Cât de important este un câine şi câtă bucurie poate aduce acesta în o familie ştim cu toţii. Un câine ne iubeşte necondiţionat, iar noi din prea multă recunoştinţă avem tendinţa de a exagera atunci când vine vorba de alimentaţie sau îngrijire. Se spune că ce e mult strică şi pe bună dreptate această zicală este adevărata, mai ales când vine vorba de hrana oferită, de toaleta câinelui sau de programul lui zilnic. Eu am un pechinez de 9 ani pe care îl iubesc enorm. La început făceam şi eu multe greşeli! Pe parcurs am învăţat cum trebuie să îl îngrijesc corect şi ce trebuie să îi cumpăr, pentru ca el să fie sănătos şi fericit.
O să le punctez pe cele mai frecvente.
Nu exagera cu alimentaţia
Încă din copilărie învăţăm că un câine mănâncă oase. O mare greşeală pentru că oasele, mai ales cele de pui consumate de câine îi pot cauza diverse afecţiuni intestinale sau chiar decesul. O primă problemă care apare în cazul consumului de oase este constipaţia. Însă oasele dacă nu sunt mestecate şi fărâmete bine, aşchiile înghiţite pot perfora câinelui stomacul sau intestinele. Din acest motiv o regulă foarte importantă când vine vorba de alimentaţie este să nu îi dai să mănânce oase.
O altă greşeală pe care posesorii unui patruped canin o fac este să îi oferă acestuia dulciuri. Cui nu îi place ciocolata? Însă cât de mult te-ar implora acei doi ochi umezi să îi dai o pătrăţică, fii cât mai ferm şi refuză! Ciocolata conţine cofeină, iar acestă substanţă este dăunătoare pentru căţei deoarece contribuie de mărirea tensiunii și stimularea sistemului nervos central și celui cardiovascular. Consumul de ciocolată poate cauza afecţiuni precum hiperactivitatea, probleme digestive, deshidratarea sau convulsii care în unele cazuri pot fi chiar fatale.
Dacă am vorbit despre ce nu are voie câinele să mănânce, haide să vorbim şi despre ce are voie şi când. La fel ca în cazul oamenilor, şi câinele trebuie să aibă un program când vine vorba de mâncare. Respectă-i cele 3 mese pe zi, nu exagera cu cantitatea de mâncare pe care i-o dai şi ai grijă ca patrupedul tău să consume multă apă, deoarece hidratarea este absolut necesară pentru orice organism, indiferent dacă vorbim de un căţel sau un om. Oferă-i doar hrană de calitate precum aceasta de aici şi ai grijă să nu sară niciodată peste micul dejun, altfel rişti să ai un căţel apatic şi lipsit de energie.
Nu exagera cu igiena
Majoritatea oamenilor tind să exagereze cu igiena corporală a câinelui făcându-i baie foarte des nu din cauza unei blăniţe murdare ci din cauza mirosului neplăcut. Este o greşeală frecventă pe care o fac posesorii de căţei de apartament. Chimia pielii unui câine este diferită de acea a omului iar dacă obişnuieşti să îl speli prea des şi fără să utilizezi produse pentru uz veterinar, animalul tău de companie riscă să îşi distrugă echilibrul de la nivelul pielii şi să sufere de diferite afecţiuni dermatologice.
Îmbăierea unui căţel se va face în funcţie de rasă, talie şi lungimea firului de păr. Dacă unii căţei pot fi spălaţi o dată pe lună, alţii au voie să aibă parte de o baie doar de 3-4 ori pe an. Întreabă medicul veterinar de câte ori îţi poţi spăla câinele astfel încât pielea şi blăniţa lui să nu fie afectate! Bineînţeles, dacă animăluţul tău s-a murdărit va trebui să îl speli chiar dacă depăşeşti numărul de spălări, pentru că mizeria poate duce la iritaţii ale pielii, eczeme sau alte probleme de sănătate.
Mare atenţie însă să nu îi intre apă în urechi atunci când il speli. Căţeii sunt foarte sensibili şi pot face otită!
Căţelul meu de exemplu nu iubeşte noroiul. Când plouă, caută să meargă pe sub streaşină pe unde e mai uscat. Însă are o deosebită plăcere să se bage pe sub maşini după pisicuţe. Nu să le facă ceva ci doar să se joace cu ele. Din păcate, dacă nu l-aş ţine în lesă, ar trebui să îl spăl zilnic!
Nu uita de programul lui legat de nevoile fiziologice
Un câine dacă este ţinut în casă îşi va crea un program pentru ieşit afară în funcţie de intervalul orar în care tu obişnuieşti să îl scoţi. Câinele este o fiinţă foarte inteligentă şi va fi foarte uşor de educat în ceea ce priveşte nevoile fiziologice.
În general, dacă programul este depăşit sau ca la orice fiinţă, nevoia fiziologică apare mai devreme, câinele va solicta singur să îl scoţi afară. Pentru a nu se crea un haos în mintea câinelui în ceea ce priveşte programul cel mai bine este să respecţi cu sfinţenie orele de plimbare. Nu uita când ieşi din casă să fii echipat măcar cu o punguliţă, pentru a aduna murdăria lăsată de el. Nu suport să văd strada murdară!
Nu îl scoate fără lesă
Chiar dacă este un câine prietenos, dresat şi foarte înţelegător, nu îl scoate niciodată fără lesă. Rişti să rămâi fără el sau să îi pui viaţa în pericol. Căţelul meu este foarte ascultător. Asta până când vede un alt căţel. În acel moment eu nu mai exist. Nu contează că este pe cealaltă parte a străzii, el trebuie să ajungă acolo. Este un câine foarte inteligent, dar când vine vorba de traversat strada, nimic nu mai contează. Din acest motiv lesa sau hamul sunt principalele modalităţi de a îi ţine în frâu pornirile care îi pot pune viaţa în pericol. Nu mi-aş ierta niciodată greşeala dacă l-aş scoate fără lesă iar el ar fi lovit de o maşină.
În plus şi legislaţia ne impune acest lucru. Şi cum sunt mulţi „binevoitori”, nu cred că doreşti să plăteşti o amendă.
Un alt aspect care mă face să mă tem să îl scot fără lesă este „mâncarea de căpătat”. Oricât de multă şi bună ar fi cea de acasă, cea furată sau câştigată e mai tentantă. Sunt multe persoane cu suflet mare care hrănesc animalele de pe stradă, dar sunt şi persoane fără scrupule care pot stropi acea mâncare cu substanţe otrăvitoare. Nu am de unde şti aşa că dacă îl ţin în lesă pot controla ca el să nu intre în contact cu acel aliment.
Nu uita însă că un câine iubeşte mişcarea, aşa că plimbă-te cu el şi eliberează-l din lesă doar în zone absolut sigure pentru el şi cei din jur!
Nu uita să îl programezi la veterinar
Vizita lui la veterinar este la fel de importantă ca vizita ta la medic. Ai grijă să îl programezi regulat la medic conform instrucţiunilor din cartea de vaccinuri dată de medicul lui. Medicul va avea grijă de sănătatea câinelui tău şi îi va face toate vaccinurile şi deparazitările necesare anual. Pentru că nu-i aşa? Un câine sănătos, înseamnă o familie sănăoasă şi fericită!
Un animalut este o adevarata comoara pentru copii nostri dar si pentru noi. Cum avem grija de sanatatea noastra si de nevoile noastre asa trebuie sa avem grila si de el.
Dacă tu spui că pechinezul este câine… , te cred pe cuvânt! Că prea spui cu foc! 🙂
Utile observaţii!
Sa stii ca nu esti singurul care ma tachineaza in privinta pechinezului! 😀
Eu il iubesc asa cum este el mic si galagios!
mare dreptate ai cu igiena. Sunt multi care cred ca, daca ii fac baie la 3 zile, ii fac un bine si nu e deloc asa. Oamenii ar trebuie sa se mai si informeze cand vor sa aiba grija de un caine asa cum trebuie.
Mai, dar rasfatat mai esti. Ai prins locul 😀 Ma bucur pentru tine ca ai o familie atat de grijulie si o mamica care stie atat de multe despre cum sa aiba grija de tine.
Te felicit ca acorzi atat de multa atentie ingrijirii catelului. Este foarte important sa nu le neglijam nevoile micilor necuvantatoare si sa incercam sa le facem traiul mai bun, avand in vedere ca locuiesc in casa cu noi, poate deveni frustrant de multe ori pentru animalute…care vor tot timpul sa alerge, sa se joace…
este un aadevarat companion de suflet 🙂 noi stam la casa sin din vara avem un pichinez. azi i-a facut sotul padoc pentru ca roade tot ce las la usa 🙂
eu nu am un catel, dar ai dreptate, chiar trebuie sa tinem cont de regulile acestea simple pentru a preveni accidente si boli!
Eu mereu am fost de ideea ca un caine vine cu mari responsabilitati!
Al meu nu suporta apa. Simte cand vreau sa ii fac baie si se ascunde pe unde apuca. Trebuie sa il man spre baie si reusesc asta doar daca il sperii cu aspiratorul pornit. Greu, foarte greu.
Nu am animale de companie , ba chiar imi era frica de caini cand eram mica , acum mi a mai trecut putin dar nu pe deplin.
Un catel e ca un copil. Trebuie sa ai mare grija de el… Si noi avem o catelusa pe care o iubim foarte mult si inevitabil tindem sa exageram cu unele lucruri. La veterinar ar trebui, insa, sa o duc mai des…
Da este imperios necesar sa ai mare mare grija de animalutul tau. Eu am o relatie special cu toate cele opt pisici ale mele si cei trei caini. E foarte important sa ii tratezi cu iubire si respect. Ei chiar intorc favorul.
Cainii sunt favoritii mei si imi doresc si eu un caine doar ca scumpul meu sot nu vrea. Ii este teama ca dragostea mea si timpul meu liber nu-mi va permite sa-l scot afara si ca toate sarcinile vor cadea pe spatele lui.
Asta este adevarul dar na … trebuie responsabilizat si sotul!
Si eu iubesc cateii si pisicile, mi se par a fi mult mai bune decat unii oamnei 😀 In privinta igiene ai dreptate.
Buna ziua,acum am gasit si eu aceasta pagina vad ca articolul este din 2016,am si eu o cetalusa pechinez exact ca cea din poza de mai sus este hiper sensibila la mancare,medicul a recomandat royal canin insa nu vrea sa il atinga ma intrebam daca acana este bun pentru ea sau ce hrana sa ii dau
Multumesc anticipat.
Mai bine bine intrebati alt medic veterinar. El e in masura sa raspunda la astfel de intrebari daca aveti catelul cu probleme.