Holi Festival este un eveniment plin de culoare care nu ţine cont de bariere de vârstă, gen şi statut social.
Program oraşe participante:
Cluj-Napoca – 24.05.2013
Timişoara – 07.06.2013
Sibiu – 14.06.2013
Craiova – 21.06.2013
Braşov – 05.07.2013
Iaşi – 19.07.2013
Chişinău – 26.07.2013
Constanţa – 09.08.2013
Bucureşti – 23.08.2013
Oraşe în planificare:
Reşiţa
Baia Mare
Costineşti
Piteşti
Galaţi
Oradea
Holi este un festival de primavară originar din India simbolizand victoria mistică a binelui împotriva răului şi se petrece în ultima zi cu lună plina (Purnima) a lunii Phalguna în februarie sau martie. Este unul dintre cele mai vechi estivaluri din India şi cu siguranţă este cel mai plin de culoare. În această zi nu există bariere de vârstă, gen şi statut social.
Ritualuri de Holi la hinduşi:
Prima atestare documentară a sărbătorii de Holi se găsește în drama sanscrită din secolul al VII-lea, Există ritualuri perene legate de Holi: primul este mânjirea reciprocă cu pulbere colorată, aruncarea de apă parfumată și colorată din pichkari (vase în formă de seringi mari sau pistoale cu apă). Deși festivalul începe cu multe zile înainte, cu „Holi Milan”, serate muzicale, unde se cântă cântece legate de festival și de povestea de dragoste a lui Radha Krishna; se cântă și un tip special de cântece populare, denumite Hori. Unele clasice cum ar fi Aaj biraj mein Holi re rasiya sunt tradiționale de multe generații. Pregătirea hranei începe și ea cu multe zile în avans, și se prepară gujia, papadum, kanji și diverse feluri de gustări inclusiv malpua, mathri, puran poli, și dahi badas, servite oaspeților la Holi. Principalul punct de atracție al festivalului este arderea rugului sfânt, Holika. Tradițional, rugul din ziua de Holi marchează uciderea demonei Holika.
Foto: Pagina de Facebook, Holi Tour Romania 2014
“Ideea de a-l aduce în Europa şi în toată lumea le-a venit unor nemţi petrecăreţi care au fost în concediu în India şi apoi au comercializat conceptul, au introdus muzica electronică, house şi au transformat ideea într-un mod de distracţie. Acest model s-a întins în toată lumea. Germanii dau licenţele mai departe în alte ţări. Noi am obţinut o aprobare de la Bruxelles să folosim acele prafuri care fac deliciul festivalului. Aceste prafuri au coloranţi naturali şi cosmetici. Nu strică tenul atunci când intră în contact cu pielea. Noi în Germania deţinem monopolul pentru aceste prafuri.
În România, vom preciza ca oamenii care prezintă diverse alergii să poarte o mască, sau ochelari de protecţie”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Virgil Ştefan, organizatorul Holi Tour Romania 2014. Potrivit acestuia, media de vârstă a participanţilor la festival ar fi de 18-40 de ani. Bugetul festivalului pentru fiecare oraş se situează undeva la suma de 25.000 de euro, suma care include doar aducerea artiştilor care vor întreţine atmosfera.
“Noi colorăm România”
O caracteristică a festivalului o reprezintă culorile vibrante care oferă evenimentului un plus de magie şi veselie. “Sunt pliculeţe la 80 de grame pe care participanţii le vor primi odată cu biletul. Apoi vor avea posibilitatea să cumpere de acolo alte plicuri. Festivalul va dura de la ora 12.00 până la ora 24.00. La ora 14.00 va începe numărătoarea inversă pentru dezlănţuirea distracţiei. La acest festival nu este în prim-plan muzica, ci satisfacţia de moment, când toate acele prafuri colorate vor fi aruncate în aer. Efectul este de piele de găină să vezi mii de oameni printre acele prafuri colorate. Acesta este scopul: să dansezi timp de zece ore colorat, fără a ţine cont de statut social, dacă eşti bogat sau sărac, urât sau frumos, negru sau alb. În zece ore suntem toţi la fel. În România vrem să demonstrăm că fiecare poate să fie liber”, a mai spus Virgil Ştefan. Originar din Oraviţa, Virgil Ştefan a plecat din România în 1987 şi de organizare de evenimente se ocupă în Germania de aproximativ 20 de ani.
În cadrul festivalului participanţii ascultă muzică, pot mânca, pot bea şi se pot distra timp de o zi în cele mai diverse moduri. Muzica va fi asigurată de DJ locali şi internaţionali, ce se vor dezlănţui pe scena muzicii electronice. “Ne aşteptăm undeva la o medie de 10.000 de oameni pe oraş, pentru că există un line-up foarte bine pregătit. În România contează foarte mult artiştii. Am ales să mergem în mai multe oraşe în funcţie de populaţie, de deschiderea faţă de acest gen de distracţie. Am făcut un studiu de piaţă pentru asta. Ne aşteptăm să crească credibilitate cu fiecare festival şi sperăm să pornim cu dreptul la Cluj”, a spus Lucian Bica, unul dintre organizatorii Holi Festival.
Organizatorii promit nume de top din România şi din străinătate, printre care: Dj Rosario Internullo, Dj Eftimie, Dj Optick şi Dj Andi, Dj Moguai, Stefan Biniak etc.
Biletele vor putea fi achiziţionate
începând cu jumătatea lunii martie, la preţul de 70 de lei.
începând cu jumătatea lunii martie, la preţul de 70 de lei.
“Este un eveniment fresh, colorat, nou şi interesul nostru este ca oamenii să se simtă egali. Când toată lumea este mâzgălită nu mai există diferenţe”, Lucian Bica, organizator Holi Festival.
Surse:
Transilvania reporter
http://ro.wikipedia.org/wiki/Holi