Cum faci diferenta intre mierea contrafacuta si cea naturala?

1

 Aveti grija de unde cumparati mierea! Rezultate analiza miere vanduta in supermarket-urile din Romania este de fapt miere de rapita la care se adauga glucoza industriala, zahar invertit sau alti aditivi.

Cand ne-am apucat de apicultura, am avut parte de un moment oarecum trist venit din partea unei persoane apropiate. Ne-a spus clar ca nu ar da 20 de lei pe un borcan de poliflora deoarece: “in Kaufland e mai ieftin”. Da! In Kaufland era mai ieftin un borcan de miere “de salcam” de la nu stiu ce producator care costa 17 lei kg! Chiar m-a amuzat pretul, dar “vanzatorii de iluzii” macar au avut bunul simt sa nu vanda miere contrafacuta la pret de miere naturala. Asta se intampla in 2014…
De cateva zile fotografia de mai jos a devenit viral! In aceasta fotografie puteti observa rezultatele analizelor efectuate de catre laboratorul ICDA – Bucuresti asupra celor mai cumparate branduri de miere de salcam din supermarket-urile Selgros si Kaufland. Atentie insa, imaginea care circula este din 2010/2011! Nu vreau sa dezinformez si nici sa denigrez un anumit brand! Vreau doar sa trag un semnal de alarma asupra consumatorului! Sa speram ca cei vizati si-au schimbat modul de gandire!
Problema este ca astfel de practici intalnite in Romania au existat si inca exista. Ele
afecteaza grav si micii producatori care cu eforturi incearca sa supravietuiasca pe o piata din ce in ce mai aglomerata de produse contrafacute care nu vin numai din import (China, Bulgaria) ci chiar de la cei care ar trebui cu mandrie sa se laude cu produse autohtone autentice. Este o mare rusine pentru apicultorii romani, iar cei cu adevarat cinstiti vor mai primi o palma de la comparator. Una dureroasa sub forma: “oare mierea ta chiar e autentica???” Eu una consider ca cine vrea sa cumpere este liber sa cumpere, iar cine nu, poate merge in alta parte, dar deranjant este ca sa se puna la indoiala cinstea si munca unui om dedicat din cauza unor hoti!
Din pacate, mierea este un produs foarte usor de falsificat iar cea mai uzuala tehnica este cea a amestecului de produse apicole. Cu alte cuvinte pe borcan scrie “miere de
salcam” desi in interior se afla un amestec de miere de salcam cu miere poliflora, de tei etc.  Este ca si cum doriti sa cumparati mere golden si primiti ionatan. Aici lucrurile nu stau chiar atat de grav desi poate ca platiti un pret mai mare pentru un produs mai ieftin…
Mai grav este atunci cand aceasta miere este amestecata sau inlocuita total cu adaos de zahar invertit, sirop de porumb sau melasa, adaos de zaharina, caramel sau aspartam, amestec de amidon, gelatina si adaos de conservanti.
Problema cea mai mare este ca aceste produse contrafacute ne pun in pericol grav viata tuturor. Cei mai afectati sunt copii si persoanele diabetice!

Cum faci diferenta intre mierea contrafacuta si cea naturala?

Pentru un simplu comparator este destul de greu, dar totusi sunt mici indicii care ne ajuta sa punem la indoiala autenticitatea mierii chiar si fara analize de laborator.
Inainte de a cumpara produsul trebuie sa fiti atenti la anumite aspecte precum culoarea, densitatea si gradul de cristalizare!
Mierea de albine naturala dupa un anumit timp se cristalizeaza. Mierea de salcam si cea de mana cristalizeaza foarte greu, dupa aproximativ un an. Cea mai repede se cristalizeaza mierea de rapita. Chiar daca multi consumatori o ocolesc, tin sa precizez ca aceasta este un bun stimulant energetic, are diverse proprietati benefice pentru organism.
Un alt indiciu de care trebuie sa tineti cont este felul in care aceste cristale se formeaza. Daca acele cristale sunt neuniforme, de marimi diferite, atunci tot ce e posibil ca mierea naturala sa fi fost amestecata cu sirop de zahar invertit sau glucoza industriala.
Inainte de a cumpara un borcan de miere, ii puteti verifica densitatea. Nu trebuie decat sa rasturnati borcanul si sa observati felul in care bula de aer se ridica. Daca miscarea este lenta atunci mierea este naturala. Dar chiar si asa va puteti insela.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este culoarea mierii. Aici doar un apicultor cu experienta isi poate da seama usor despre ce fel de produs este vorba. Mierea are o culoare specifica in functie de tipul ei. De exemplu, cea de salcam trebuie sa fie aproape incolora. Daca nu este asa inseamna ca albinele nu au cules doar salcam in acea perioada, sau si mai grav, mierea a fost contrafacuta. In schimb mierea de mana este inchisa la culoare.
Dupa ce
achizitionati mierea si doriti sa verificati daca aceasta este naturala, puteti apela la cateva metode neconventionale.
– amestecati mierea in apa rece. Mierea naturala are densitatea de 1,4 ori mai mare decat apa si nu se dizolva imediat. Mierea ar trebui sa cada pe fundul paharului si sa nu se imprastie rapid in apa. Cea contrafacuta are o densitate mai mica si se dizolva mai repede.
– daca mierea este fluida introduceti o lingura in borcan, apoi ridicati-o si lasati sa curga mierea. Daca aceasta curge continuu, fara sa se desprinda in picaturi, atunci cel mai probabil mierea este naturala.
– daca mierea este usor cristalizata, tineti o lingurita in care aveti putina miere deasupra unei surse de foc. Daca aceasta se topeste inseamna ca este naturala, iar daca va incepe sa sfaraie posibil sa aveti miere contrafacuta.
– puneti o picatura de miere pe un servetel alb de bucatarie. Mierea naturala nu pateaza si nici nu se imprastie rapid, in schimb cea contrafacuta da. Puteti incerca si cu o
sugativa sau cu hartia de la filtrul de la cafea. Daca mierea este naturala nu va fi absorbita de aceasta.
– puneti miere intr-o lingurita si amestecati cu un creion chimic. Daca mierea se coloreaza rapid, posibil ca aceasta sa nu fie 100% naturala.
– cel mai sigur dar mai greu de accesat este testul efectuat la un laborator. Din pacate este greu si costisitor pentru un simplu comparator sa apeleze la un laborator de analize, asa ca cel mai bine ar fi sa cumpere miere doar de la surse de  incredere si sa fie atenti la indiciile enumerate mai sus.
– etichetarea si pretul in ziua de azi nu mai sunt relevante asa ca nu le consider indicii prea importante…
In final va doresc toate cele bune si aveti grija ce si de unde cumparati! Sanatatea
voastra este cea mai importanta. Mai jos urmariti un reportaj efectuat de PROTV in anul 2011!

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.