cum putem încălzi locuinţa

În sezonul rece, prima grijă a fiecărui gospodar este încălzirea locuinţei. Există multe metode sigure de a încălzi locuinţa, însă pentru o eficienţă maximă şi pentru un cost cât mai redus este ideal ca locuinţa să fie bine izolată.

cum putem încălzi locuinţa

Cum ne putem încălzi locuinţa?

Reţeaua publică de termoficare

Majoritatea celor care locuiesc în blocurile din oraşele mari sunt racordaţi la reţeaua publică de termoficare. De încălzirea caloriferelor se ocupă furnizorul termic care are obligaţia de a oferi agentul termic la o temperatură optimă astfel încât beneficiarii să nu simtă niciun disconfort în sezonul rece. Însă cei care depind de reţeaua publică de termoficare au parte şi de anumite neplăceri. În primul rând, dacă se răceşte brusc tempertura, căldura se va da doar dacă 2-3 zile consecutiv valoarea medie zilnică a temperaturii externe va fi de cel mult 8-10 grade Celsius. Nu dau cifre exacte deoarece aceste valori sunt stabilite la nevel de Consiliu locaş în fiecare oraş.

Centrală termică

Centrala termică este cea mai populară şi utilizată metodă de a încălzi locuinţa. Aceasta poate fi folosită atât la bloc cât şi la casă. Pe piaţă există mai multe tipuri de centrale termice, special create pentru a fi folosite pe mai multe feluri de combustibil cum ar fi:

  • Centrale termice murale – acestea funcţionează pe bază de combustibil gazos şi se montează pe perete. Dacă ai racordare la reţeaua de gaze, acest tip de centrală este uşor de folosit. Nu este chiar o alternativă ieftină, ţinând cont de costul metrului cub de gaz, însă mai bine plăteşti factura decât tratamentul în caz că te îmbolnăveşti.
  • Centrale termice electrice – acest tip de centrală reprezintă folosesc energia electrică pentru a încălzi locuinţa. Costul pentru încălzirea locuinţei însă este foarte ridicat.
  • Centrale electrice pe bază de combustibil solid – acest tip de centrală foloseşte lemnul, cărbunele sau paleţii pentru încălzire. Este folosit în special în zone care nu sunt racordate la reţeaua de gaze şi reprezintă o alternativă mult mai ieftină de încălzire a locuinţei
  • Centrale termice în condensaţie – acest tip de centrală care capacitatea de a recupera căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultaţi în urma arderii.

Aparat de aer condiţionat

Aparatul de aer condiţionat poate fi folosit atât pentru a răcori o încăpere cât şi pentru a o încălzi. Trebuie luat în calcul că acest mod de încălzire este mult mai scump decât cel convenţional.

Convector electric

Dacă ai de încălzit doar o încăpere atunci nu merită să porneşti centrala. Mai bine foloseşti un convector electric! Chiar dacă este o metodă de încălzire mai scump decât lemnul sau gazul, un astfel de aparat, la fel cum este şi cel de aer condiţionat, te va ajuta să te încălzeşti rapid. Poate fi folosit şi ca supliment în cazul în care căldura primită de la reţeaua publică de termoficare nu face faţă în anumite zile geroase.

Panouri solare

Panourile solare sunt folosite mai mult pentru apă caldă, însă, în funcţie de capacitatea acestora ele pot aduce un aport de 40-50% la încălzirea locuinţei. Astfel vei face o economie considerabilă la factura de gaz sau electricitate.

Soba

Clasica sobă rămâne în continuare o metodă populară de încălzire, mai ales în mediul rural. Cele mai eficiente sunt sobele de teracotă care păstrează căldura mai mult timp. Însă trebuie să ai în vedere desfundarea coşului, mai ales dacă foloseşti lemne. În acelaşi timp trebuie să o alimentezi periodic cu lemne, altfel se va răci. Este incomod, însă este o metodă ieftină de încăltire. Soba poate fi racordată şi la gaze, dacă există reţea. Un alt inconvenient ar fi faptul că aceasta ocupă destul de mult spaţiu şi nu încălzeşte uniform întraga locuinţă. Practic, în camera în care e instalată e prea cald, iar în celelalte  e mai răcoare.

Şemineu

Şemineul încălzeşte temporar doar încăperea unde este instalat. Poate fi electric, pe gaz sau clasic pe lemn. Cel mai  căutat tip de şemineu este cel cu foc deschis, pe lemn. Este ideal mai ales pentru cei care au o cabană la munte şi iubesc stilul rustic. Este plăcut să stai în faţa şemineului cu o cană de ceai cald su cu un vin fiert, să asculţi cum lemnul pocneşte în interior şi să priveşti cum flacăra dansează asemeni fulgilor de nea de afară.

Pentru cei care deţin o cabană la munte, ideal este şi un generator de curent electric, deoarece nu se ştie niciodată când va pica reţeaua de electricitate, iar atunci va fi mai mult decât util. Ai grijă însă că are nevoie şi de combustibil, aşa că asigură-te că ai suficient.

4 comentarii la „7 modalităţi de a îţi încălzi locuinţa în sezonul rece”

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.