Atunci când văd că societatea începe să se îndrepte într-o direcție greșită, nu pot sta nepăsătoare. Simt nevoia să iau atitudine, pentru că în joc este viitorul copilului meu și a generației viitoare. Însă lupta este destul de grea deoarece ne lovim de cele mai multe ori de ziduri ridicate de minți înguste, de lipsa de educație, de mândria unor oameni dar și de interesele financiare ale altora, dar mai ales de educația precară și lipsa bunului simț adânc înrădăcinat în societatea civilă.
Orice schimbare pornește însă din noi.
Nu trebuie să așteptăm să se schimbe totul în jurul nostru. Putem fi noi schimbarea! Începem cu noi înșine și continuăm prin puterea exemplului să îi schimbăm și pe cei din jurul nostru.
Ce putem face?
Putem începe prin a respecta mediul înconjuror. Cum facem asta? Foarte simplu. Aruncăm gunoaiele doar în spațiile special amenajate pentru asta. Reciclăm deșeurile. Nu e greu, vă spun din proprie experiență. Tot ce trebuie să faceți, este să folosiți punguțe separate pentru fiecare categorie și să le aruncați în tomberonul potrivit pus la dispoțiție de agentul de salubritate. Dacă nu, măcar încercați să nu mai împrăștiați sticle cu resturi alimentare, hârtii și pet-uri. Apropo, știați că dacă aveți resturi care vă prisosesc le puteți duce personal la un centru de reciclare contra unei sume modice? Eu așa am făcut cu toate sticlele adunate de bunica în beciul casei, iar bănuții i-am donat unui caz umanitar.
Din păcate problema majoră a societății nu este reprezentată de colectarea selectivă a deșeurilor ci de lipsa de educație a populației. Este trist să privești cum pe șosea, din mașina din față zboară un pet fix pe mijlocul drumului, cum trecătorii aruncă hârtii pe trotuar, chiar dacă la 100 de metri se află un coș de gunoi, cum oamenii merg la picnic și lasă în urma lor munți de gunoaie, cum marile companii își aruncă deșeurile în apă sau pe unde apucă. În orașe nu mai zic… aproape în jurul fiecărei bănci din parc se află un covor de coji de semințe. Toate acestea adunate nu fac decât să distrugă ecosistemul.
E trist când observăm că pădurile ne sunt curățate de mizerie de voluntari din anumite ONG-uri. Timpul este prețios și îl putem folosi pentru alte demersuri, nu pentru a curăța mizeria lăsată de oameni lipsiți de simț civic.
Ne putem implica indiferent dacă suntem membri într-o asociație sau nu suntem!
Educație și simț civic!
Prima dată când am participat la un astfel de eveniment a fost cu școala în urmă cu mulți, mllți ani. Aveam acele ore de educație civică în care teoria era înlocuită de practică. Totul sub atenta supraveghere a profesorului.
De atunci, de fiecare dată când călătorim (și călătorim destul de des prin țară) pe unde ne oprim, dacă găsim mizerie o adunăm într-un sac și lăsăm sacul la cel mai apropiat tomberon. Nu e greu. Dar e destul de neplăcut. Și nu mă refer la faptul că îmi pun o mănușă în mână și strâng gunoiul. E trist că acel gunoi a fost lăsaț de semeni de-ai noștri.
La nivel național sunt multe ONG-uri care au demarat acțiuni prin care voluntarii să curețe mizeria, însă nu este suficient. Societatea ar trebui să se schimbe, iar orice abatere să fie pedepsită. Astfel, cine este prins aruncând gunoaie să fie amendat, iar ca bonus să fie obligat să presteze și muncă în folosul comunității. Cu siguranță a doua oară se va gândi de două ori înainte să arunce mizeria.
Altă campanie în care m-am implicat a fost legată de sterilizarea cățeilor și pisicilor fără adăpost, dar și a celor din gospodării. Nu e vina lor că există, e vina noastră că nu am luat măsuri pentru asta. Pentru asta, oamenii ar trebui să înțeleagă faptul că un animal este o responsabilitate, iar abandonul nu este nici moral nici legal.
Sănătatea mai presus de toate!
Ultima campanie în care m-am implicat mă privește în mod direct. În urmă cu ceva timp am fost diagnosticată cu neurofibromatoză (termen medical Von Recklinghausen), o maladie rară la nivel de ADN, care apare la 1 din 4000 de persoane și care presupune formarea de tumori în tot corpul. A fost un șoc pentru mine, mai ales că este ereditară și din păcate și băiatul meu m-a moștenit. Primul semn este apariția unor pete cafe au lait pe corp. Mai apoi diverse probleme care pot sau nu să apară: tomori pe coloană, afecțiui ale nervului optic și auditiv, probleme locomotorii, spondiloză cervicală, dezvoltare psihică și intelectuală, probleme dermatologice (neurofibroame care pot acoperi tot corpul).
Ce vreau să subliniez, este faptul că nu toți cei diagnosticați cu neurofibromatoză sunt la fel. Unii au forme ușoare și pot duce o viață normală (ca în cazul meu), alții au forme mai grave și au nevoie de ajutor.
Am început să mă informez, iar informațiile primite au fost total nesatisfăcătoare. În momentul de față nu există un tratament care să împiedice evoluția bolii, dar există posibilitatea de a interveni chirurgical în cazul celor care au fost afectați mai mult de boală. Eu sunt un caz fericit, însă nu am putut sta cu mâinile în sân, mai ales că situația ne obligă să facem anual o serie de controale și analize deloc ieftine. Și nu toate sunt gratuite. Și nu toți au bani să le facă.
Astfel împreună cu o altă persoană afectată de această maladie dorim să înființăm un ONG prin intermediul căruia să ajutăm persoanele care au nevoie de sprijin financiar sau care au nevoie să se integreze în societate. Am luat deja legătura cu alte ONG-uri din afară și mi s-a părut mai mult decât interesantă organizarea lor, așa că vrem să implementăm acest sistem și la noi.
În primul rând, vrem să îi ajutăm pe cei cu forme grave care au tumori în interiorul corpului, iar viața lor le este pusă în pericol. Acești oameni reprezintă principala prioritate. În momentul de față avem 4 cazuri grave, dar care se descurcă așa cum pot, apelând la alte asociații și ONG-uri. Noi încă neavând o formă juridică, nu putem decât dona cât putem individual.
În al doilea rând dorim să îi ajutăm pe cei care au tumori în exteriorul corpului și au fost oarecum desfigurați de boală. Acești oameni nu reușesc să se integreze în societate. Sunt total demoralizați, iar contactul cu oamenii este un adevărat dezastru. Pentru ei există două soluții. Prima ar fi cauterizarea neurofibroamelor, însă din păcate acestea pot să reapară la scurt timp. A doua este integrarea într-o societate în care fiecare membru să-și aducă aportul cu ce știe să facă. Astfel va avea o ocupație dar și o sursă de venit, pentru că pensia oferită de stat este infimă. Bineînțeles că aceste două soluții fac echipă bună împreună, astfel fiecare membru va reuși să își recâștige încrederea de sine și să se bucure de viață.
O altă luptă pe care vrem să o ducem este cea cu ministerul. Pe site-ul nostru (care încă este în lucru): www.neurofibromatoza.com avem o secțiune în care noii membri se pot înscrie. Împreună vrem să înaintăm către Ministerul Sănătății o petiție prin care să le cerem ca analizele și controalele să fie decontate prin intermediul asigurării de sănătate.
Și nu în ultimul rând, vrem să sensibilizăm opinia publică prin faptul că acești oameni nu sunt contagioși. Repulsia aceasta a societății a îndemnat unele persoane afectate să facă gesturi necugetate. În 2017 nu ar mai trebui să existe așa ceva! Primul demers în acest sens a fost făcut de Papa Francisc când a sărutat în public un bărbat desfigurat de această boală, iar gestul său de iubire și toleranță a făcut înconjurul lumii.
Hai să fim mai buni!
Haideți să ne acceptăm așa cum suntem. Fac apel atât către cei afectați de diverse probleme cât și către cei din jurul lor.
Haideți să ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem și să căutăm soluții pentru problemele noastre. Cum să avem pretenția să fim acceptați de cei din jur, dacă nici noi nu ne acceptăm?
Iar pentru cei sănătoși: haideți să fim mai toleranți față de cei cu probleme și să îi ajutăm să depășească greutățile, nu să încercăm și mai mult să îi demoralizăm.
Pe această cale doresc încă o dată să îi rog pe cei care au ajuns să citească acest articol și sunt suspecți de neurofibromatoză să mă contacteze. ONG-ul nostru anul acesta va prinde viață, iar de azi nu mai sunteți singuri!
Ești o persoană cu spirit civic? Îți place să te implici în diverse probleme sociale? Vrei să ajuți și nu știi cum? Vizitează ONGFest!
Ce este ONGFest?
Este un eveniment destinat ONG-urilor dar și persoanelor cu simț civic prin intermediul căruia sunt promovate ONG-urile mici și medii dar cu o contribuție majoră în societatea civilă, sunt stimulate dezbaterile publice între ONG-uri, instituțiile publice, mass-media, companii și cetățeni de rând, este stabilit un model de interacțiune între Organizațiile non-guvernamentale și societatea civilă, astfel încât să existe un respect și sprijin reciproc între acestea.
ONGFest 2017 se află la a 8-a ediție și este organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Evenimentul este finanțat prin Programul de cooperare Elvețiano-Român, iar Kaufland România este principalul sponsor al evenimentului. Sincer, mă bucur că marele retailer s-a implicat atât de mult în această campanie. Sper că exemplul va fi urmat și de alții. Mie mi-au câștigat respectul!
Tema din acest an, City Break presupune invocarea spiritului civic al fiecărui ONG și cetățean responsabil. Sunteți invitați pe această cale într-o excursie printre cauzele prezentate în cadrul festivalului. Astfel veți avea șansa să descoperiți cum ONG-urile au reușit să ofere o altă șansă României, să o facă mai frumoasă și mai propuce pentru un trai mai bun.
Unde se desfășoară evenimentul?
Evenimentul se va desfășura în 3 orașe din România alese strategic astfel încât să participe cât mai mulți oameni. Astfel:
- 17-18 iunie 2017 – București
- 24 iunie – Iași
- 1 Iulie – Cluj Napoca
Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial al evenimentului, dar și pe pagina de Facebook a festivalului. Pe această cale vă invit să luați parte la acest festival. Aștept cu drag impresiile voastre de la eveniment, sau dacă nu puteți ajunge sper măcar să îmi împărtășiți opinia voastră referitoare la felul în care ONG-urile au reușit să aducă schimbări benefice în societatea civilă.
Trebuie sa recunosc ca nu am luat parte la nici o inițiativă de genul, timpul nu îmi permite. Dar te admir pentru tot ceea ce încerci să întreprinzi, pentru ajutorul pe care îl dai altor oameni.
E greu cu timpul, mai ales daca ai un job si copii. Insa printre picaturi mai ne implicam in iverse proiecte. Eu sunt cam nevoita, insa imi face placere. Este greu, mai ales ca trebuie sa discut la telefon cateodata cu oameni care au moralul la pamant si trebuie sa fac intr-un fel si pe psihologul. Dar ma bucur cand omul intelege ca viata e frumoasa asa cum este ea si ca nu trebuie sa cada prada deznadejdii si sa lupte pentru viata si sa se bucure de tot ce e frumos.
In timpul facultatii mergeam in diverse locatii si adunam deseurile.
Ma bucur sa vad ca se organizeaza si la Cluj, o sa ma interesez si eu.
Creste inima in mine cand vad cati tineri se implica in astfel de proiecte. Si sunt sigura ca daca tu mergeai sa aduni deseuri, esti un cetatean responsabil si nu arunci gunoiul unde nimeresti.
incerc pe cat posibil, tocmai ce am ajutat cum am putut la #plajecurate si mai am o idee de pus in aplicare, sa vad unde gasesc ajutor!
#plajecurate pana la primul val de turisti. Mai apoi nisipul este inlocuit de coji de seminte si chistoace de tigari. Ce bine ar fi daca s-ar da amenzi usturatoiare…
Oricum datorita oamenilor ca tine, ne putem bucura de plaja curata macar o perioada, asa ca nu pot decat sa te felicit si sa-ti multumesc.
Spre rusinea mea nu am participat niciodata la asa ceva, dar poate pe viitor o sa am sansa sa particip.
Pentru toate este un inceput!
Niciodata nu am participat la un asemenea eveniment.. insa cred ca la noi in oras nu s-a facut pana acum…
Poti incerca in orase apropiate… pentru toate e un inceput.
Ajutorr poti oferi si donand hainute sau alimente.
Of, articolul tau m-a facut sa stau pe ganduri. Da, este normal sa strangem dupa noi, sa respectam regulile de bun simt si spirit civic, insa cand vorbim despre boli si probleme de sanatate….aici e un subiect dureros. Sper din inima sa fii printre aceia care nu au probleme grave din cauza bolii (of, suna aiurea, stiu, dar nu imi gasesc cuvintele potrivite) si sa te bucuri de viata asa cum o faci mereu.
La un eveniment de acest gen nu am participat. Daca ramanem in Bucuresti azi si maine, dau si eu o fuga sa vad despre ce este vorba.
Astept cu drag impresiile tale. Multumesc pentru incurajare, am devenit foarte optimista si caut de fiecare data sa ofer din optimismul meu si celor din jur.
Nu am mai participat de mult la astfel de activitati dain cauza lipsei timpului.
Recunosc, nu sunt un bun initiator, un bun lider dar sunt un executant foarte bun. Aud uneori despre cate o persoana care are nevoie de o anumita suma pentru viata sa, 50 mii de euro de exemplu si ma gandesc cat de simplu este ca 50 mii deoameni sa faca un gest pentru a da viata cuiva. Ar trebuie mai multe organizatii si mai multa implicare. Romanii se mobilizeaza in astfel de cazuri, am vazut-o de atatea ori.
Nici eu nu sunt un bun lider, dar ma straduiesc sa fiu. Cateodata nevoia ne invata. In situatii critice incerci sa faci ceva. Da, pentru cei care au nevoie de sume uriase de bani pentru a isi salva viata, daca fiecare din noi am dona macar 1 leu pe zi, atunci multe vieti s-a salva.
e pacat ca-n romania zilelor noastre inca mai exista oameni care arunca gunoiul pe jos sau sunt nepasatori fata de semeni. sustin orice demers referitor la curatarea mediului, la reciclare si la economisirea de energie, sunt foarte hotarata in directia asta! cat despre ong-uri, mi-ar placea sa fac voluntariat! poate se va mobiliza mai multa lume pe viitor…
de data asta eu trebuie sa te contrazic. Chiar nu e simplu sa fii selectiv cu gunoiul. Degeaba le pun eu in pungi separate, ca la noi nu mai sunt pubele la care sa le ducem. Erau la Lidl, dar am vazut ca le-au luat. Eu le pun in saci si REBU le aduna la gramada. Cam asta e spiritul civic.
Aici nu e vina ta ci a operatorului de salubritate.
Și eu particip la Iași la ONG Fest cu ONG-ul din care fac parte. Abia aștept evenimentul și abia aștept să văd cum va fi.
Nu sunt un bun lider dar mereu ma bag in chestii de voluntariat. Atunci cand timpul imi permite ajut cu drag si rasplata sufleteasca este imensa. Mi-ar fi placut ca acest eveniment sa fie si inConstanta… poate data viitoare!
Imi pare rau sa aflu ca ai aceste probleme, dar in acelasi timp ma bucur ca te implici sa faci ceva. Din pacate majoritatea oamenilor sanatosi nu vad aceste probleme si nici nu le pasa decat daca au ei de suferit 🙁
Foarte frumoasa intitiativa, incurajez astfel de evenimente.
Am mai vorbit cu tine de problema de sanatate pe care o ai si te cred ca a fost o stare neplacuta sa afli ca suferi de o boala incurabila la o varsta atat de mica. Iubesc initiativa ta de a ajuta probleme si de a pune bazele unui ONG. Iti apreciez munca si efortul si iti doresc sa reusesti sa-ti duci acest plan la bun sfarsit si sa poti ajuta acesti oameni care chiar au o problema in a se integra in societate.
Si eu am o problema si de multe ori prefer sa nu ma gandesc la ea. Prefer sa traiesc clipa. Sa ma bucur de momentele frumoase si de tot ceea ce am. Ma gandeam intr-una din zilele astea ca voi ajunge intr-o zi sa privesc pozele mele de pe blog si sa ma gandesc la fericirea mea din prezent …. cred ca aceste bucurii nu vor tine la nesfarsit si …. mai devreme sau mai tarziu vo aparea si problemele grave de care nu voi scapa! Imi doresc sa pot sa ma bucur cat familia pe care o am si sa fiu alaturi de ei pentru cat mai mult timp!
Te felicit pentru articol si pentru initiativa. Mi-as dori sa existe mai multi oameni care sa aduca schimbari bune in societate si astfel sa traim cu totii intr-o lume mai frumoasa. Ma bucur cand vad sau aflu despre astfel de actiuni.
Imi e si rusine sa recunosc ca astfel de activitati publice nu sunt pe gustul meu. In sensul ca prefer sa imi petrec altfel timpul, singura mea contributie sunt donatiile directe si cam atat.