Frigiderul este un obiect indispensabil din orice gospodărie. Indiferent de anotimp, acest obiect electrocasnic ne face viaţa mai uşoară. Cel mai mult se face simţită utilitatea lui în perioada de vară, când temperaturile ridicate ne fac să considerăm frigiderul aparatul numărul 1 din locuinţă. În zilele caniculare de vară, nimic nu este mai răcoritor decât o limonadă sau o bere rece ca gheaţa, prospăt scoase de la frigider.
Când achiziţionăm un aparat frigorific nou, trebuie să ţinem cont de mai multe criterii cum ar fi:
Tipul aparatului şi volumul de stocare al hranei
Când vine vorba de tipul aparatului, majoritatea familiilor tind să îşi achiziţioneze o combină frigorifică în două uşi, deoarece este considerată mult mai practică, ocupă puţin spaţiu, iar consumul este relativ acelaşi. Acest tip de aparat este ideal pentru familiile mici, care consumă în special alimente preparate în casă şi care doresc să aibă şi un stoc de legume, fructe sau carne la congelator.
Ideale pentru pensiuni sau camere de hotel, dar şi pentru persoanele care locuiesc singure şi obişnuiesc să mânânce mai mult în oraş, frigiderele cu o singură uşă precum cele de aici sunt alegerea cea mai potrivită. Acest tip de frigider a fost odinioară cel mai răspândit şi accesibil model. În ziua de azi pot fi achiziţionate în funcţie de capacitate şi model cu preţuri care variază de la câteva sute de lei până la câteva mii. Un avantaj major îl prezintă consumul redus de energie, faptul că nu sunt foarte zgomotoase, dar şi preţul accesibil disponibil pentru frigiderele de dimensiuni obişnuite.
Persoanele care doresc să congeleze un volum mai mare de alimente, iar spaţiul din locuinţă le permite, optează să îşi achiziţioneze separat de un frigider o ladă frigorifică. Spre deosebire de congelatorul integrat în combină, lada frigorifică este mult mai spaţioasă şi permite congelarea produselor alimentare de mari dimensiuni. Spre exemplu, dacă doreşti să achiziţionezi o pulpă întreagă de la un purcel pe care să o prepari ulterior la un chef cu prietenii, atunci lada frigorifică îţi va permite să o congelezi fără să mai fii nevoit să o porţinezi pentru a intra în sertarele congelatorului.
Foarte apreciate sunt şi aparatele frigorifice cu două uşi side-by-side. Aceste aparate au avantajul că pot fi instalate în spaţii relativ înguste. Faptul că uşile sunt împărţite în două părţi (nu neapărat egale) reprezintă un avantaj. Acestea ocupă mult mai puţin spaţiu când o uşă se deschide, în plus interiorul frigiderului nu va fi afectat dacă suntem nevoiţi să ţinem uşa deschisă două minute de exemplu. Dezavantajul acestor modele este legat de faptul că în interior au mai puţin spaţiu desponibil faţă de frigiderele clasice.
Mai puţin întâlnite, dar totuşi existente pe piaţa din România sunt sertarele frigorifice încorporate. Acestea pot fi găsite în special în marile restaurante sau la persoanele care au dorit să îşi utilize bucătăria într-un stil ceva mai neobişnuit. Preţurile sunt pe măsura ideii ingenioase, adică foarte mari.
Sistemul de răcire şi dezgheţare
Frigiderele existente pe piaţă în prezent au două tipuri de răcire: no frost şi cele convenţionale cu gheaţă. Ambele sisteme de răcire vin la pachet cu diverse avantaje şi dezavantaje. Cele mai bine vândute rămân în continuare cele convenţionale deoarece nu usucă alimentele şi nici nu sunt foarte zgomotoase. În schimb au consum puţin mai mare decât cele no frost, dar un preţ mult mai mic.
Când vine vorba de dezgheţare cele mai eficiente sunt sistemele no-frost (nu necesită dezgheţare) sau cele cu dezgheţare automată. Majoritatea frigiderelor din ziua de azi au acest sistem automat. În cazul combinelor frigorifice, lucrurile nu stau la fel în ceea ce priveşte compartimentul de congelare. Aceste aparate trebuiesc dezgheţate manual. Adică se scoate aparatul din priză, se goleşte şi se aşteaptă să se dezgheţe. Apoi se curăţă şi se pune din nou în funcţiune. Acest procedeu va mări durata de viaţă a aparatului, va fi mult mai eficient şi va consuma mai puţină energie electrică.
Clasa de eficienţă electrică
Consumul de energie electrică este un criteriu foarte important în alegerea unui frigider. Toate aparatele frigorifice sunt notate în funcţie de consum pe o scală de la A la G. Cele mai eficiente aparate frigorifice sunt cele din clasa A, A+ sau A++. Acestea au un consum redus de energie ceea ce înseamnă costuri lunare mult mai mici pe factura de electricitate. Astfel de frigidere cu un consum redus puteţi găsi pe acest site!
Compresorul
În cazul frigiderelor există un singur compresor care asigură răcirea în tot frigiderul. Acesta este responsabil de circulaţia freonului în întreg aparatul. În cazul combinelor frigorifice cele mai eficiente sunt aparatele cu două compresoare. Astfel nu va trebui să scoţi din priză întreg aparatul dacă doreşti să îl dezgheţi, sau nu va trebui sa ai un consum inutil de energie în cazul în care foloseşti doar frigiderul. Cele mai accesibile sunt însă combinele frigorifice cu un singur compresor.
Alte dotări
- Sistem de protecţie antibacteriană
- Rafturi în interior ajustabile
- Spaţiu de depozitare a sticlelor suficient de mare
- Uşi reversibile şi cu un unghi de deschidere extins
Eu în momentul de faţă am un frigider Arctic clasa A+ care de 10 ani nu mi-a făcut probleme. Am respectat instrucţiunile din manual şi se pare că rezultatele se văd chiar şi în ziua de azi, după atâţia ani!
.
La mine frigiderul si congelatorul fruntioneaza non-stop. Sunt aparate la care nu as putea renunta.
Desi am un frigider de acum vreo 4-5 ani se pare ca acesta da semne de oboseala. Sincera sa fiu nici nu stiu ce sa aleg. M-am tot uitat prin magazine dar nu ma pot hotara
Mi.ai adus aminte ca trebuie sa dezghet si eu frigiderul… Am o combina gorenje de vreo 2ani si n.am avut belele cu ea pana acum
Foarte util articolul! Noi ne-am luat o combina frigorifica, dar parca tot nu-i suficient pentru 4 persoane.
Si eu sunt pe cale sa-mi achizitonez un frigider nou si voi tine seama de sfaturile pe care le-ai expus aici. Multumim.
Articolul tau a venit la fix pentru ca acum vreau sa-mi cumpar un nou frigider, al meu fiind demult depasit de situatie. Am deja in minte un model Arctic si o sa tin cont de sfaturile tale.
Un articol foarte bun, mai ales pentru persoanele care sunt interesate in vederea achizitionarii unui nou frigider!
Informatii extrem de utile, tocmai voiam sa-mi iau frigider!Acum stiu ce voi alege!
M-ai prins la fix cu articolul acesta
Jur ca toamna aceasta ma da gata: am schimbat hidroforul, am schimbat masina de spalat
Am probleme cu masina mea si e greu cu transportul
Si ca sa fie totul gata: frigiderul face probleme!
foarte documentat si la obiect. util, multumesc
Am de vreo 7 ani frigiderul si sper sa ma mai tina. La nevoie stiu unde sa gasesc sfaturi pentru a cumpara unul nou 😉
am un frigider destul de bun dar mama tine toate prostiile in el si nu prea aveam loc. Imi pare rau ca nu m-am gandit la timp sa iau unul side-by-side si scapam de probleme.
Ai punctat foarte bine criteriile principale in alegerea unui aparat frigorific. Un articol foarte bun.
Eu nu ma prea pricep la frigidere dar stiu ca noi avem unul de arctic si e foarte bun.
Pot zice ca am un frigider performant. Il am de aproape 4 ani