Șemineul – un element rustic sau modern?

7

Conform studiilor de specialitate, în ultimii ani s-a dezvoltat o tendință cât mai mare ca oamenii care locuiesc în zone urbane aglomerate să se retragă undeva într-o zonă rurală liniștită. Indiferent dacă este vorba de o casă de vacanță sau de reședință permanentă, oamenii au început să caute din ce în ce mai mult liniștea și aerul curat.

Tendințele în ceea ce privește construcția unei locuințe și amenajările interioare tind către rustic. Astfel, cât mai mulți aleg să-și construiască  o cabană din lemn și din alte materiale de construcție ecologice cum ar fi piatra, argila sau lutul. Când vine vorba de izolație, cele mai ieftine și eficiente materiale sunt paiele sau lâna. Materialele înainte de a fi folosite pentru construcție și izolație sunt tratate ignifig astfel încât riscul de incendiu să fie înlăturat, dar și împotriva mucegaiului sau dăunătorilor.

Șemineul – alegerea numărul unu a celor care locuiesc la casă!

În ceea ce privește sistemul de încălzire, cât mai mulți sunt în căutare de sfaturi pentru construcție șeminee. Însă mare atenție! La fel cum pentru construcția casei ai nevoie pe lângă un proiect bine pus la punct, meseriași specializați, autorizație de construcție și un diriginte de șantier, așa și în cazul în care îți dorești în locuință un șemineu trebuie să apelezi la un meseriaș atestat care să îți asigure siguranță. Focul nu este un element cu care să te joci.

Șemineele sau sobele erau construite în trecut doar pentru a asigura încălzirea locuinței. Acestea erau structuri realizate din cărămidă. Sobele spre deosebire de șeminee aveau și plite pe care gospodinele preparau bucate delicioase. Cu timpul, oamenii s-au modernizat iar majoritatea oamenilor au renunțat la sobele clasice în detrimentul plitelor pe gaz sau electrice, care sunt mult mai practice, ușor de utilizat și care ocupă și mai puțin spațiu.

În ziua de azi șemineele nu au doar rolul de a încălzi locuința ci de a o și înfrumuseța încăperea. Având un dublu scop, practic și decorativ, șemineele au devenit din ce în ce mai populare în zilele noastre. În plus pot fi adaptate cerințelor noastre, dar în același timp respectând normele de siguranță. Șemineele pot fi construite din cărămidă, piatră decorativă sau metal.

De unde această atracție față de șeminee? Nostalgia copilăriei își spune cuvântul, mulți crescând pe lângă vatra bunicilor. La acest aspect se mai adaugă și romantismul. Oare câți dintre voi nu vă doriți să stați pe un fotoliu în fața șemineului cu o cană de ciocolată caldă lângă voi sau un vin fiert cu scorțișoară și să citiți o carte bună atunci când afară picăturile de ploaie bat ușor în geam, sau fulgii de nea acoperă cu mantia lor imaculată totul în jur.

Tipuri de șeminee

Există mai multe tipuri de șeminee, în funcție de tipul de construcție, combustibilul folosit sau destinația acestuia. Astfel avem:

  • șemineu cu foc închis cu sticlă termorezistentă – oferă un randament termic crescut. Acestea se află în topul preferințelor utilizatorilor.
  • șemineu cu focar deschis – acele șeminee clasice care oferă o doză de romantism datorită focului care arde liber în vatră. În schimb sunt ceva mai greu de întreținut.
  • șemineu care funcționează pe bază de combustibil solid (lemne, peleți, cărbune). Știu că o să spuneți că nu ar trebui tăiate pădurile pentru mofturi. Ei bine lemnul are o putere foarte mare de încălzire și menține căldura în locuință. În plus, strămoșii noștrii nu tăiau haotic pădurile și nici nu sufereau de frig iarna. Adunau lemne uscate, tăiau doar ce trebuia tăiat și plantau alți puieți în fiecare an. Căldura oferită de lemn precum și senzația oferită nu se compară cu nimic altceva. Eu aș prefera un șemineu cu focar deschis pe bază de lemne deoarece pentru raportul calitate preț oferit mai ales în timp, dar și pentru simplu fapt că oferă o doză de romantism.
  • șemineu pe gaze – este cel mai accesibil tip de șemineu.
  • șemineu cu aprindere electrică – acesta poate fi montat nu numai la casă ci și la un apartament obișnuit de bloc.
  • bioșemineul – acestea funcționează cu ajutorul unui combustibil natural lichid, bioetanol, care nu elimină fum și gaze. Un bioșemineu poate fi instalat în orice tip de locuință.

Dacă ai decis să te muți definitiv la țară și ai o suprafață mai mare de teren de care intenționezi să profiți atunci cu siguranță ai nevoie și de câteva utilaje care să îți ușureze munca. Astfel, din dependință nu ar trebui să îți lipsească o motocoasă, o drujbă, o motosapa, un motocultor, un generator de curent, o freză de zăpadă sau alte utilaje necesare în gospodărie. Dacă ești în căutare de o ofertă de motocultoare la un preț accesibil sau alte utilaje, atunci recomand magazinul Praktiker! Dacă nu ai unul în orașul tău sau în apropierea locuinței tale, poți face o vizită virtuală! Nu te costă nimic! 🙂

7 COMENTARII

  1. Eu sunt la alegerea șemineului in acest moment pentru noua casa.Dupa ceva documentare cred că aleg pe cel deschis.Doar că modelul pe care mi l-am ales are un fel de trapa care coboară(un fel de geam) și astfel de transforma intr-unul închis când plec de lângă el.In iarna aceasta sper sa fie funcțional pentru că eu iubesc căldura șemineului😉

  2. depinde de modelul de semineu si de stilul casei. Singurul semineu adevarat, pe lemne, l-am vazut la o pensiune. Eu, e clar ca, si daca as vrea, nu as avea unde sa pun asa ceva la mine in casa. Dar un semineu modern, cu aprindere electrica, parca imi cam face cu ochiul.

  3. Sa stii ca si noi vrem semineu in living. Sau mai bine spus vroiam inainte sa ne vina ideea de a modifica etajul si a il transforma in spatiu de locuit similar celui de la parter. Ne place ideea de semineu in casa, de familie reunita iarna in jurul focului etc.

  4. Ne plac semineele fiindca a inceput sa ne placa sa ne intoarcem la trecut, la ce am trait in copilarie, si realizam ca am trait momente frumoase pe care incercam sa le readucem in actualitate. Daca as avea posibilitatea si cadrul potrivit, desigur ca mi-ar placea un astfel de semineu chiar modernizat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.