Canicula ne dă mereu bătăi de cap. Disconfortul termic resimțit de organism poate pune la pământ chiar și o persoană fără probleme de sănătate. Din acest motiv trebuie să luăm măsuri suplimentare de protecție pe timp de caniculă.
Hidratează-te
Este foarte important ca pe timp de caniculă să te hidratezi. Corpul elimină foarte multă apă prin transpirație, iar consumul de apă, ceaiuri sau sucuri naturale neîndulcite este esențială. Pentru un surplus de răcorire poți consuma cât mai multă apă cu lămâie și menta. În același timp, evită consumul de alcool, deoarece acesta moleșește și mai mult organismul. Berea spre exemplu te răcorește doar pe moment, apoi disconfortul va fi și mai mare.
Consumă cât mai multe fructe și evită prăjelile
Alimentația este iar un factor important e timp de caniculă. Se pare că organismul uman încearcă să se adapteze cu mediul de afară și cere mai puțină mâncare. Este un proces normal, deoarece organismul pe timp de caniculă este destul de moleșit iar produsele alimentare greu de digerat reprezintă un efort suplimentar pentru el. Din acest motiv este recomandat să eviți mai ales prăjelile. Pe timp de caniculă poți consuma supe, iaurturi, salate și cât mai multe fructe reci de la frigider.
Evitați să ieșiți din casă la orele de vârf (10:00 – 18:00)
Evitați să ieșiți din casă, mai ales în perioada prânzului când soarele arde cu putere. Dacă totuși sunteți nevoiți să o faceți, atunci e musai să vă protejați cât mai mult re razele soarelui. Încercați să mergeți pe la umbră, purtați pe cap o pălărie și neapărat folosiți cremă de protecție solară pentru zonele expuse direct la soare. Razele UV sunt deosebit de periculoase și pot provoca arsuri sau alte afecțiuni ale pielii. Nu uitați să vă luați cu voi și o sticlă de apă. Ce e drept, dacă stați mai mult în oraș, jumătate de litru e insuficientă. În plus se încălzește foarte repede, așa că dacă treceți pe lângă o astfel de vitrină frigorifică, neapărat cumpărați-vă și un bidon cu apă sau unul cu ceai. Evitați totuși băuturile dulci sau cele acidulate.
Poartă haine largi și deschise la culoare
Vestimentația reprezintă un alt factor de protecție a organismului pe timp de caniculă. Este indicat să purtați haine cât mai largi și deschise la culoare din materiale care să permită pielii să respire. Femeile pot purta rochii cât mai vaporoase, iar bărbații pantaloni scurți și tricouri din bumbac. Este indicat ca pe timpul verii să nu purtați tricouri mulate sau cu inscripții și desene cauciucate aplicate pe ele, deoarece disconfortul termic va crește și mai mult. Neapărat să vă protejați capul cu o pălărie sau șapcă pentru a evita insolația.
În timpul zilei, ține ferestrele închise
Aerisește locuința doar dimineața devreme și lasă ferestrele deschise doar pe timpul nopții. În timpul zilei ține ferestrele închise, iar pe partea unde bate soarele, poți trage chiar și draperiile sau jaluzelele. Astfel nu vei permite căldurii din exterior să pătrundă în locuință
Redu consumul de energie electrică din locuință
Aparatele electrocasnice emană și ele destul de multă căldură. De aceea pe perioada aceasta este indicat să lăsați în priză doar ce este nevoie. De exemplu computerul. Nu îl lăsați pornit inutil deoarece pe lângă energia electrică pe care o consumă inutil, va degaja și foarte multă căldură.
Fă un duș
În perioada caniculei,indicat este să faci cât mai multe dușuri pentru a te răcori. Nu numai că va curăța suprafața ielii de transpirația lipicioasă care devine urât mirositoare ci te va și răcori și te va face să te simți mai bine.
Folosește lenjerie de bumbac
Lenjeria de bumbac permite să se facă ușor transferul termic astfel încât căldura emanată de corpul tău să nu încingă și mai tare așternutul. Pe timp de caniculă evită să folosești lenjerie din satin sau poliester deoarece aceasta păstrează căldura în interior și nu permite aerului să recircule.
Dacă ții cont de toate aceste sfaturi, atunci disconfortul termic pe timp de caniculă va fi considerabil redus. În același tim îți recomand să folosești cu precauție aerul condiționat. Chiar dacă simți nevoia să te răcorești, ai grijă să nu ieși direct de la 28 de grade la 38. De exemplu, dacă te afli în mașină, mai poți aștepta câteva minute după ce ai oprit aerul condiționat. În acest timp temperatura va crește treptat, iar când vei ieși afară nu vei simți direct efectele căldurii.
E atât de cald zilele acestea încât nu putem rezista fără aer condiționat. Iar dacă trebuie să merg la cumpărături, prefer să o fac la primele ore ale dimineții.
Suport foarte greu caldura cu toate masurile pe care tu le-ai enumerat si pe care eu in fiecare vara le aplic.
Fara aerul conditionat simt ca nimic din toate celalalte trucuri nu ar avea efect. Nu suport nici canicula, nici frigul, nu mai pot respira in ambele cazuri. Pe vremea cand nu existau aparate de aer conditionat la noi, aveam o colega care deschidea usa de la frigider si se aseza jos in fata lui. :)) In final, a cedat si frigiderul.
Sincer, nu pot sa ii inteleg pe cei care lasa ferestrele deschise cand afara sunt 40ji de grade la umbra. Tocmai am avut o discutie pe tema asta cu o tanti care nu a vrut sa imi dea dreptate nicicum. A lasat geamurile larg deschise, draperiile trase sa intre soarele cat mai mult si a incercat sa ma convinga ca e mai ok asa, ca se face curent. M-am dus in sala de langa (eram al facultate) unde draperiile erau trase, geamurile inchise, pe geamuri erau folii si in interior erau cu vreo 5 grade mai putin decat in sala alaturata.
[…] constant. Spre deosebire de aerul clasic, care are 21 la sută oxigen, gaz care se dilată la căldură. Să fie oare acesta singurul avantaj? Ei bine, surprinzător, dar mai sunt şi altele. Presiunea […]