Despre presă și hate…

19

Să dăm cărțile pe față! Oricum ne învârtim sau ne sucim, ne place bârfa, așa că ne luăm o pungă de pop-corn lângă noi să asistăm la circul ieftin și de ocazie. Abia așteptăm să apară un nou caz șocant că încep dezbaterile pe rețelele de socializare sau direct pe paginile ziarelor online. Dezbateri care întrec cu mult limita bunului simț!

Ce m-a determinat să scriu asta? Reacția oamenilor și a presei în anumite cazuri sociale. La nicio zi după ce am publicat nemulțumirile mele față de ce se întâmplă prin urbe, un alt caz șocant a tulburat liniștea publică. În presă a apărut un filmuleț, prin care două dudui avide de afirmare și un „pompier” de ocazie, umileau o altă copilă. Șocant nu este doar limbajul celor două tinere și violența de care dau dovadă lovindu-și victima ci și faptul că la această altercație asistă mai mulți tineri care în loc să intervină se distrează pe seama fetei fără apărare. Mai mult, fata este supusă și la umilință că deh… cele două dudui erau mari și tari cu încă vreo 10 susținători, iar victima era singură. Că acești tineri sunt atât de înguști la minte încât filmează totul și pun imaginile pe Facebook… nu mai spun! Asta e dovada clară că duc lipsă de atenție și caută pe toate căile să o atragă. Doar că o fac într-un mod greșit!

Faptele celor două dudui avide de afirmare au avut însă ecou. Poliția a fost sesizată, duduile identificate și cercetate de poliție pentru infracțiunea de loviri și alte violențe. Însă ecoul a fost destul de puternic, pentru că asupra celor două dudui s-a lăsat cu o serie de amenințări, injurii și blesteme venite din partea altor internauți. Mai mult decât atât, limbajul trivial era adresat totuși unor minore. Așa că modul în care cei care au recurs la această metodă de  a le face pe dudui să-și conștientizeze greșeala este total greșit! Cu ce sunteți voi mai buni decât ele? Cu nimic! Sunteți la fel!

Pun pariu că mulți din comentatorii de ocazie dacă ar fi văzut o bătaie live între două fete sau un caz asemănător, și-ar fi scos telefonul să filmeze ca să facă un viral pe Facebook. Că la asta ne limităm toți în ziua de azi! Nevoia de a primi cât mai multă atenție. Lipsa celor 7 ani de acasă se vede!

Ce merită aceste dudui? Păi ar merita câteva luni bune într-un centru de reeducare și puțin mai multă muncă în folosul comunității. Ce dacă sunt minore? Mizerie știu să facă! În plus discernământ au, că nu vorbim de copii de 3-4 ani ci de adolescente de 15-16 ani! În niciun caz nu ar merita alte tramente ilegale și imorale. Pe bune acum! Deja e prea mult și s-a întrecut cu mult limita. Educația nu se face pe Facebook, dar nici chiar așa.

Dezamăgirea vine inclusiv din partea presei. Constat cu mâhnire că în industria media, abia se așteaptă un accident grav cu cât mai mulți morți, un caz revoltător de viol sau alte evenimente care să șocheze opinia publică. De ce? Păi pentru audiență! Mai mult decât atât, unii simt nevoia să se mândrească cu acestă audiență și să și mulțumească publicului. Ceva de genul:  „Wow, ieri am bătut recordul la vizite unice, numai datorită vouă. Vă mulțumesc!” Sigur datorită cititorului și nu cazului? Dacă nu ar fi fost acel caz revoltător cu siguranță nu ai fi avut un reach așa mare. Mai bine să ne mândrim cu traficul organic venit de pe urma faptelor bune, nu mizeriilor!

Bun, presa este a doua putere în stat. Dar din păcate s-a întrecut cu mult limitele, iar mulți aleg să se bucure de reach-ul avut pe nefericirea altora. Nimeni nu s-a gândit că acest caz de mediatizare agresivă este ca o sabie cu două tăișuri. Pe o parte este un exemplu de „așa nu”, pe altă parte, faptul că peste tot se vorbește despre asta, nu face decât să adâncească și mai mult trauma victimei.

Peace… și hai să fim mai buni! 

19 COMENTARII

    • Nu as vrea sa fiu nici in pielea parintilor victimei, nici in pielea parintilor agresoarelor.
      In astfel de cazuri agresoarele sunt sustinute si incurajate de familie. E adevarat ca orice parinte isi apara copilul, dar daca vor sa indrepte greseala, atunci sa se supuna legii. Pana la urma o mare parte din vina o au si ei.

  1. Am vazut azi dimineata acel filmulet si am ramas fara cuvinte. Apoi am inteles ca au fost articole publicate articole pentru a avea trafic pe site-uri si am ramas fara cuvinte. Stiu cand cineva scrie pentru ca asa simte si cand cineva scrie pentru trafic. E o diferenta. De multe ori am stat pe ganduri daca sa scriu un articol despre un subiect ori altul pentru ca nu vroiam sa se creada ca ma folosesc de vreo situatie. Dar sunt multi care nu au scrupule si se folosesc de tot ce se poate pentru a avea trafic….de la titluri incendiare pana la text cu acuzatii si cuvinte jignitoare. Si culmea e ca sunt multi. Mai rau e ca sunt extrem de multi oameni avizi de asemenea texte. Nu imi place deloc societatea in care traim!

  2. Foarte bun articolul, punct ochit, punct lovit. Nu prea am multe de comentat, doar ca exact asa cum ai spus si tu, aceste cazuri si mediatizarea lor, atrag atentia si dau idei la randul lor.

    Paradoxal, dar cred ca ar trebui sa luam exemplul televiziunilor cu privire la meciurile de fotbal. Din cauza faptului ca acum cativa ani, se inmultisera incidentele pe stadioane: batai, aruncat cu obiecte, intrat pe teren, au luat decizia de a nu mai transmite astfel de imagini. Este o decizie ce a dat roade pentru ca daca a disparut ideea ca pot sa apara la televizor facand din astea, s-au potolit. Cel putin, au lasat-o mult mai moale cu intratul pe teren macar.

    Cu privire la pedepsele meritate de cele doua tipe, ce sa zic, unii n-au trecut inca se pare de Vechiul Testament, ochi pentru ochi, nu cred ca functioneaza sau cel putin ar trebui lasat ca ultima instanta.

    • De scarba huliganilor nu am mai calcat de mult pe un stadion. Nu sunt microbista, rar ma uit la TV la un meci (doar daca e unul important al nationalei) dar recunosc ca mi-as dori sa vad un meci live, direct pe stadion, pentru ca e altceva. Se traieste mai intens fiecare minut. Dar din pacate din cauza huliganilor prefer sa renunt la asta.
      La fel si la concerte. Cand eram mai mica mergeam la toate concertele gratuite din oras. Acum nu ma mai duc la niciunul, tot din cauza publicului needucat. Prefer unul platit, acolo macar stiu ca vin oameni care rezoneaza cu artistul o data ce au platit un bilet ca sa il vada.
      Chestia cu ochi pentru ochi… hmmm e discutabila. Dar pentru criminalii in serie si care si-au premeditat fapta, precum si pentru pedofili, pedeapasa cu moartea ar trebui reintrodusa. Nu eliberati dupa 15-20 de ani ca sa recidiveze. Si nici tinuti cu bani proveniti din taxele noastre.
      In cazul de fata nu este normal sa se raspunda agresiv la fapta savarsita. Nu va intelege nimic din asta. Cateva luni de temnita si munca in folosul comunitatii, apoi se linistesc…

  3. pai presa de la noi atata stie. Rar mai gasesti cate unul capabil si dornic de anchete si cercetari adevarate. Acum ori vin cu titluri wow si articole de 3 lei, ori vaneaza si chiar sunt capabili sa provoace sau sa regizeze senzationalul pentru a manca si ei o paine.

    Cat despre madmoazelele in cauza, sunt 99% sigura ca nu se vor potoli pentru ca legea romaneasca nu stie sa le dea o lectie adevarata, ci doar mimeaza ca le sanctioneaza.

  4. Televiziunile pentru rating prezinta pana la saturatie anumite evenimente si culmea din cele negative. Nu ar promova ceva din care tineretul sa invete ceva bun. Dau batai, dau omoruri, dau accidente de zeci de ori pe zi dar si in zilele urmatoare.

    • Dupa cerere si oferta. Daca la aceeasi ora, pe doua postuti diferite se difuzeaza pe unul un documentar, pe celalalt un scandal, lumea se va uita la scandal. Societatea e din ce in ce mai bolnava.

  5. Eu am o problema sa vad scene de violenta, mai ales daca sunt reale si nu e vb de un film artistic… Insa, din pacate, nu e nevoie de filmulete postate pe net, si in viata reala e la fel, cu audienta, ma refer. La noi la liceu, acum cativa ani, s-au batut 2 fete de la un baiat iar elevii au facut imediat doua tabere si isi incurajau favorita. Pe strada (chestia s-a petrecut in fața liceului, pe trotuar) niste masini s-au oprit sa priveasca spectacolul, si pana la urma tot un golănaș, de-a 12-a, cand lucrurile o luau chiar razna (una din fete o dadea cu capul de asfalt pe cealalta) s-a apucat sa le desparta. Bineinteles, fata batuta a ajuns la spital, iar noi, la consiliu, cand ne-a povestit dna directoare ce si cum (incidentul avusese loc la orele de dupa amiaza, clasele cele mai naspa au ore dupa amiaza la noi) am ramas uluiti de atitudinea elevilor…! Nu ne-am imaginat ca asa reactioneaza si ca doar unul, si acela un rău, avea sa puna capat păruielii….

    • E trist ce se intampla. Si cand eram eu la scoala mai apareau conflicte. Mult mai rare, dar ramaneau la nivelul de imbranceli. Cand degenera, tot noi colegii ii desparteam. Nu asistam la batai ca la spectacole. Asta mi se pare chiar socant. 🙁

  6. Spuneai într-un comentariu că nu este normal să se răspundă agresiv la faptele lor ci să primească câteva luni de temniţă. Acolo de ce crezi că au parte, de terapie de genul „şmecherii anonimi”?
    Ce m-a nedumerit cel mai mult în schimb a fost atitudinea fetei agresate, despre care văd că nu vorbeşte nimeni. Eu unul nu mă văd încasând aşa pasiv şi umil, indiferent cine ar fi agresorii. Şi chestia asta ar trebui tratată, cred eu…

    • Era lipsita de aparare. Agresoarele au venit cu o gasca dupa ele, deci nu prea se putea apara. Si probabil s-a temut ca situatia sa nu degenereze si sa fie batuta si mai rau cum au mai fost cazuri de tineri lasati lati pe asfalt.
      Se pare ca in ziua de azi un curs de autoaparare este esential… dar daca il facem toti, ajungem iar in acelasi punct de unde am plecat.
      Temnita intr-o scoala de corectie pentru minori, nu la un loc cu infractorii periculosi. Daca va fi inchisa si i se va lua tot ce ii face placere, poate va avea timp sa reflecte asupra faptelor si sa constientizeze ca ce a facut nu e ok. Iar data viitoare sa nu mai aiba astfel de apucaturi.

      • Ştiu că te refereai la şcolile de corecţie. Şi eu tot la ele! 🙂

        Oricine este lipsit de apărare în faţa a 10 alte persoane. Doar atitudinea poate schimba ceva. Dar nu ţin să te contrazic, e doar un pct de vedere.

      • Cursul de auto-aparare e doar sa te simti mai zorro, dar, daca e de incasat, o iei oricum. Sunt destui care si-ai luat omor cu tot cu respectivele cursuri sau chiar ani buni de arte martiale la activ.

        Din pacate situatia este nasoala pentru copiii in cauza, toti cei implicati. Fatuta aia a suferit porcariile astea, agresoarele nu vin nici ele dintr-un mediu exagerat de armonios. Eu vad la fii-mea, care are doar 3 ani .. atat timp cat nu ia bataie si noi nu promovam chestiile astea, plus ca nu are acces la filme/desene agresive, chiar nu are idei de genul. Stiu ca este inca mica, dar am observat la alti prunci de varste similare porniri mai razboinice si in general asta vine deja din familie sau din ce vad prin media.

        • Ca bine zici. Tot la Ploiesti, acum vreo 3-4 ani, a fost ucis in bataie un antrenor de arte martiale. Era un sensei cunoscut in oras si foarte apreciat. A murit degeaba, doar pentru ca a incercat sa aplaneze un conflict!
          Parca toate s-au adunat in orasul asta! 🙁
          Referitor la violenta… copiii au tendinta sa copieze si ce nu vad in familie si vad la alti copii. Mai ales atunci cand intra in comunitate si interactioneaza cu diversi copii proveniti din medii sociale diferite. Ma refer la astia mici, care inca nu au discernamant. Insa aici intervine parintele, care are obligatia sa indrume copilul pe calea cea dreapta si sa ii explice ce e bine si ce nu e.

  7. Am renuntat sa ma mai uit la astfel de videouri sau la stiri. Consider ca mass media are vina cea mai mare ca se intampla asa ceva, apoi educatia si anturajul. Daca tu (media) iti cresti ratingul pe spatele unor oameni chinuiti sa nu te miri ca ceilalti, in loc sa sara in ajutor, filmeza. Ei vor atentie si stiu ca o primesc doar daca actioneaza asa.

    Sper ca fata sa fie bine, sa poata uita si sa ii poata ierta. Din iertare vine vindecarea fizica, psihica si sufleteasca.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.