Soluții eficiente pentru o dantură frumoasă și sănătoasă

4

Un zâmbet frumos și sănătos este precum o carte de vizită. Te ajută să îți păstrezi încredere în propria persoană și să comunici mai ușor cu cei din jur. Pe de altă parte, o dantură sănătoasă este mai mult decât atât. Marea majoritate a problemelor digestive sunt cauzate și de faptul că nu mestecăm suficient de mult alimentele din cauza problemelor cu dantura, dar și din cauza unei igiene orale precare.

dantură

Pentru a avea mereu o dantură sănătoasă și un zâmbet perfect, trebuie doar să respecți câteva reguli esențiale.

Multe probleme legate de dantură pornesc de la igiena precară sau incorect făcută. Este esențial ca dinții să fie spălați zilnic dimineața și seara. Acest obicei ar trebui să existe încă din copilărie, așa că dacă aveți copii mici, aveți grijă să le intre în rutină acest obicei. Cu siguranță vă vor mulțumi mai târziu.

Spală-te corect pe dinți

Chiar dacă te speli zilnic pe dinți, nu înseamnă că ești scutit de probleme. Mai ales dacă nu te speli corect. Apariția cariilor, precum și a altor probleme stomatologice, este cauzată și de alți factori cum ar fi o periuță de dinți prea dură, o pastă de dinți nepotrivită, o tehnică de periaj incorectă sau insuficientă.

Să începem cu periuța de dinți. Aceasta trebuie să fie moale astfel încât riscul de a deteriora smalțul dinților să fie înlăturat. În același timp trebuie folosită cu atenție, fără a apăsa prea tare în timpul periajului. De mare ajutor este și periuța electrică, aceasta fiind special creată pentru a eficientiza procesul de periaj.

Nu uita că este esențial să înlocuiești periuța de dinți sau capătul ei măcar o dată la 3 luni, sau chiar mai devreme în cazul în care perii sunt vizibil uzați, astfel încât riscul de dezvoltare a bacteriilor pe suprafața periuței să fie cât mai redus.

Durata de periaj este foarte importantă. Acesta ar trebui să fie cuprins între 3 și 4 minute. Este adevărată treaba cu graba care strică treaba. De multe ori suntem obosiți sau ne grăbim și nu acordăm atenție și timpului de periaj. O periuță electrică cu timer este un real ajutor, însă în lipsa uneia vă puteți cronometra în timp ce ascultați melodia preferată. În general o melodie durează cam 4 minute. Astfel o să începeți sau încheiați ziua bine dispuși, dar și cu dinții perfect curățați.

Tehnica de periaj joacă și ea un rol foarte important. Periajul corect se face prin mișcări circulare și cu perii periuței poziționați la 45° de suprafanța dinților. Periază pe suprafețe mici de sus în jos.

Ce ce te speli pe dinți

În primul rând, alege de fiecare dată o pastă de dinți recomandată și avizată de medicii stomatologi.  Pe lângă pasta de dinți, nu ezita să folosești ața dentară și apa de gură. Periuța de dinți nu reușește să îndepărteze placa bacteriană dintre dinți sau de-a lungul gingiilor, însă cu ajutorul aței dentare vei reuși să cureți cu ușurință toți dinții. Pentru a curăța complet întreaga cavitate bucală, este recomandat să folosești după fiecare periaj apa de gură.

Mergi regulat la medicul stomatolog

Vizita la medicul dentist trebuie făcută ori de câte ori este nevoie, în funcție de problemele pe care le ai. Pentru controale de rutină însă, ar trebui mers de două ori pe an. La aceste controale e absolut necesar să iei în calcul și o curățare profesională.

Dacă dorești un zâmbet de revistă atunci poți discuta cu medicul stomatolog despre albirea dintilor. Astfel vei scăpa de dinții îngălbeniți sau pătați. Avantajul unei albiri profesionale constă în faptul că prin această tehnică smalțul nu va fi afectat și nici dentina nu vor fi deteriorată. Pentru albirea dinților se va folosi un gel profesional pe bază de peroxid de hidrogen. Procedura este simplă și nedureroasă pentru persoanele cu dinții sănătoși. Medicul va stabili în urma consultului dacă este recomandat sau nu să apelezi la o astfel de tehnică.

În ce constă procedura de albire a dinților?

Medicul stomatolog îți va izola gingiile astfel încât substanța activă din gelul folosit pentru albirea dinților să nu intre în contact cu suprafața lor. Mai apoi îți va aplica pe suprafața dinților gelul pe bază de peroxid de hidrogen și va proiecta mai apoi asupra dinților o lumină laser sau led timp de o oră.

Rezultatul diferă de la un individ la altul în funcție de gradul și tipul pigmentării, concentrația agentului de albire și timpul de acțiune al acestuia sau frecvența repetării tratamentului. Există însă și anumite efecte secundare care pot să apară la anumiți pacienți cum ar fi sensibilitate la cald sau la rece, o senzație de iritare la nivelul gingiilor.

Tratamentul în sine durează aproximativ două ore și se realizează urmând acești pași:

  • detartraj și periaj profesional
  • fluorizare
  • albirea propriu-zisă formată din aplicarea barierei gingivale pentru a proteja gingiile, aplicarea gelului cu peroxid, activarea accelaratorului de albire cu lampa led.

Implantul dentar pentru un zâmbet perfect și sănătos

Lipsa unui dinte sau a unei măsele, nu numai că reprezintă un disconfort în timpul procesului de masticație dar este și inestetic. Cu cât golul este mai în față, cu atât zâmbetul de pe chip dispare. Dacă îți lipsește una din măsele, aceasta poate crea probleme digestive dacă alimentele nu sunt mestecate suficient cât stomacul să nu depună un efort suplimentar pentru a le prelucra.

De ce implant dentar?

Implantul dentar este cea mai bună soluție de a înlocui dinții naturali pierduți din diferite motive. Această tehnică este sigură, estetică și nu afectează dinții din jur. Implantul dentar este realizat în așa fel încât să reziste în timp, iar dacă este îngrijit corespunzător poate dura chiar și toată viața. Mai mult decât atât, nu îți va frică să mănânci sau să vorbești și nici nu îi vei purta de grijă noaptea așa cum făceau bunicii noștrii cu placa de o țineau în pahar.

Implantul dentar se realizeză în 3 pași, iar durata întregii operațiuni poate varia de la 3 până la 6 luni, în funcție de fiecare individ în parte.

Primul pas constă în inserția implantului dentar, a șurubului de acoperire, șurubului de vindecare și a botului protetic.

Al doilea pas constă în deschiderea implantului dentar după 3-6 luni de la inserție și montarea șuruburilor de vindecare sau a gingivaformelor.

Ultimul pas se va realiza după 1-2 săptămâni de la montarea șuruburilor de vindecare. Această etapă presupune începerea etapelor protetice. Acest proces constă în realizarea coroanelor dentare. Acestea au preț variabil, în funcție de tipul de coroană aleasă (coroană total fizionomică CrCo/ceramică, coroană Zicroniu/Ceramică Eco-Line, coroană Zirconiu Anatomic).

Unde poți efectua un implant dentar?

Implantul dentar este primul pas pentru refacerea danturii și pentru recâștigarea zâmbetului pierdut. Poți apela cu încredere la Cabinetul Stomatologic Dentist Dr. Aristide Dan, sitat în Bucuresti, sector 4, Bulevardul Alexandru Obregia nr 3. Mai multe detalii pe draristide.ro

Surse foto: draristide.ro

4 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.