Stație de călcat cu abur vs. fier de călcat cu abur. Ce să alegi!

9

Doreşti să achiziţionezi un fier de călcat sau o staţie de călcat şi nu ştii ce să alegi? Înainte de a face achiziţia trebuie să ţii cont de anumite aspecte şi să răspunzi la câteva întrebări simple. Astfel vei şti care din aceste două produse se potriveşte mai bine nevoilor tale.

Care este volumul de rufe care urmează a fi călcate?

Cantitatea de rufe de călcat este un factor esenţial atunci când doreşti să achiziţionezi un astfel de produs. Dacă ai o familie numeroasă şi un volum mare de rufe de călcat, atunci cel mai indicat este să achiziţionezi o staţie de călcat. Aceasta, spre deosebire de un fier de călcat cu aburi obişnuit, pezintă mai multe avantaje.

  •  are rezervorul de apă separat. Acesta are o capacitate mult mai mare (cam între 1,2 l şi 2,5 l). Datorită acestui aspect, nu va trebui să pierzi timp încărcând după fiecare 2-3 cămăşi rezervorul. Poţi călca fără probleme până la 2-3 ore, fără întrerupere.
  • staţia de călcat produce mai mult abur decât un fier de călcat obişnuit, iar datorită acestui aspect îndepărtează cu uşurinţă orice cută şi oferă rapiditate în procesul de călcare.
  • datorită faptului că are rezervorul separat, fierul de călcat este mai uşor, acesta nu exercită o presiune mare asupra încheieturii, astfel încât călcatul rufelor nu va mai fi aşa obositor.
  • este mult mai flexibilă decât un fier de călcat cu abur obişnuit. Poţi călca fără probleme atât pe orizontală, cât şi pe verticală. În acest fel cutele de pe sacoul de pe umeraş, draperia sau cuverturile vor arăta mereu impecabil.
  • poţi călca orice material fără a seta temperatura în funcţie de ţesătură.
  • dacă l-ai uitat în priză, nu trebuie să îţi faci griji. Staţia de călcat are un termostat care asigură oprirea automată după un timp, dacă aceasta nu mai este folosită.
  • are o talpă antiaderentă care alunecă uşor şi un sistem care îţi permite să laşi talpa fierului de călcat direct pe husa mesei de călcat sau direct pe ţesătură fără ca aceasta să ardă sau să deterioreze materialul.
  • are firul mai lung, datorită faptului că nu este conectată direct la priză ci la generatorul de aburi. Acest aspect oferă mai multă flexibilitate în mişcare.
  • are un sistem de anticalcinare care asigură o viaţă lungă produsului.

În cazul în care ai o familie mică şi nu obişnuieşti să calci mult şi des, atunci cel mai indicat este să achiziţionezi un fier de călcat cu aburi!

Cât spaţiu deţii?

Insuficienţa spaţiului este o problemă des întâlnită, mai ales în rândul persoanelor care locuiesc în apartamente mici sau garsoniere. Staţia de călcat este mult mai voluminoasă decât un fier de călcat. În acest caz, trebuie să te gândeşti bine care din cele două produse merită un loc pe raftul tău. Ţin să menţionez faptul, că un fier de călcat cu abur poate fi luat cu uşurinţă în bagaj atunci când pleci într-o călătorie mai lungă. Însă nu este un aspect de care trebuie să ţii cont neapărat, deoarece majoritatea hotelurilor, pun la dispoziţia oaspeţilor şi fier de călcat la nevoie.

Care este bugetul tău?

Spre deosebire de un fier de călcat cu abur, staţia de călcat este mult mai scumpă (diferenţa de preţ este chiar şi de 5 ori mai mare). Însă preţul unei staţii este justificat de faptul că spre deosebire de un fier de călcat, aceasta prezintă avantajele pe care le-am menţionat mai sus. În plus, preţul se amortizează în timp, deoarece staţia de călcat te ajută să câştigi mai mult timp, dar şi energie electrică.

Acestea fiind spuse, tu ce alegi?

Staţie de călcat cu abur sau fier de călcat cu abur ?

9 COMENTARII

  1. Sa stii ca eu le am pe ambele. Când am volum mare de călcat folosesc stația si când am un tricou/ doua folosesc fierul! Stația este eficienta si totuși ai ou citat perfect. Tine de buget, spațiu si volum de rufe!

    • Si eu le am pe amandoua, insa parca tot statia e mai comoda. Fierul de calcat il mai ia sotul in delegatii. Chiar daca are hainele calcate cand pleaca si puse in husa si agatatesa nu se sifoneze, mai au nevoie de netezire. Si nu peste tot gaseste fier de calcat.

  2. eu am statie de calcat si nu as schimba-o cu un fier. Bine, oricum modelele noi nu se compara cu cele vechi, dar mi se pare mie că si calcă mai bine statia si tine la drum lung, cum s-ar zice.

  3. Nu am nici una, nici alta :)) . Am un fier de calcat de cand am fost in excursie la rusi in 1982 ( nu 1900 toamna) fier comunist, facut cu simt de raspundere. Imi luasem si eu la un moment dat un fier de calcat cu aburi , pardon il primisem, dar l-a „imprumutat” fi-meu ca al lui se stricase. Si cum sa nu i-l imprumut?????? Sper sa apuc ziua cand imi voi lua un fier. Statie…. mi-e ca o imprumuta si pe aia

  4. Cu un mic efort, eu cred ca este mai ok sa investesti intr-o statie de calcat. Daca esti femeie si ai de calcat hainele tale, ale sotului si cele ale copiilor, efortul chiar se simte. Statia mi se pare mai usor de folosit, cu performante mai bune si mult mai sigura intr-o casa in care copiii zburda.
    Bineinteles, trebuie aleasa o statie de calcat de calitate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.