Se spune că un om gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. Ce e drept, există o logică în această zicală. Doar nu trebuie să aşteptăm venirea frigului pentru a ne achiziţiona o centrală termică. Dacă ai nevoie de una nouă, trebuie să ţii cont de câteva crieterii de selecţie pentru ca să te bucuri de tot confortul dorit.
Suprafaţa şi gradul de izolaţie al locuinţei
Atunci când alegem o centrală termică trebuie să ţinem cont în primul rând de suprafaţa locuinţei, dar şi de gradul de izolare al locuinţei. Cu cât suprafaţa ce urmează a fi încălzită este mai mare cu atât centrala trebuie să asigure o putere mai mare de acoperire. Bineînţeles că vorbim aici nu numai de un preţ de achiziţie mai mare ci şi de un consum de energie termică mai ridicat. Astfel, dacă ai de încălzit o suprafaţă mare şi prost izolată, costurile lunare pentru un minim de confort sunt destul de ridicate. Pentru a reduce costurile, primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să vă izolaţi locuinţa corespunzător, iar costurile lunare cu încălzirea se vor reduce considerabil.
Tipul de combustibil
Alegerea se face în primul rând în funcţie de zona în care este amplasată locuinţa. Cele mai căutate centrale termice sunt cele pe gaz, urmate de centrale electrice, iar în zone rurale centrale termice pe GPL, motorină, lemne sau peleţi.
Dacă eşti în căutare de o centrala electrica pret accesibil, berluni.ro oferă o gamă variată de modele ideale pentru orice tip de locuinţă.
Mulţi îşi pun întrebarea: centrala electrica sau pe gaz? Pentru fiecare există o serie de avantaje şi dezavantaje.
Centrale termice pe gaz
Avantaje: randament crescut, oferă confort termic ridicat, este uşor de folosit, se pretează la toate tipurile de instalaţii de încălzire, instalaţia este simplă şi nu necesită prea multe elemente pentru racord, preţul gazului este avatajos.
Dezavantaje: montajul trebuie făcut doar de firme specializate şi doar respectând anumite condiţii speciale, costurile de racord sunt foarte mari, pentru a primi autorizaţia e nevoie de detectoare de gaz intalate în locuinţă.
Centrale termice electrice
Avantaje: randament crescut, putere mare de încălzire, ideale pentru spaţii mai mici, au dimensiuni reduse, sunt silenţioase, sunt destul de rezistente în timp, reviziile sunt mai rare, instalaţia este simplă, iar costurile iniţiale de montaj reduse.
Dezavantaje: în imobil trebuie să existe o instalaţie electrică trifazică, instalaţia electrică trebuie să facă faţă echipamentului, costul de racordare la reţeaua electrică este ridicat, costul cu energia electrică este relativ mai mare decât la alte tipuri de centrale.
Toate aceste echipamente, indiferent de tipul de combustibil folosit, trebuiesc autorizate de către ISCIR şi periodic revizuite de către o firmă autorizată.
Noi trebuie sa schimbam centrala pe gaz pe una pe lemne/carbune
Ce tentanta era asta electrica. Pana am ajuns la trifazic si altele. Nu merge la bloc!
eu as mai recomanda atentie si la nivelul de zgomot produs de centrala. Eu am o centrala foarte zgomotoasa. Uneori simt ca ma racaie pe creier, mai ales daca sunt stresata sau obosita. A varului meu abia se aude…
Eu am centrala pe gaz Ariston foarte buna.