Secretul unei afaceri reuşite stă într-un plan de afaceri bine realizat

23

În ultimii ani au început să apară din ce în ce mai multe firme pe piaţă, fiecare luptând să ajungă în top. Pentru a îşi deschide afacerile unii au investit toate economiile familiei, alţii au obţinut împrumuturi bancare, iar alţii au pornit uşor cu paşi mărunţi în căutarea succesului. Dacă banul reprezintă principalul motor al unei afaceri reuşite, cheia însă este întocmirea unui plan de afaceri complet şi foarte bine pus la punct. Lipsa acestuia, îndreaptă orice afacere către eşec, indiferent dacă în ea s-au investit sume mai mici sau mai mari de bani.

Ce este un plan de afaceri?


Planul de afaceri este un proiect ce trebuie realizat cu mare atenţie de oricine doreşte să îşi deschidă o afacere. În esenţă, acesta reprezintă un instrument de planificare cu exactitate a afacerii, fără a omite absolut niciun detaliu care poate duce la pierderi de natură financiară.

Întocmirea unui astfel de plan se face printr-un document scris în urma unei analize ample a afacerii, segmentului de piaţă, fondurilor disponibile şi strategiilor pentru viitor. Acesta trebuie să conţină date exacte despre firmă şi să fie cât mai realist. Rolul planului de afaceri este de a ajuta întreprinzătorul să îndrepte anumite greşeli făcute în trecut, să îşi îmbunătăţească afacerea, să renunţe la ce consideră că nu este rentabil şi să se îndrepte către ceea ce se cere în prezent.

Planul de afaceri poate fi realizat de fiecare dată când întreprinderea doreşte să îşi schimbe strategia şi se îndreaptă către un alt segment de piaţă, dar şi atunci când întreprinzătorul este în căutarea unor noi parteneri de afaceri. Pe baza acestuia se pot obţine inclusiv fonduri nerambursabile sau împurumuturi bancare. Din acest motiv, pentru a fi siguri că planul de afaceri este bine realizat şi fără cusur sfatul meu este să vă documentaţi foarte bine înainte şi să apelaţi în caz de nevoie la ajutor de specialitate. Pe site-ul www.portalmanagement.ro spre exemplu, aveţi la dispoziţie în permanenţă informaţii utile şi de actualitate menite să vă ajute în tot ceea ce întreprindeţi.

Ce ar trebui să conţină un plan de afaceri?


Planul de afaceri trebuie să conţină date despre firmă, amplasarea sediului, aptitudinile acţionarilor, publicul ţintă, produsele şi serviciile oferite, cercetarea şi prospectarea pieţei, concurenţă, fonduri de bani disponibile şi necesare pentru dezvoltare, planificare şi strategii pentru viitor, cheltuieli privind producţia, achiziţiile, personalul existent şi cel necesar, deschiderea unui punct de lucru sau mai multe etc. Pentru a vă face o idee, puteţi consulta un model plan de afaceri, pe care să îl adaptaţi la nevoile dumneavoastră!

23 COMENTARII

  1. „Planul de afaceri trebuie să conţină date despre firmă, amplasarea sediului, aptitudinile acţionarilor”
    Cu ce te ajută pe tine ca întreprinzător asta? 🙂 Este posibil să nu le ştii?
    Întreb şi eu…

    • Cu date privind firma si sediul se incepe orice raport, prezentare, plan de afaceri. Asta este identitatea entitatii comerciale.
      In privinta aptitudinilor, consider ca acestea sunt foarte importante sa fie evidentiate. Si o sa razi, dar sunt multi care cred ca le pot face pe toate si din acest motiv dau gres. De aceea ar trebui sa se axeze doar pe ce considera ca e mai important si usor de realizat (macar pentru inceput).
      Amplasarea sediului si a punctului de lucru iar sunt foarte importanta. Daca tu vrei sa vinzi covrigi de exemplu si produse de patiserie, dar iti deschizi buticul intr-o zona putin circulata si izolata, atunci din start, afacerea este destinata esecului.

      • Este evident că aşa începe un plan de afaceri pe care îl prezinţi unui partener, unei bănci, etc. Oricui nu te cunoaşte.
        Dar pentru mine, ca întreprinzător, nu sunt necesare. Ca să ştiu cine sunt, unde locuiesc şi câţi ani am nu trebuie să mă uit în buletin, am dreptate? Ceea ce prezinţi tu este un plan de afaceri pentru uz extern.
        O afacere de vânzare covrigi şi patiserie amplasată într-o zonă puţin circulată şi izolată poate avea succes dacă, de exemplu, faci livrări la domiciliu, birouri pe distanţe scurte.

        • Din punctul meu de vedere aceste detalii ar trebui scrise indiferent de tipul planului de afacere. O sa si argumentez… 🙂
          In privinta datelor din buletin… si acestea se mai schimba.
          O firma anul acesta poate avea o serie de coduri CAEN, iar anul care vine sa le schimbe. E valabil si pentru nume 🙂
          Referitor la sediu sau punct de lucru, intreprinzatorul poate aduce imbunatatiri spatiului sau cum ai zis si tu fiind intr-o zona izolata, poate realiza un plan de marketing in care sa analizeze cat de mult renteaza livrarile la domiciliu. Si aceste detalii tot in planul de afaceri se includ.
          Iar aceste mici detalii oricum nu ocupadecat jumatate de pagina, deci nu inteleg de ce nu ar trebui incluse… 😀
          Iar daca tot vorbim despre cat de relevante sunt aceste date pentru intreprinzator, ei bine acesta e posibil sa fie asociat la mai multe societati si atunci aceste detalii sunt foarte importante!

  2. Asa este, orice afacere porneste de la o idee, idea se transforma in plan…si de aici depinde de idee si de tine, pentru ca sa poti prospera!

  3. Un plan de afaceri este absolut necesar in momentul in care vrei sa accesezi fonduri europene si pentru asta cred ca cel n-ai bine ar fi sa apelezi la o firma de consultanta. Un plan de afaceri trebuie susținut bine cu previziuni si sume pe care crezi ca le vei face in perioada următoare.

    Daca iti faci o afacere mica nu cred ca esre nevoie. Este suficient sa iei in calcul ceea ce ai nevoie pentru bunul mers al afacerii si sa ai banii necesari sa pornești afacerea

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.