Iubirea durează doar 3 ani?

9

Am auzit de multe ori că cica iubirea durează doar 3 ani… dar oare ce iubire e aia?

Din punctul meu de vedere aceşti 3 ani sunt de fapt „atracţie”. O atracţie nebună, pasională… cu „fluturi în stomac” şi tot tacâmul, dar nu neapărat iubire… Există o linie fină între cele două… o asemănare dar în acelaşi timp o prăpastie adâncă. Pentru că pasiunea vine din acel instinct animalic de necontrolat… acel „ochii văd inima cere”… Treptat însă pasiunea se stinge. Asemenea unei văpăi, aceasta arde cu o intensitate diferită şi se stinge la fel… încetul cu încetul. Câteodată se stinge brusc. Însă câteodată mocneşte aşteptând „ceva” care să o readucă la viaţă. Şi uneori este nevoie de un şoc, de o emoţie puternică pentru a o reînvia.

Iubirea însă e mai mult decât atât. Nu poţi spune că iubeşti pe cineva doar după ce l-ai văzut sau auzit o singură dată. Iubirea se construieşte în timp… cărămidă cu cărămidă. Iubirea apare doar după ce relaţia a ajuns la un anumit nivel şi creşte pe măsură ce timpul trece. Nu neg faptul că pasiunea întreţine iubirea, dar pot spune clar că iubirea este mai presus de pasiune. Pentru că iubirea pe lângă pasiune, înseamnă respect, înţelegere, susţinere, dar mai ales reciprocitate. Iubirea înseamnă să mergem în aceeaşi direcţie din toate punctele de vedere, să evoluăm spiritual împreună, să avem pasiuni comune dar în acelaşi timp să ne completăm lacunele.

Putem iubi la orice vârstă?

Nu este o vârstă pentru asta. Iubim de când ne naştem şi până când ne stingem. Şi atunci cum ar putea iubirea să dureze doar 3 ani? În schimb, când vine vorba de a ne îndrăgosti, clar există o vârstă sau o perioadă în care ia naştere în inima noastră acest sentiment. Până chiar şi ura ia naştere din sentimentul de iubire faţă de cineva… sau ceva material sau imaterial!

Există mai multe tipuri de iubire?

Categoric nu. Iubirea este iubire, indiferent de formă. Doar este percepută diferit. Iubim, dar ne manifestăm diferit în funcţie de relaţia pe care o avem cu cei din jurul nostru. Ne iubim părinţii, fraţii/surorile, bunicii, partenerul/partenera de viaţă, copiii, prietenii, idolii, alte rude, însă cu o intensitate diferită şi pe fiecare într-un mod diferit. Iubirea aceasta este valabilă şi pentru divinitate, natură, animale sau chiar pentru noi înşine. Totul rămâne la nivel de percepţie.

Doar în cazul partenerului intervine pasiunea, iar din acest motiv avem senzaţia că iubirea e diferită. Dar nu e! E doar iubire + pasiune! Iar în timp ce pasiunea durează mai mult sau mai puţin de 3 ani, iubirea durează toată viaţa!

Sursă foto: familyllb.com
DISTRIBUIȚI

9 COMENTARII

    • Aici vorbim de alt aspect… cand se ajunge la divort inseamna ca iubirea nu a existat niciodata sau a existat intr-o oarecare forma insuficient de puternica. Daca s-a ajuns la divort inseamna ca nu a existat respect, intelegere, sustinere…

  1. Eu zic ca iubirea e iubire, dar e de mai multe feluri in sensul ca intr-un fel iubesti copilul, in alt fel partenerul de viata si complet diferit parintii, bunicii.
    Dar asa e…iubirea e iubire!
    Se poate schimba….stii cum se spune…de la iubire la ura e doar un pas!

  2. cum zicea Margineanu (parca el), cu Jeana, că nu e moarta, ci se transforma, asa e si cu iubirea. Ea nu dispare dupa 3 ani, dar se transforma si nu o mai recunoastem in formaa initiala.

  3. Eu cred ca omul se naste cu iubire in suflet, din iubire, si moare iubind. Cat depre iubirea dintre doi parteneri, eu cred ea se intensifica. Ok, dispar fluturii din stomac dar apare respectul si puterea de sacrificiu pentru celalalt. Dragostea are mai multe etape intr-o casnicie. Daca stii cum sa faci sa mearga lucrurile, poti readuce inclusiv fluturii (mi s-a intampat cu al meu dupa 9 ani ) 🙂

    • Asa este. Noi ne amuzam si acum de acest termen. Spunem ca la inceput erau fluturi frumosi colorati, acum sunt molii. Dar doar glumim. Emotii simtim si acum in anumite situatii, la anumite evenimente sau cand situatia impune sa stam departe unul de altul mai multe zile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.