Perdelele şi draperiile reuşesc să dea viaţă oricărei încăperi. Recunosc faptul că indiferent dacă merg într-un magazin fizic sau navighez online, am obiceiul să mă pierd pintre bucăţile de material diafane, să cobor pe un curcubeu de culori şi să mă regăsesc printre multitudinea de modele şi combinaţii minunate. În general prefer modelele de perdele şi draperii în nuanţe deschise, pastelate, dar îmi plac şi cele în stil oriental, sau modelele din noua generaţie în culori vii.
Alege cu atenţie materialul, combinaţia de culori şi modelul
Perdelele reuşesc cu brio să dea personalitate camerei şi să îi schimbe destul de mult aspectul, chiar dacă piesele de mobilier au rămas în acelaşi loc. Ai grijă ca materialul ales să cadă uşor, să fie fin şi mătăsos, dar cu o textură care să îi permită să se plieze astfel încât să arate exact cum ţi-ai dorit. În ceea ce priveşte paleta de culori, în camera ta, tu decizi cum poţi combina culorile, astfel încât din punct de vedere cromatic să fie plăcut, dar în acelaşi timp şi odihnitor. Încearcă să creezi mereu un echilibru între nuanţa aleasă pentru perdea şi restul obiectelor de mobilier şi de decor. Îndrăzneşte, pune accent pe contraste, fii creativ!
Ţine cont de orientarea şi mărimea ferestrei
Ferestrele mari, care permit ca lumina să intre din belşug în încăpere pot fi decorate cu perdele foarte deschise la culoare şi draperii din culori cât mai vii. Razele soarelui vor scoate în evidenţă şi mai mult draperiile. Pentru camerele slab luminate, umbrite de copaci sau orientate către sud sau nord, puteţi folosi o perdea uşor colorată şi o draperie deschisă la culoare. Contrastul creat va fi de efect, iar camera va părea mai luminoasă.
Ţine cont neapărat de sistemul de prindere
Sistemul de prindere este iar un criteriu foarte important în alegerea perdelelor şi draperiilor. Dacă alegi să le montezi pe o galerie, ai grijă ca aceasta să fie rezistentă şi să suporte greutatea perdelei si a draperiei. Inelele trebuiesc prinse cu atenţie la distanţe egale de aproximativ 10 cm (în funcţie de cât de mari preferi onduleurile). Asta e treaba croitorului, aşa că nu-ţi face griji. Tu spune-i doar ce să facă… Pentru acest sistem de prindere aveţi posibilitatea să utilizaţi şi nişte cârlige speciale, dar eu nu le recomand deoarece se desfac când e lumea mai dragă.
În cazul draperiilor şi perdelelor montate pe şină trebuie cusută pe fiecare la capăt, o bandă numită rejansă. De acea bandă se vor prinde nişte agrafe din plastic, special create pentru acest sistem de prindere.
Indiferent de modelul de perdea sau draperie ales, acesta poate fi adaptat cu uşurinţă oricărui sistem de prindere.
Ţine cont de lungime, înălţime şi volum
Importantă în luarea acestei decizii este configuraţia camerei.
Când vine vorba de draperii, acestea trebuie să fie cu aproximativ 3 cm mai lungi decât perdeaua. Mai ai posibilitatea să foloseşti tot peretele unde se află fereastra, dacă aceasta este încadrată la jumătate, iar distanţa dintre perete şi tocul ferestrei este mică. Ţine cont de faptul că cu cât acestea sunt prinse mai sus, cu atât camera va părea ma înaltă. Măsoară cu atenţie distanţa de la galerie până la podea sau de la şină până la podea.
Măsoară apoi lungimea. Aceasta trebuie să fie de 2,5 ori mai mare decât lungimea galeriei. Pentru un plus de volum, poţi adăuga câţiva centimetri în plus. Până la urmă, secretul unei perdele perfecte stă în rejansă, sau în felul în care aceasta este încreţită. Dacă optezi pentru inele şi galerie, măsoară cu atenţie distanţa dintre ele şi cât de dese le doreşti.
În câte bucăţi să le împarţi
Poţi opta pentru o bucată din fiecare sau pentru o perdea şi o draperie împărţită în două. Dacă ai obiceiul de a deschide foarte des geamul, atunci recomandat este să fie şi perdeaua din două bucăţi, pentru a fi mai uşor de manevrat. Astfel vei evita să o şifonezi sau să o murdăreşti.
foarte utile informatiile prezentate de tine, chiar am tinut cont de o parte din ele cand mi-am cumparat perdelele pentru acasa
Multumesc mult de apreciere!
Eu chiar ar trebui sa mai schimb draperiile. Am ales anul trecut un model pe galben demential. Ferestre mari etc.
Eu eram setata mult timp pe mov, apoi parca a inceput sa imi placa cremul. Acum am facut o obsesie pentru verdele crud… totusi culorile clasice sunt mai usor de potrivit.
Cand vad o perdea frumoasa undeva imi vine sa-mi cumpar si eu una. Imi plac mult si cu cat sunt cu model mai simplu si din materiale de calitate cu atat le doresc mai mult.
Modelele simple sunt intatdeauna speciale. Si mie imi plac. 🙂
Un articol pe gustul meu… sunt un fan inrait al perdelelor 😀
Multumesc mult. Si eu le ador!
Draperii bej similare cu imaginea ta am pus la fetita in camera pentru ca are si perdele beg cu maro, din dantela si voal.
Ai dreptate, trebuie gandit bine inainte sa cumperi ceva.