Costume populare româneşti

7

 

Dacă în trecut ia era doar un obiect vestimentar cusut cu mare măiestrie de fete pentru a se mândri cu minunatele lor opere de artă la hora din sat sau cu ocazia sărbătorilor, astăzi ia a devenit cu siguranţă un must-have!

De mult timp mi-am dorit o ie. Am căutat diverse schiţe pe internet şi am găsit o multitudine de modele una ca alta mai frumoasă. Acesta a fost principalul motiv care m-a determinat să întârzii în achiziţionarea unei asemenea minunăţii. De multe ori mă gândesc să-mi cos singură ia. Ştiu să cos, dar din păcate timpul nu prea îmi permite şi nici răbdare nu am prea multă. De aceea mă înclin în faţa acestor artişti populari, care cu multă măiestrie şi răbdare scot din mâinile lor adevărate opere de artă.

Ia a devenit în ultimul timp o sursă de inspiraţie chiar şi pentru marile case de modă. Din păcate aceştia au cam uitat să menţioneze sursa şi au început să producă articole vestimentare vândute cu mii de euro. Abia după ce au primit nenumărate sesizări de la internauţi au considerat că e timpul să menţioneze care este sursa de inspiraţie. Ia românească ar trebui să devină marcă înregistrată pentru ţara noastră, deoarece ne reprezintă ca naţie. Este un brand românesc nevalorificat la adevărata lui valoare la noi în ţară, de care străinii au ales să profite din plin.

Din punctul meu de vedere, nu cred că ar trebui să existe român care să nu deţină în garderoba cel puţin un obiect vestimentar popular.

Eu aş purta cu mândrie o ie, deoarece mă reprezintă ca româncă. Le încurajez astfel pe toate fetele să o facă şi să ducem mai departe tradiţiile acestei ţări greu încercate. Să le arătăm tuturor care ne este adevărata valoare şi să fim mândri de originile noastre!

Ziua Internaţională a iei o sărbătorim în data de 24 iunie, atunci când Biserca Creştină Ortodoxă sărbătoreşte Naşterea Lui Ioan Botezătorul. Sărbătoarea mai este numită popular şi Sânziene sau Drăgaica!

O să vă prezint câteva modele care mi-au plăcut în mod deosebit! E minunat ce poate ieşi din mâna acestor meşteri populari.

Va recomand cu drag ia romaneasca si va incurajez sa purtati cu mandrie aceasta opera de arta vestimentară oriunde!

7 COMENTARII

    • Din pacate acesta e adevarul. Este foarte mult de munca la o ie, iar pretul e pe masura… ceva mai mare decat una cusuta de o masinarie. Eu una ii sustin pe adevaratii mesteri populari. Ii respect foarte mult pentru munca lor si pentru ca promoveaza traditiile populare romanesti. Acestia le dau clasa asa zisilor designeri care cer pe o carpa sute de euro. Ce e interesant… am vazut ii confectionate in Grecia si in Turcia asemanatoare cu ale noastre, chiar foarte frumoase. Puteai sa juri ca sunt romanesti…

  1. Si eu mai detin cateva costume nationale de la bunica si sunt foarte frumoase si s-au pastrat foarte bine. Cred ca au aproape 100 de ani. De apreciat faptul ca s-a inceput promovarea iei.

    • WOW, acelea sunt comori ce merita toata grija. Si eu mi-as fi dorit o iei veche de multi ani. Ale mele sunt proaspat confectionate si cusute cu maiestrie de mesterii populari. Ma bucur enorm ca traditia nu se pierde, ca avem mesteri priceputi si ca romanii apreciaya valoarea iei!

  2. Sunt superbe iile din pozele tale. Oare cine se plange de pretul mare al iilor lucrate manual isi pune intrebarea cate ore a lucrat o femeie ca sa-i iasa din maine o asemenea capodopera?

  3. Am reusit sa confisc de la bunica 2 fuste din catifea, brodate manual (au peste 150 de ani). As fi vrut si o ie dar cand i-am cerut-o bunicii mi-a spus cu zambetul pe buze ca i-a dat foc pt ca nu avea ce sa faca cu ea :(((

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.