În cazul în care aveţi nevoie de curent electric într-o zonă în care acesta nu este prezent, un generator reprezintă soluţia salvatoare. Am devenit fără să vrem dependenţi de noile tehnologii şi indiferent de situaţie, energia electrică este indispensabilă. Datorită acestor generatoare, lipsa curentului electric nu mai este o problemă indiferent de locul în care ne aflăm. Până la urmă ce ne-am face fără curent electric?
Unde putem folosi un generator?
În primul rând când mergem cu albinuţele în pastoral, un generetor este absolut necesar. Sau atunci când ne dorim o excursie „altfel” şi optăm pentru a merge împreună cu familia şi prietenii în camping. Un astfel de echipament este indispensabil mai ales dacă aveţi o cabană sau o casă de vacanţă într-un loc în care posibilitatea de a vă alimenta la reţea este inexistentă.
Dacă luaţi decizia să vă achiziţionaţi un generator electric trebuie să ţineţi cont de următoarele criterii:
1. Obiectivul pentru care îl cumpăraţi.
Când începeţi să studiaţi ofertele pentru achiziţionarea unui generator de curent electric, trebuie să ţineţi cont în primul rând de scopul acestuia. Astfel pentru o casă de vacanţă, recomandat este un generator diesel cu o putere mai mare şi un cost redus de consum.
2. Tensiunea şi puterea generată
În procesul de selecţie trebuie să ţineţi cont şi de tensiunea furnizată. Pentru a adapta generatorul la tensiunea cerută de consumatori, aveţi de ales între un generator electric monofazat sau unul trifazat.
Puterea generatorului de curent este determinată de consumatorii ce urmează a fi alimentaţi. Aceştia sunt consumatorii inductivi şi consumatorii rezistivi.
Consumatorii inductivi sunt cei care la pornire consumă mai mult decât în regim normal de funcţionare, spre exemplu: frigiderul, maşina de spălat, aparatele de AC, aparatele de sudură, hidroforul, pompa de apă, bormaşina etc Consumatorii rezistivi, au un consum constant. Aceştia nu consumă mai mult în momentul pornirii decât în regim de funcţionare, spre exemplu: becurile, televizoarele, aparatele radio, laptop, calorifere electrice, plite electrice etc.
3. Carburantul folosit
La fel ca în cazul automobilelor, generatoarele de curent electric sunt disponibile cu motoare pe benzină sau pe motorină, fiecare cu avantajele şi dezavantajele specifice. Decizia tipului de carburant o luaţi numai după ce stabiliţi care este destinaţia aparatului şi câte ore de funcţionare va avea zilnic.
4. Capacitatea rezervorului
Capacitatea rezervorului este foarte importantă. În cazul în care grupul este folosit zilnic o perioadă îndelungată, în mod automat rezervorul trebuie să fie suficient de mare cât să asigure o bună funcţionare fără întrerupere.
5. Calitatea curentului de care aveţi nevoie
Marea majoritate a generatoarelor vin echipate cu regulator electronic de turaţie. Datorită acestuia, nu mai aveţi nevoie de stabilizator de tensiune, regulatorul garantând furnizarea unui curent de calitate. În cazul în care grupul are regulator mecanic, aparatura electronică trebuie protejată de un stabilizator de tensiune.
6. Amplasarea şi carcasa generatorului
Amplasamentul este un factor foarte important atunci când vă achiziţionaţi un astfel de produs. Acesta trebuie aşezat într-o incintă bine ventilată, cât mai aproape de tabloul general de alimentare. Trebuie să ţineţi cont de evacuarea noxelor prin poziţionarea corectă a eşapamentului şi să vă asiguraţi de fluxul corect de aer şi de faptul că motorul este foarte zgomotos în timpul funcţionării.
Un alt element important în decizia achiziţionării unui generator este carcasa. Aceasta reprezintă un cost suplimentar, dar permite amplasarea generatorului în exterior. În acest caz trebuie să ţineţi cont de faptul că va trebui să porniţi periodic motorul în sezonul rece pentru o mai bună automatizare.
7. Regimul de lucru
Regimul de lucru este un factor foarte important îl alegerea unui generator electric. În cazul în care acesta va funcţiona mai puţin de 8 ore pe zi se recomandă un generator pe benzină. Dacă acesta va funcţiona mai mult de 10 ore pe zi atunci este indicat un motor pe motorină, deoarece acesta are un consum mai redus. Singurul inconvenient este că un generator pe motorină presupune un cost mult mai mare, iar amortizarea acestuia se face doar printr-un regim intens de funcţionare.
8. Sistemul de pornire
Sistemul de pornire este şi el foarte important, mai ales în determinarea preţului. Puteţi opta pentru pornire pe sfoară la fel ca la bărcile cu motor, drujbe, motocoase. Acest sistem presupune un cost mai mic de achiziţie. Alte sisteme de pornire ar fi la cheie la fel ca la maşini sau sistem de pornire automată pentru utilizatorii casnici.
9. Automatizarea
Când cumpăraţi un generator puteţi opta pentru un grup pre-echipat cu automatizare. Datorită acestui echipament, puteţi sesiza lipsa sau prezenţa curentului şi comanda pornirea sau oprirea grupului. Este recomandat în cazul în care alimentarea cu energie electrică este întreruptă, iar anumite echipamente necesită alimentare continuă cu energie (spre exemplu frigiderul).
10. Utilizarea unui UPS
Pentru a evita întreruperile de curent şi disconfortul creat de acestea în timpul utilizării unui computer, puteţi utiliza un UPS care asigură o funcţionare neîntreruptă a echipamentelor electronice. Trebuie să ţineţi cont totuşi de faptul că puterea unui UPS nu trebuie să fie mai mare de 70% din puterea pe care o furnizează grupul.
multumim pentru sfaturi
Un articol foarte util, imi surade iedeea de a cumpara un generator.
Niste sfaturi foarte utile! Multumim
Multumim de sfaturi.
Ne-ar prinde bine un generator…niciodata nu stii cand ai nevoie de el.
Multumim pentru articol si pentru sfaturi
multii vecinii de ai mei au astfel de generatoare…nu le folosesc acasa ci la diferite ocazii sunt multumiti de ele
Un ghid foarte util si un aparat foarte util. E bine sa fie acolo
wow…cate informatii utile! Multumesc!
wow…cate informatii utile! Multumesc!
Foarte documentat articolul
Multumim pentru sfaturi!
Un articol foarte interesant!
Foarte interesant articolul!
Bun articolul! Atat cat trebuie de detaliat si pe intelesul tuturor.
Interesant articolul tau !
Multumim de info . Foarte utile
Cand stai la casa e bun un generator de curent, dar la bloc?
[…] De ce trebuie să ţii cont atunci când achiziţionezi un generator de curent electric. […]