pierdut pentru totdeauna, pacientul fiind nevoit să opteze pentru un implant, mai apoi.

Ce tipuri de coroane dentare există?

  • Coroana integral ceramică
  • Coroana ceramică cu schelet din aur sau titan
  • Coroana din zirconiu
  • Coroana compozită sau metalo-compozită
  • Coroana acrilică sau metalo-acrilică (acestea sunt provizorii, fiind folosite, de obicei, cât timp coroana definitivă este în lucru la tehnicianul dentar)

Care sunt cele mai bune coroane dentare și ce prețuri au?

Fără îndoială, coroana confecționată integral din ceramică, fără a avea un schelet metalic sau de zirconiu, este considerată a fi cea mai bună, îndeplinind și cele mai riguroase pretenții din punct de vedere estetic, dar fiind, totodată, și cea mai scumpă.

De altfel, de o foarte bună calitate și un aspect deosebit sunt și coroanele din zirconiu, care sunt, de fapt, și cele mai populare. În general, prețul lor nu este foarte mic, însă este unul bun, raportat la ceea ce oferă, iar oamenii care optează pentru o astfel de lucrare se declară extrem de mulțumiți de noul lor zâmbet.

Iar pentru a obține o coroană dentară care să imite bine dintele, să aibă un aspect natural, o culoare potrivită și o rezistență bună, este foarte important nu doar prețul și materialul, ci și experiența tehnicianului. Așadar, când te afli într-o astfel de situație, asigură-te că apelezi la cei mai buni specialiști din domeniu. Alege, de exemplu, clinicile Dent Estet, din București, unde coroanele dentare sunt complet personalizate, fiind realizate în propriul lor laborator dentar, de către tehnicieni certificați internațional.

zambeste, dinti frumosi, coroanele dentare

2 comentarii la „Ce sunt coroanele dentare, în ce situații pot fi necesare și ce beneficii aduc?”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.