Cum ar fi fara ferestre?

0

 

Cum ar arata si cum m-as simti intr-o casa fara ferestre? WOW! Chiar nu m-am gandit pana acum la asa ceva.
Intrebarea vine din partea Gealan Romania, producator de profile din PVC pentru usi si ferestre cu geam termoizolator. Gealan a lansat o provocare pentru  Arhiblog si Bazavan sa-si acopere ferestrele timp de o saptamana si sa traiasca intr-o “casa oarba”. Eu nu stiu daca as putea face fata. Consider ca aceasta provocare este un adevarat act de curaj, de aceea ii sustin in campania organizata de Blogal Initiative!
Nu consider ca ar fi un spatiu prea prietenos.  “Casa oarba” nu ar fi cu siguranta pe placul meu! In fiecare seara trag draperiile pentru a nu se vedea din strada camera. Seara e OK, dar ziua… in nici un caz. Daca ar fi sa traiesc intr-un spatiu fara ferestre probabil cu timpul m-as adapta. Eu sunt sigura ca ma pot adapta. Nu sufar de claustrofobie, desi in lift sau in spatii inchise ma panichez cateodata. Lumina puternica ma deranjeaza, probabil sufar de fotofobie. Dar asta nu inseamna ca mi-ar fi usor sa traiesc intr-un spatiu in care lumina solara sa nu patrunda. As simti ca ma sufoc.
Cu siguranta cand o sa-mi fac planul la casa o sa am in vedere ca ferestrele sa fie cat mai mari. Daca vreau intuneric, trag draperia si s-a rezolvat problema! Eu ma ghidez pe principiul: o casa luminoasa e mai prietenoasa!

Am sa enumar cateva dezavantaje ale “casei oarbe”:

  • Din punct de vedere economic, lumina artificiala e ingrozitor de scumpa, asa ca de ce sa nu folosim resursele naturale oferite de “mama-natura”? Astfel ferestrele au grija de bugetul nostru, lasand razelor solare sa patrunda in interiorul locuintei.
  • Din punct de vedere medical, lumina artificiala afecteaza vederea. Pe mine cel putin lumina artificiala ma afecteaza mult mai mult decat cea naturala. Ma dor ochii si obosesc foarte repede.
  • Lipsa ferestrelor impiedica existenta comunicarii cu mediul exterior, astfel oxigenul ar fi inexistent, atunci cum putem locui intr-un astfel de spatiu?
  • Un zid gol, chiar daca este frumos decorat ar deveni extreme de plictisitor. Nimic nu se compara cu privelistea “vie” oferita de exterior.
Avantaje… nu vad niciunul. Poate ca doar faptul ca hotii nu au “ce sparge”… :))
In ceea ce priveste pierderile de caldura… cu ferestrele de la Gealan puteti sta linistiti. Eu mi-am pus “termopane-termopane” de 5 ani de la Gealan si simt ca nu mai “arunc” banii pe fereastra! Nu pot spune ca mi-au redus consumul de energie termica, fiind racordata la reteaua publica plateam oricum, doar ca acum caldura a ramas in interior, nu a mai iesit afara. Deci platesc si stiu pentru ce, am tot confortul. Inainte plateam si dardaiam de frig in casa.
DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.