Având în vedere faptul că se apropie sezonul rece, este bine să îți echipezi din timp automobilul cu anvelope de iarnă. Conform codului rutier, acestea sunt obligatorii îndepând cu data de 1 noiembrie până la data de 31 martie a anului următor. În cealaltă perioadă a anului sunt obligatorii numai pe drumurile publice din zone în care sunt anunțate condiții meteo nefavorabile și cu temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. Este bine de știut faptul că anvelopele de vară nu mai au aderența corespunzătoare sub această temperatură.

În plus prezența pe drumurile publice cu un vehicul fără anvelope de iarnă în zone acoperite de zăpadă, gheață și polei constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, adică între 9 şi 20 de puncte-amendă, conform O.U.G.195/2002 actualizată în 2017. În caz de eveniment rutier, conducătorii auto depistați fără cauciucuri iarnă nu sunt despăgubiți de către polița de asigurare.

De ce trebuie să ții cont atunci când achiziționezi anvelope de iarnă

În industria auto există mai multe tipuri de anvelope. Acestea sunt: de vară, iarnă sau all season. Atunci când achiziționezi anvelope, trebuie să ții cont obligatoriu de recomandările oferite de producător care se regăsesc în cartea de identitate a mașinii.

În general, orice automobil dispune de trei tipuri de dimensiuni recomandate în funcție de scopul în care este utilizat vehiculul. Dimensiunile unei anvelope constau în lățime, înălțime și diametru. Acestea sunt inscripționate pe flancurile laterale. După aceste caracteristici se mai poate citi luna și anul în care au fost fabricate.

Unele tipuri de anvelope vin cu anumite îmbunătățiri cum sunt cauciucurile runflat, ranforsat, tip „C”, de direcție, de tracțiune, on road, off road, anvelope de remorcă.

  • Cauciucurile runflat dispune de flancuri laterale întărite care îți permit în caz de avarie să te poți deplasa în siguranță un anumit număr de kilometri și la o anumită viteză până la cel mai apropiat service. Un cauciuc de calitate îți permite să rulezi pe o distanță de până la 80 km cu o viteză de maxim 80 km/h.
  • Cauciucurile ranforsat sunt recomandate pentru a face față sarcinilor mari la care sunt supuse.
  • Anvelopele de tip C sunt recomandate în special pentru autoutilitare.
  • Anvelopele de direcție și tracțiune se aleg în funcție de tipul și gabaritul mașinii.
  • Anvelopele on road sau off road sunt recomandate autovehicule 4×4 și SUV-urilor. Cele on road sunt recomandate pentru vehiculele care circulă pe drumuri asfaltate, iar off road pentru vehicule care circulă pe drumuri neasfaltate, terenuri accidentate.

Există o serie de criterii fundamentale de care trebuie să ții cont atunci când comanzi cauciucuri de iarnă.

  • În primul rând, orice anvelopă de calitate superioară trebuie să aibă profilul în V.
  • Foarte importantă este și mixtura din care este realizată anvelopa. Aceasta influențează eficacitatea de frânare, consumul și nivel de zgomot.
  • O mare importanță o are și indicele de sarcină și cel de viteză. Aceștia sunt marcați pe ambele flancuri ale anvelopelor.
  • Noi sau SH? Aceasta este o întrebare care se află pe buzele multor proprietari de mașini. Indicat este ca pentru siguranța conducătorului auto, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic, anvelopele să fie noi. Un cauciuc îmbătrânit prezintă diverse riscuri neprevăzute.
  • Preț – acesta se alege după buget dar fără a ignora criteriile mai sus menționate.

 

 

De

2 comentarii la „De ce trebuie să ții cont atunci când achiziționezi anvelope de iarnă”
  1. de indicele de sarcina si de viteza e prima data cand aud. Ca sa iti dai seama ce mult ma pricep la anvelope. Oricum, un lucru mi-e clar: eu nu as cumpara anvelope second hand indiferent de sezon. De fapt in niciun domeniu nu imi plac lucrurile la mana a doua si prefer sa dau mai mult pe unele noi.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.