Dacia Plant – de 15 ani aduce în casa ta un strop din magia naturii

5

Am o plăcere deosebită să vorbesc despre branduri românești de succes. Şi nu spun asta doar pentru că pe undeva există în sufletul meu un neexplicat simţ patriotic. Spun asta pentru că am primit în dar de la natură multe resurse pe care ar trebui să le preţuim şi mai mult. Din acest motiv am un deosebit respect faţă de cei care au ales să le promoveze.

Este şi cazul celor de la Dacia Plant care au reuşit să aducă forţa binefăcătoare a plantelor în casa fiecărui român.

Se spune că nu există boală fără leac. Nu ştiu dacă doar se spune sau e adevărat, pentru că în acest caz nu ar mai exista oameni bolnavi. Însă clar sunt leacuri ce au rolul de a ameliora considerabil anumite simptome create de diferite boli. Din studiile specialiştilor reiese că cel mai mare efect asupra persoanelor afectate îl au extractele din plante culese din zona în care persoana afectată s-a născut sau locuieşte.

În copilărie mergeam cu bunica şi bunicul pe dealurile şi pădurile din satul Buştenari din Prahova, pentru a culege plante medicinale. Erau pure… neatinse de poluare, gunoaie sau alţi factori care ar fi putut să le distrugă proprietăţile. Acum puţine zone sunt neatinse, însă din fericire încă mai există. Bunicii mei, cunoşteau fiecare colţişor din pădure pentru că şi ei la rândul lor au copilărit acolo. Cunoşteau fiecare poiană, pentru că pe acolo obişnuiau să se întâlnească atunci când mergeau cu vacile la păscut sau atunci când se întâlneau toţi tinerii pentru a încinge o horă. Şi bineînţeles că ştiau şi fiecare plantă cu proprietăţile ei.

Plantele sau fructele erau culese cu mare atenţie, în funcţie de sezon. Acestea erau culese în special dimineaţa până să se ridice roua, iar mai apoi erau puse la uscat la umbră. După aceea erau măcinate sau tocate şi puse în plicuri din hârtie pentru a nu mucegăi şi pentru a se păstra cât mai mult timp. Iar la nevoie, bunica făcea câte un ceai.

O să vă vorbesc pe rând despre o parte din plantele şi fructele pe care le culegeam în scop terapeutic!

Ţintaur – florile şi frunzuliţele de ţintaur erau folosite pentru prepararea ceaiului. Ceaiul era administrat apoi în caz de febră uşoară, dureri biliare sau chiar probleme respiratorii. Îmi amintesc şi acum  bucuria pe care o simţeam atunci când găseam flori de ţintaur. Culoarea rozalie şi floricelele mici aşezate mănunchi mă atrăgeau foarte mult.

Sunătoare – florile ei galbene şi inconfundabile o făceau vizibilă prin iarba până la brâu de la zeci de metri. O rupeam destul de greu şi o aşezam bucheţel în coşul de nuiele. Ceaiul de sunătoare îl prepara bunica pentru dureri de stomac. Sunătoarea mai era folosită şi pentru a ameliora starea de agitaţie care de cele mai multe ori cauza insomnie.

Coada şoricelului – la fel ca şi sunătoarea şi coada şoricelului se rupea destul de greu. De cele mai multe ori foloseam o foarfecă şi tăiam tulpina numărând de la floare 3-4 frunze. Mirosul de coada şoricelului este inconfundabil. Ceaiul de coada şoricelului era preparat pentru calmarea durerilor de stomac sau pentru calmarea durerilor menstruale.

Cimbrişor de pădure – acesta este preferatul meu din toate punctele de vedere. Îmi place atât mirosul, cât şi gustul. Însă e destul de migălos de cules. De obicei e găsit în tufe, dar nu atât de mari cât să poţi spune că ai cules suficient. Planta este destul de mică, iar tulpina se rupe foarte uşor. Ceaiul de cimbrişor de pădure îl preparam pentru ameliorarea tusei. Îl consum cu mare plăcere de fiecare dată. De multe ori mergem să cutreierăm chiar şi acum pădurile şi poienile special pentru această plantă.

Flori de tei – şi ceaiul de tei este foarte aromat şi plăcul la gust, mai ales dacă este combinat cu puţină miere… tot de tei. 😀 Ceaiul de tei este un bun remediu pentru cei care suferă în special de insomnie.

Mentă (izmă) – şi ceaiul de mentă se află pe lista mea de preferinţe. Bunica avea mentă în grădină. Mirosea aşa frumos încât era o plăcere să stau în curte. Ceaiul din frunze de mentă este indicat în special în cazul în care apar probleme diareice, dar şi în caz de răceală, deoarece uleiul volatil din conţinutul plantei desfundă căile respiratorii.

Muşeţel (romoniţă) – Muşeţel aveam chiar în grădină. Nu trebuia să alerg pe dealuri pentru a îl recolta. Doar rupeam floricelele. De multe ori mă jucam cu florile de muşeţel, rupând tulpina mai lungă şi făcându-mi brăţară sau colier. Ceaiul de muşeţel este indicat în caz de răceală, dureri de stomac, dureri de gât, diaree sau chiar insomnie. Ceaiul de muşeţel nu este folosit însă numai pe plan intern ci şi extern ca dezinfectant. Este indicat pentru infuzii atât pentru răceală cât şi pentru a desfunda porii şi a lăsa pielea să respire.

Gălbenele – din gălbenele bunica făcea alifie. Pentru aceasta, folosea florile de gălbenele şi untură de porc. Din păcate nu mai ţin minte care era mai exact procesul de producţie. Dar nu recoltam şi culegeam gălbenele doar pentru alifie. Din gălbenele făcea şi ceai în special pentru infecţii în gât şi dureri stomacale.

Pelin – amar ca pelinul, dar cu nenumărate beneficii. Ce trebuie să ştiţi este faptul că pelinul în cantităţi mari este toxic pentru organism, de aceea trebuie consumat cu moderaţie şi numai în caz de nevoie. Ceaiul de pelin este recomandat în special în caz de constipaţie acută. Pe plan extern, pelinul este la fel ca şi muşeţelul un bun dezinfectant.

Măceşe – culesul cădea mereu în sarcina bunicului, mai ales că bunicii aveau grijă să nu mă înţep în spinii acestui arbust. Bogat în vitamina C, măceşele contribuie la întărirea sistemului imunitar. Ceaiul de măceşe este recomandat în caz de răceală, dar şi pentru afecţiuni ale sistemului respirator, digestiv, cardiovascular.

Cătină – cătina trebuia culeasă cu mare atenţie. Bunicul avea o tehnica pentru a evita să se înţepe în spinii plantei, dar şi pentru a evita ca fructele să se strivească. Fructele le culegea şi le combina cu miere. Dar punea şi la uscat pentru a prepara ceai. Bogat în vitamina C, cătina contribuie în mod considerabil la întărirea sistemului imunitar. Este un bun remediu în caz de răceală şi gripă.

Toate aceste plante, precum şi multe altele se regăsesc în produsele oferite de Dacia Plant atât ca atare cât şi în diverse combinaţii special create pentru a avea un efect benefic asupra organismului. Astfel aveţi bucuria de a beneficia de magia naturii, indiferent dacă aveţi posibilitatea de a vă procura singuri plantele medicinale de care aveţi nevoie sau nu.

Vreau să subliniez faptul că puteţi apela cu încredere la produsele oferite de Dacia Plant, mai ales că acestea pot fi achiziţionate în diverse forme: ceaiuri, tincturi, siropuri, pulberi, comprimate, dar şi câteva dulceţuri si siropuri din fructe. Dacă în cazul ceaiurilor, efectele sunt aceleaşi, nu acelaşi lucru este valabil şi pentru celelalte sortimente. Substanţa activă din plantele utilizate pentru prepararea ceaiurilor este foarte mică, însă în cazul comprimatelor sau tincturilor, substanţa activă se află în concentraţia optimă pentru organism, iar efectele nu vor întârzia să apară. E ca şi cum într-o singură capsulă se află 5 litri de ceai (e doar un exemplu). Nu poţi să consumi atât de mult ceai dintr-o dată pentru ca organismul tău să primească doza optimă, însă o capsulă o poţi lua mult mai uşor.

În plus Dacia Plant dispune de o gamă largă de produse pentru zeci de afecţiuni. Dar nu numai cei care suferă de anumite probleme medicale le pot consuma ci şi cei care sunt clinic sănătoşi. Există suplimente care pot fi administrate pentru imunitate, pentru concentrare sau pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului, mai ales în sezonul rece.

Nu întâmplător am ales să vă vorbesc despre Dacia Plant. Ei bine, anul acesta se împlinesc 15 ani de când se află alături de noi. 15 ani în care au intrat în casele noastre şi ne-au făcut să ne simţim mai bine.

Astfel, pe 2 iulie 2017, Dacia Plant ne invită la petrecerea aniversară de 15 ani şi ne oferă drept recunoştinţă un program special, multe surprize şi cadouri. Dar asta nu este tot. Dacia Plant ne invită la un super spectacol live care va avea loc începând cu ora 19:00 în Piaţa Sfatului din Braşov. Este unul din cele mai frumoase evenimente organizate în acest an, mai ales că inimile noastre vor bate pe ritmurile iubitei trupe de rock Phoenix, o legendă vie a rock-ului autohton, care a renăscut an de an din propria cenuşă!

La mulţi ani Dacia Plant!

 

 

5 COMENTARII

  1. De la Dacia Plant avem multe produse in casa. Bitterul de la ei are un raport calitate-pret execelent. Capsulele de Merisor au fost de fiecare data de ajutor in infectiile urinare. Drojdia de bere chiar da o energie si o stare de bine pe care alte suplimente mai scumpe nu o dau. Am toate motivele sa urez La multi ani, Dacia Plant alaturi de tine. Poate la împlinirea a 16 ani cor tine concert aniversar si la Bucuresti.

    • Toate despre care am vorbit le am in permanenta in casa. Sunt culese de mine si sotul meu si sunt pastrate cu grija atat pentru noi cat si pentru a face protofil la albinute! Iarna, un ceai fierbinte e o adevarata binecuvantare. Vara consumam mai putin ceai.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.