Ai decis sa imbratisezi antreprenoriatul si esti in cautarea unei idei de afacere profitabila? Recomandarea noastra este sa te orientezi catre agricultura, intrucat aceasta este printre cele mai infloritoare arii de activitate din Romania.
O ferma de oi reprezinta o afacere profitabila, indiferent de sezon, asa ca ai putea lua in considerare infiintarea unei crescatorii de ovine.
Iata cum iti poti deschide o ferma de oi in cativa pasi simpli:
-
Calitatea raselor conteaza enorm!
Daca vrei sa ai succes, trebuie sa selectezi cu mare atentie rasele de oi si sa le oferi conditii optime de crestere si dezvoltare. Poti lua ca exemplu Seradria, cea mai mare ferma exportatoare de oi si bovine din Uniunea Europeana. Rasele de animale sunt alese cu atentie, iar fermierii se ocupa de ingrasarea lor in mod natural, oferindu-le ingrijire medicala de calitate superioara, astfel incat clientii sa fie multumiti. Daca iti doresti o ferma profitabila, va trebui sa iei in considerare aceleasi criterii: calitatea raselor alese, vaccinarea, ingrijirea si hranirea animalelor doar cu produse organice.
-
Echipamente si utilaje moderne.
Munca desfasurata in cadrul unei ferme nu este usoara deloc, motiv pentru care angajatii vor avea nevoie de aparatura speciala pentru a-si putea desfasura activitatea cu succes. Va trebui sa achizitionezi echipamente si utijale moderne si performante, cum ar fi: aparate de muls, tancuri de racire a laptelui, utilaje pentru procesarea laptelui, standuri fixe de hranire, sisteme de spalat, echipamente pentru gradina si furaje si multe alte aparate utile pentru ferme. Pentru a afla mai multe detalii despre toate aceste produse, intra AICI si informeaza-te cu privire la cresterea corespunzatoare a animalelor.
-
Cumpara teren intr-o zona avantajoasa.
Daca vrei sa-ti infiintezi o ferma de animale, un factor extrem de important il reprezinta amplasarea. Nu cumpara un teren izolat, ci asigura-te ca este intr-o zona accesibila, pentru ca tractoarele sa poata circula si pe timp de iarna. Mai mult decat atat, ferma trebuie sa se regaseasca in apropierea unei retele de energie electrica, pentru ca in sens contrar, costurile de racordare vor fi foarte mari, lucru ce nu e deloc rentabil. De asemenea, asigura-te ca iti infiintezi ferma pe un teren care nu se afla in proximitatea altor locuinte, deoarece este posibil sa deranjezi vecinii si vei si asaltat de reclamatii. Alte doua aspecte pe care merita sa le iei in considerare sunt: posibilitatea extinderii si proximitatea fata de sursele de aprovizionare.
-
Incepe cu un numar mic de ovine.
Mai intai, va trebui sa studiezi cu atentie rasele de oi pe care vrei sa le cresti. Asigura-te ca alegi cele mai populare rase in functie de calitatea laptelui, a carnii si a blanii, pentru ca produsele comercializate sa aiba succes pe piata din Romania. Focusul tau principal ar trebui sa fie crearea unui mediu igienic si confortabil pentru cresterea animalelor. Va trebui sa le hranesti cu cea mai buna mancare, sa te asiguri ca primesc o atentie sporita din partea medicului veterinar si ca nu sunt stresate. In ziua de azi, romanii apreciaza foarte mult produsele organice, provenite din fermele locale. Insa, pentru a obtine credibilitate din partea clientilor, va trebui sa comercializezi produse calitative si demne de incredere. Este bine sa incepi cu un efectiv mic de oi, pentru a testa profitabilitatea afacerii, iar daca aceasta se indreapta intr-o directie buna, esti liber sa iei in considerare extinderea fermei pentru a obtine un profit considerabil.
Pe langa cele mentionate mai sus, nu uita sa tii evidenta la toate schimbarile ce au loc in cadrul fermei. Vei avea nevoie de chitantele tuturor tranzactiilor efectuate, dar si de la clinica veterinara, cat si dovezi concrete ale reproducerii animalelor.
Da, orice afacere ar dori cineva sa inceapa, este important sa aiba un plan managerial bine stabilit. Oricum mereu apar lucruri neprevazute, e firesc, insa este important sa fie cat mai realisti.
Ii compatimesc pe crescatorii de oi pentru ca nu au inca o piata de desfacere.
ESte o afacere profitabila daca este gandita bine si facuta cu cap. Multi cei care deschid cate o afacere asteapta profit maxim imediat, ori acest lucru nu prea cred ca este posibil. Pe langa un proiect strong, trebuie sa investesti, multa munca, pasiune pentru ceea ce faci, bani si rezultatele vor aparea.