Ceasul este un accesoriu foarte important, indiferent dacă este purtat pentru utilitatea sa sau pur și simplu pentru un aspect deosebit al mâinii. Atât femeile, cât și bărbații iubesc ceasurile. Aceste accesorii sunt preferate în special de domni. Să fie oare datorită faptului că bărbații în general sunt mult mai punctuali decât femeile? Bine, asta nu este o regulă. Dar din observațiile mele, am constatat că domnii sunt cei care obișnuiesc să poarte foarte des un astfel de accesoriu.
Ceasul poate fi transformat cu ușurință într-un cadou ideal. Dacă majoritatea femeilor preferă să primească pe lângă flori diverse bijuterii, haine sau parfumuri, bărbații sunt mult mai puțin pretențioși. Aceștia pot fi ușor surpinși cu un ceas de calitate superioară, indiferent dacă este un model elegant, casual sau sport precum cele de aici. Produsele disponibile nu sunt destinate numai bărbaţilor ci şi femeilor rafinate sau care adoră să ducă o viaţă activă.
Ceasul trebuie să se potrivească perfect cu personalitatea persoanei care îl poartă. De aceea trebuie analizată cu atenție oferta înainte de a achiziționa un astfel de accesoriu. Mai întâi, stabilești bugetul. Apoi, trebuie să ții cont de următoarele criterii:
Mecanismul ceasului
Ceasurile pot fi împărțite în mai multe categorii:
- Ceasurile mecanice sunt primele ceasuri de mână care au ieșit pe piață. Probabil și tu ai văzut la părinți sau bunici un astfel de obiect. Bunicul meu avea un astfel de ceas mecanic pe care îl întorcea cu ajutorul cheiței în fiecare dimineață după ce se trezea. Apoi îl prindea meticulos la mână prin intermediul curelei de piele. Acest tip de ceas este format dintr-un întreg sistem de rotițe dințate, șurubele, pinioane, arcuri și alte elemente minuscule. Pentru o bună funcționare, trebuie rotit zilnic de cheița prezentă de obicei pe partea laterală a ceasului.
- Ceasuri automatice: aceste tipuri de ceasuri se aseamănă cu cele mecanice, doar că nu mai necesită să fie întoarse manual. Acestea au încorporat un sistem care antrenează fiecare piesă în parte prin simpla mișcare a mâinii.
- Ceasuri quartz şi digitale: sunt acele ceasuri care funcționează cu ajutorul unei baterii sau prin intermediul energiei solare. Sunt ceva mai ieftine decât celelalte tipuri de ceasuri. Când vine vorba de afișaj, se poate opta pentru un ceas cu afișaj clasic, sau unul digital preferat în special de sportivi.
- Ceasuri cronograf – sunt dispozitive capabile ca pe lângă ora exactă să funcționeze și un cronometru simultan. Aceste ceasuri au fost special create pentru persoanele care prestează o activitate în care precizia este cheia succesului. Sunt folosite în special de persoane care lucrează în domenii precum: sportul de performanță, domeniul militar, aviației. Acest tip de ceas are avantajul că poate fi rapid resetat automat, fără a reporni întreg sistemul.
- Smartwach – cu un număr impresionant de funcții pe lângă cea de bază amintim: posibilitatea de a primi apeluri, posibilitatea de a sincroniza dispozitivul cu telefonul pentru a primi diverse notificări, posibilitatea de a asculta muzică, sistem GPS încorporat, monitorizare a mișcărilor etc
Tipul de afişaj şi design-ul
Afișajul poate fi analogic, digital sau hibrid.
Din punct de vedere al aspectului poți opta pentru un ceas cu o carcasă rotundă, ovală, pătrată, dreptunghiulară, sau chiar într-o formă inedită. Când vine vorba de latura cromatică, cele mai întâlnite ceasuri sunt cele cu o carcasă neagră, sau din metalul din care este realizată și brățara. Dar la modă sunt și ceasurile cu o carcasă viu colorată, ideale pentru zilele însorite de vară sau o ținută casual.
Funcţiile suplimentare
În ultimii ani, tehnologia a evoluat și o dată cu ea și producătorii de ceasuri au scos fel de fel de modele cu funcții suplimentare.
Când cumperi un ceas trebuie să ții cont neapărat de funcțiile suplimentare. Acest criteriu este foarte important, mai ales dacă pretențiile sunt pe măsura prețului. Importante sunt și activitățile zilnice ale persoanei care îl poartă. Dacă dorești un ceas care să indice doar ora, minutul și secunda, adunci rămâne să cumperi un ceas clasic, obișnuit. Dacă dorești ca ceasul să indice pe lângă fincția de bază și data, calendarul, cronometru, busola , să fie rezistent la apă, să fie dotat cu alarmă, sistem GPS sau alte funcții suplimentare care te vor ajuta să îți desfășori mai ușor activitățile zilnice, atunci cu siguranță oferta trebuie studiată în amănunt pentru a achiziționa un produs care să îți satisfacă total toate cerințele legate te utilitatea lui. În acest caz, cel mai potrivit este un smartwach!
Materialul din care este confecţionat
Un alt aspect foarte important ține de materialul din care este confecționată carcasa. Acesta reprezintă un factor de decizie în privința prețului. Cele mai întâlnite sunt ceasurile cu o carcasă din oțel inoxidabil. Acestea sunt mai accesibile și oferă cel mai bun raport calitate-preț. Alte materiale utilizate la confecționarea carcaselor sunt titanul și ceramica. Acestea sunt mult mai ușoare și rezistente la zgârieturi sau lovituri. Ceasurile de lux și extrem de scumpe, au o carcasă confecționată din aur sau platină. Dacă am vorbit de cele mai scumpe carcase, nu pot ignora şi cele mai ieftine. Acestea sunt confecţionate din plastic, dar nu garantează calitate superioară!
Cadranul poate fi realizat din carbon, alamă, oţel, foiţă de argint, bronz, plastic sau alte materiale. Indicatoarele şi indecşii orari sunt confecţionaţi din materiale precum nichel, argint, aur sau diverse cristale.
Geamul poate fi confecţionat din plastic, cristal, safir, sticlă minerală.
Materialul din care este fabricat un ceas reprezintă un factor de decizie în ceea ce priveşte prețul.
Sistemul de prindere și cureaua
Sistemul de prindere este un criteriu care ține mai mult de simțul estetic, dar și de confort. Poți opta pentru o brățară clasică din metal, sau poți opta pentru o brățară gen curea din piele, cauciuc sau material textil. La modă sunt și modelele din materiale combinate, așa că ai de unde alege.
Sistemul de prindere poate fi în cazul brățărilor din metal un clips sau în cazul curelelor cu gaică. Există și ceasuri fără sistem de prindere, dar sunt mai greu de adaptat la orice tip de mână.
Brățara trebuie să se potrivească cu tipul de cadran, dar și cu ținuta la care este purtat ceasul. Dacă dorești să ieși în evidență, cel mai indicat este să optezi pentru un ceas cu brățară ușor detașabilă. Astfel poți adapta brățara în funcție de ocazie sau poți asorta brățara cu ținuta!
De cand cu telefoanele mobile, am renuntat la ceas. Prefer sa port ceas pe post de bijuterie
Si eu la fel – dar asta inainte, cand aveam telefoane clasice cu tastatura. De cand cu smartphone-ul, prefer totusi ceasul la mana pentru a vedea cat este ora. E destul de incomod sa scot ditamai „placa” atunci cand sunt afara. Si da, pentru mine personal rolul principal al ceasului este de a infrumuseta incheietura mainii – deci il port ca pe o bijuterie! 😉
Nici nu mai stiu cum arata un ceas.. imi placea sa port, dar de cand stau cu telefonul in mana…adio ceas
Eu am smartwatch și e super mișto. Însă tendința e mereu să mă uit la telefon. :))
De aia e bine sa ai o colectie de ceasuri si nu mai ai batai de cap. :))
Nu ma despart de ceasul meu, nu tin cont de nimic cand il cumpar, o fac pur si simplu dupa model , totusi tare as vrea unu rezistent la apa
Am o cutie de ceasuri, dar nu port niciunul. Mi-ar trebui unul rezistent la apa, nu stiu de cate ori am spalat vase sau am intrat cu ceasul sub dus, fara sa-mi dau seama!
nu e usor sa alegi un ceas bun dar, daca te informezi in prealabil si stii la ce sa fii atent si ce intrebari sa pui, nu ai cum sa dai gres.
Imi pare rau dar nu pot purta ceas.
pentru cei care iubesc aceste gadgeturi este bine sa fie informati cum si ce ceasuri sa isi aleaga!
Imi plac ceasurile,port,interesant articol,acu depinde de gustul fiecaruia daca-i place sa poarte,depinde de model.